Osumnjičeni da su oštetili firmu za 245.000 KM

 

Prijedorska policija podnijela je  izvještaj Okružnom tužilaštvu u Banjaluci protiv Slobodana Medića, direktora Drvne industrije AD “Jela” iz Kozarca, i Mladena Jelače, predsjednika Upravnog odbora u firmi “Jela” i aktuelnog direktora “ArcelorMittala” iz Prijedora, zbog zloupotrebe teške 245.000 maraka, potvrđeno je “Nezavisnim”.

Medić i Jelača osumnjičeni su da su nizom nezakonitih radnji i prodajom zemljišta za navedeni iznos oštetili firmu “Jela” iz Kozarca.

Radomir Dukić, vršilac dužnosti načelnika SJB Prijedor, potvrdio je juče da je izvještaj podnesen protiv rukovodilaca prijedorske Drvne industrije, odnosno S.M., direktora DI “Jela”, i M.J., predsjednika UO ove firme.

“Oni su, prema našim saznanjima i pokrenutim istražnim radnjama, u periodu od 2002. do 2006. godine organizovali prodaju zemljišta preduzeća, ali i prodaju sekundarnih i otpadnih sirovina koje su u vlasništvu ‘Jele’, bez saglasnosti i odobrenja Skupštine akcionara preduzeća, čime su oštetili firmu za 245.359 KM”, pojasnio je Dukić.

On je dodao da je policija u ovom slučaju pokrenula detaljnu istragu još prije dva mjeseca i to na zahtjev Sindikalne organizacije DI “Jela”, čiji su radnici o svemu obavijestili i nadležne inspekcije sumnjajući da je u njihovoj firmi na sceni očit primjer privrednog kriminala.

“Očekujemo dalju saradnju sa Tužilaštvom i njegovim nadležnim odjeljenjem, kako bi se na njihov zahtjev dopunio izvještaj policije koji im je proslijeđen”, naveo je Dukić.

Slobodan Medić, direktor AD “Jela” u Kozarcu, koja je potpuno obustavila proizvodnju prije osam mjeseci nakon čega je 36 radnika ostalo bez posla, juče nije bio raspoložen da komentariše cijeli slučaj, a bez komentara je bio i Jelača.

Radnici Drvne industrije “Jela” tvrde da im je slaba utjeha to što će rukovodioci njihovog preduzeća krivično odgovarati za zloupotrebu službenog položaja i ovlaštenja u privredi jer oni mjesecima ne rade i ne dobijaju plate.

“Nemamo prava da se liječimo i živimo ko ljudi. Rukovodstvo nas je poslalo na čekanje, a tu kategoriju zakon ne poznaje, pa nemamo prava ni da odemo na biro za zapošljavanje i tamo tražimo ostale prinadležnosti. Posljednja plata koju smo dobili isplaćena nam je u oktobru prošle godine od bijednih 300 KM i to na crno”, tvrdi predsjednica Sindikalne organizacije Vladinka Pačariz.

Dodaje da je od nekad uzorne firme, koja je i danas, kako tvrdi, mogla dobro da posluje zbog bahatosti rukovodstva “ostalo samo groblje”.

 

(Nezavisne)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.