Korićanske stijene: Sigurniji autobus

 

Zaštićeni svjedok Tužilaštva BiH prepričao je kako mu je pripadnik interventnog voda iz Prijedora pomogao 21. augusta 1992. godine.

Zaštićeni svjedok K05 je na kraju svog iskaza pred Sudskim vijećem zamolio optužene da mu ne zamjere na svjedočenju.

„Nadam se da mi optuženi neće zamjeriti i da se nekad možemo vidjeti“, rekao je K05, svjedok Tužilaštva na suđenju sedmorici bivših pripadnika Stanice javne bezbjednosti (SJB) Prijedor i interventnog voda tadašnje milicije.

Tužilašto smatra da su svi optuženi učestvovali u strijeljanju oko 200 muškaraca 21. augusta 1992. godine na Korićanskim stijenama, na planini Vlašić.

Ovaj svjedok je kazao da je 14. maja 1992. godine zajedno sa porodicom i drugim mještanima pokušao napustiti područje općine Prijedor, ali su ih zarobili pripadnici jedinice Vojne policije Pete kozarske iz Sanice. Svjedok je nakon nekog vremena odveden u logor Trnopolje gdje ostaje sve do 21. augusta 1992. godine.

„Tog dana došla su četiri autobusa i imao sam sreću da je naišao Draško Krndija, moj komšija, pripadnk interventnog voda, u policijskoj maskirnoj uniformi. Rekao mi da uđem u autobus gdje mi je pronašao mjesto“, kazao je K05.

Svjedok K05 je bio u tom autobusu do Kozarca gdje je njega i još dvojicu muškaraca Krndelja premjestio u drugi kamion rekavši da im je „tamo bolje” i da će “imat više mjesta“.

„Smjestili smo se u zadnji kamion na kraju koji je, kao i ostali, već bio pun. Mislim da smo se zaustavljali 10 do 12 puta zbog pljačkanja. Jednom prilikom me je Dado Mrđa pištoljem po leđima udario i dao mi kesu da pokupim od drugih novac“, objasnio je K05.

Darko Mrđa priznao je krivicu pred Međunarodnim krivičnim sudoma za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) za sudjelovanje u ubistvu i nehumanim djelima 21. augusta 1992. godine na Korićanskim stijenama. Osuđen je 2004. na 17 godina zatvorske kazne.

U optužnici Tužilaštva BiH se navodi da su optuženi „uz prijetnju da će ih ubiti“ oduzimali novac i vrijednosti u konvoju u kojem je bilo preko 1. 200 civila.

Zaštićeni svjedok je kazao da je kolona stala blizu rijeke Ugar gdje je nedaleko od kamiona u kojem se nalazio vidio dva autobusa i “10 do 12 ljudi u zelenim i policijskim uniformama“.

„Pred suton smo došli na Smetove i tu su nas istovarili te rekli da idemo svojima. Tu sam vidio vojsku u različitim uniformama, ali ne i ljude koji su bili kraj rijeke Ugar“, kazao je K05.

Nastavak suđenja zakazan je za ponedjeljak, 24. august.

(BIRN)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.