KOZARAC-Jutarnji trač…

 

U nedelju, rano ujutro, zajedno sa jos  15 clanova Dobrovoljnog vatrogasnog drustva Kozarac, predvodjeni komandirom jedinice Mustafom Fazlicem, krenuli smo na put ka Tesnju, tacnije u Jelah, gdje je organizovana Manifestacija druzenje vatrogasaca “Jelah 2009” na koju je pozvano i nase udruzenje.

U Jelah smo stigli oko 7h gdje su nas u Vatrogasnom domu ljubazno docekali kolege domacini iz DVD Jelah.

Dok smo cekali da stignu i druga udruzenja imali smo priliku pogledati vatrogasni dom koji su ovi vrijedni ljudi uspjeli nedavno izgraditi i tako stvoriti jos bolje uslove za svoje djelovanje.

Inace ova manifestacija organizuje se po prvi put i ima namjeru postati tradicionalna.

Pored domacina i naseg udruzenja u ovoj manifestaciji uzelo je ucesca jos 5 dobrovoljnih vatrogasnih jedinica iz Tesnja, Zenice, Maglaja, Srebrenika i Vrbanje.

 

 

Nakon prijema gostiju te dorucka i kafe manifestaciju je svecano otvorio komandir DVD Hajdur Muharem, te nakon kratkog obracanja krenuli smo po predvidjenom planu manifestacije u posjetu Profesionalnoj vatrogasnoj jedinici u Tesnju, gdje smo takodjer imali prilike upoznati se sa situacijom u jedinici kao i opremi sa kojom raspolazu.

Nakon druzenja sa profesionalcima, obisli smo kulturni spomenik u Tesnju Stari grad Gradinu.

 

 

 

Grad se sastoji iz dva dijela: prvi je nastao u doba srednjevjekovne  Bosanske države, a drugi u doba osmanske uprave.

Nije poznato ko je osnovao grad, ali se na osnovu nalaza praistorijske keramike, koji su pronađeni u prostoru tvrđave i nesigurno utvrđenim tragovima rimske opeke, može da pretpostavi da su ovdje prvo boravili Iliri, zatim Rimljani, a kasnije i slovenski naseljenici.

O srednjevjekovnom gradu ima vrlo malo podataka, najvjerovatnije zato što Tešanj nije ležao ni na kakvoj strateškoj komunikaciji. U pisanim izvorima prvi put se pominje 1461. godine, u povelji kojom Stjepan Tomašević poklanja Tešanj, kao krunsko dobro, svome stricu Radivoju.

Iz Ištvanfijevih navoda o istoriji Ugarske vidi se da je mađarska vojska, nakon upada Osmanlija u Srebrnik, a zatim Tešanj 1520. godine, u bijegu zapalila i porušila grad.

Krajem 17. vijeka imao je veoma važnu ulogu u osmanskoj odbrambenoj arhitekturi, te je tada renoviran i savremeno utvrđen. Početkom 18. vijeka za vrijeme sultana Mustafe (od 1695.do 1703.godine) izgrađen je novi, donji dio grada.

 

Na osnovu pisanih izvora-izvještaja nekog austrijskog konfidenta iz 18.vijeka, te turskog izvještaja iz 1833. godine, zaključuje se da se Tešanj kao jako utvrđenje održava sve do 19.vijeka. Grad je napušten 1840. godine.

Grad leži na nadmorskoj visini od 305 m. Ukupna površina iznosi 5600 m2, a obim 390 m. Dužina je 120 m, a najveća širina 80 m.

Nakon povratka u Jelah krenulo se sa sportskim takmicenjima. Posto se manifestacija po prvi put organizuje najbitnije je bilo druzenje vatrogasaca i povezivanje udruzenja, tako da ovaj put struka nije bila na prvom mjestu te su se vatrogasci takmicili u malom nogometu i nezaobilaznom natezanju konopca…

Igralo se po nokaut sistemu a nasa ekipa u fudbalu sa kapitenoma Sanelom Memicem i izvarendnim golmanom Adismo Sadikovicem (sebe necu hvaliti :)) osvojila je 1. mjesto.

 

 

U povlacenju konopca, koje je bilo atraktivnije od fudbala 🙂 osvojili smo 3. mjesto, i mislim da mozemo biti sasvim zadovoljni sa postignutim rezultatima.

Ono sto je za mene mnogo bitnije, a sto je u jednu ruku historijski dogadjaj, jeste da je ovo nakon rata prvo ucesce nasih vatrogasaca na nekom takmicenju, te da je osvojeno prvo mjesto u fudbalu u stvari bilo i prvo osvajanje nagrade i nadam se da je to dobar isaret da cemo i u buducnosti biti zlatni, kako u fudbalu tako i u vatrogasnim vjezbama i samim akcijama.

 

Ovo su prve osvojene diplome koje su dosle u Kozarac…

 

 

Nakon proglasenja pobjednika u sportskim takmicenjima i dodjela diploma, kratko su se obratili i predstavnici dobrovoljnih vatrogasnih udruzenja koji su ucestvovali u manifestaciji, a nakon toga organizovan je rucak i vatrogasno druzenje, na nacin kako to samo vatrogasci znaju, a na kraju feste rekli su nam da smo i tu osvojili zlatnu medalju za stimung  🙂

Na kraju jos jednom zelim istaci topal prijem domacina i odlicnu organizaciju manifestacije, i nadu da ce ovakva i slicna druzenja biti jos cesca kako bi se sto bolje promovisalo dobrovoljno vatrogastvo a samim tim poboljsao stepen zastite od pozara i drugih nevolja.

Iako ovaj trac nema direktne veze sa carsijom, a kako u Kozarcu vec drugi dan pada kisa i ne desava se nista posebno, osim svakodnevnih nestanaka struje, sto vec vidno ludi mjestane i pravi im stetu na el. uredjajima i masinama, odlucio sam ukratko opisati nase jucerasnje putovanje u Tesanj i Jelah i podjeliti svama dio predivno provedenog dana, nadam se da necete uhatoriti na tome 🙂 u Kozarcu su jos uvijek stare price …:)

Selam BA

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.