“Prudski proces (ni)je propao”

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Sulejman Tihić izjavio je danas da njegov nedolazak na sastanak prudske trojke u Banjaluci može da znači da je prudski proces propao, ali i ne mora.

Tihić je rekao novinarima u Sarajevu da će njegovo prisustvo na narednom sastanku zavisiti od toga da li će, kako je rekao, antidejtonsko djelovanje biti završeno ili ne.

"Nema koristi činiti jedna ili dva koraka naprijed, dok istovremeno činimo četiri ili pet koraka nazad", istakao je Tihić.

Tihić je potvrdio ranije datu izjavu da nije otišao na sastanak prudske trojke u Banjaluku "zbog toga što smo u posljednje vrijeme svjedoci intenzivnog antidejtonskog djelovanja, ponašanja i izjava".

"Kap koja je prelila čašu je intervju predsjednika Vlade Republike Srpske (RS) Milorada Dodika uoči sastanka, gdje je jasno, po ne znam koji put, negirao državu BiH, njene institucije, ustav, zakone, pozivao na kršenje zakona i ustava. Tim eje stvorio atmosferu u kojoj se nije moglo očekivati da bilo šta dogovorimo", smatra Tihić dodavši da "antidejtonsko ponašanje ruši prudski proces".

On smatra da je sve što je usvojila Narodna skupština RS "antidejtonsko ponašanje" i istakao da je to jasno rekao visoki predstavnik, koji, kao vrhovni tumač Dejtonskog sporazuma, jedini ima pravo da to kaže.

U Banjaluci je juče održan sastanak lidera SNSD-a Milorada Dodika, lidera HDZ BiH Dragana Čovića i visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka, kojem nije prisustvovao lider SDA SUljeman Tihić iako je bio pozvan.

Dodik je izjavio juče da je sa Inzkom i Čovićem potvrđeno opredjeljenje za prudski proces.

Lider SNSD-a je izrazio žaljenje što sastanku, koje je ranije zakazan kao sastanka "prudske trojke", nije prisustvovao i lider SDA.

"Radili smo u jednoj dobroj atmosferi, a promovisali smo i uspjehe o pitanjima liberalizacije viznog režima. Spreman sam da nastavim ove razgovore i žao mi je što Tihić nije tu. Ne želim da komentarišem niti ulazim u odluku koju je donio i očekujem da će narednih dana biti stvoreni uslovi za održavanje sastanka i razgovare o ovim temama", naglasio je Dodik.

 

(SRNA)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.