Groznica subotnje večeri

 

iznogud piše:

Uz malo zakasnjenje (pokvario mi se kompjuter) red je da vam  napisem par rijeci o ovogodisnjoj Groznici.

I ove godine su nasi vatrogasci, po cetvrti put, organizovali Groznicu.

Kao i prosli put opet smo se okupili u ”Neiri” da se podsjetimo na stare dane i da svojim novacnim prilozima pomognemo nase junake.

Noc je pocela u znaku tamnih oblaka koji su prijetili da nam pokvare zabavu a jos kad sam cuo da u Prijedoru pada led onda me tek uhvatila lagana panika najvise zbog izlozenih slika nase Anite ali o tome kasnije.

Dakle, vec uz prve taktove muzike je nas legendarni roker-Soka otvorio noc i zajedno sa ostalim se pobrinuo da plesni podij ne bude prazan.

Iako mi je noc prije toga rekao da se vise ne ‘’pali’’ na stari rock Soka je tu noc (ovaj put sa malo manje kose) opet bio onaj stari.

 

 

 

Armin Casa-Kozaracki Travolta je opet odrzao lekciju svima onima koji su se tuzili da ih bole koljena, da su ostarili, da ih je stid unucadi i pokazao kako se plesalo uz muziku‘’iz onih vremena’’.

Kad je vec rijec o muzici moram reci da nije lako pustati stvari za 2-3 generacije ljudi koji su se tu noc okupili na disku. Sve u svemu drzali smo se zlatnog pravila: nema turbofolka a ostalo je muzika 70-ih i 80-ih.Ukoliko ipak imate primjedbi na muziku, rado cu ih cuti.

Oko 22:30 smo na cas prekinuli muziku da bi se nas komandir Mustafa Fazlic obratio prisutnim. Nakon dirljivog govora naseg Mute predstavljena je Anita Zecic, studentica 4. godine likovne akademije u Becu koja nam je uljepsala noc izlozbom svojih slika.

Moracu ponoviti svoje rijec sa Groznice: Mozda je disko i izlozba slika malo cudna kombinacija ali vjerujte mi ,ovakvih kulturnih desavanja fali za vrijeme ‘’Dana Kozarca’’.

O Aniti cemo jos sigurno cuti a ne preostaje mi nista drugo nego reci: Mensure, na tebe je red, red je na sve one koji se bave umjetnoscu da se jave I pokazu sta vrijede.

Znam da Kozarac nije uvijek ‘’mazio’’ svoje umjetnike ali dok ima i jedan Kozarcanin koji bi s vama dijelio vase vidjenje svijeta , nemojte stajati po strani.

Nakon Anitinog govora prvi ples (stiskavac) su otvorili Sendo i Mira a noc je dalje protekla uz nase i strane disko i rok hitove sve do 2 sata poslije ponoci.

 

 

Nesto i o financijskoj strani: Nas komandir Mustafa i ja smo se dogovorili da necemo podizati cijenu ulaznice i da ce i nakon 4 godine ulaz opet biti 5 KM. Prodano je ukupno 222 karte a u kutiju za donacije je ‘’ubaceno’’ oko 150 KM, znaci sve skupa skupljeno je nesto oko 1260 KM. Nije ni malo a Boga mi ni puno.

U svakom slucaju zadnje sto bih zelio jeste da se i na ovaj tekst pojave komentari slicni onima u tekstu o nabavci nove motorke za nas DVD. Kao sto Muta rece: ‘’Ma vazno je da smo se okupili i da se nastavi tradicija”.

Na kraju, zahvaljujem se , u ime vatrogasaca, svima onima koji su bili na Groznici. Hvala osoblju ‘’Neire’’, hvala grupi iz Travnika na posudjenim instrumentima, hvala Harisu na ponudjenom laptop-u, hvala Casi za ‘’lajt sou’’.

Ne mogu a da vam ne napisem i ovo: Sabit iz Pikadilija je skinuo  lajt sou iz svog kafica i ponudio ga za Groznicu. Iako je zbog Groznice sigurno imao slabiji promet tu noc nije se dvoumio da pomogne. Sabitov cin je najbolji primjer kako se treba raditi ako nam je cilj zajednicki a cilj nam je bolji i ljepsi Kozarac.

Selam svima…

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.