OTVORENO PISMO MEDZLISA IZ PRIJEDOR I KOZARAC

Poštovani,

Na osnovu zaključaka i uputa članova  „Odbora za organizaciju zajedničkih šehidskih džennaza i sahrana identifikovanih žrtava rata nesrpske nacionalnosti“ sa područja opštine Prijedor formiranog u okviru Medžlisa Islamske zajednice Prijedor i Kozarac, u ime hiljada članova porodica nestalih, nezadovoljni procesom pronalaska i identifikacije civilnih  žrtava rata i agresije na Bosnu i Hercegovinu s područja Prijedora i Kozarca, koristimo priliku da Vam se u ime svih onih koje zastupamo obratimo i ukažemo na situaciju koja je postala nepodnošljiva.

Naime,za 20-ti juli 2009.godine zakazana je ovogodišnja „Šehidska džennaza, sahrana i posljedni ispraćaj civilnih žrtava rata“ identifikovanih u proteklih godinu dana  i nažalost njihov broje je do danas samo dvanaest.

U ljeto 2006-te godine  broj identifikovanih je iznosio 305, 2007-e godine 147, a prošle godine 101 identifikovana žrtva za koju su porodice dale saglasnost za ukop.

Od otkrivanja masovne grobnice „Stari Kevljani“ u ljeto 2004.godine ,osim nekoliko pojedinačnih grobnica i stalnih reekshumacija uzrokovanih učestalim greškama u identifikaciji, po ovom pitanju se na našem području ne radi ništa.

Imajući u obzir nevjerovatan obim zločina počinjenog nad nesrpskim stanovništvom opštine Prijedor, te broj od  gotovo 1300 naših sugrađana nesrpske nacionalnosti za kojima još uvjek tragamo, smatramo da je naše nezadovoljstvo itekako opravdano.

Sve više u nama jača osjećaj totalne zapostavljenosti od strane većine institucija državnog i entitetskog nivoa no najbolnija zapostavljenost je ipak ova od strane Instituta za nestala lica BiH.

Svjesni činjenice da sudeći po radu organa istrage, tužilaštava i policijskih struktura, najveći broj onih koji su odgovorni za nestanak naših najmilijih neće stići ovosvjetska ruka pravde, živjeli smo u nadi da će barem pronalazak i identifikacija naših majki, očeva, braće, sestara, djece i prijatelja biti satisfakcija za bol koju već predugo nosimo u našim srcima a koja je postala neizdrživa.

S toga apelujemo na sve Vas koji ste moralno, profesionalno, pravno i materijalno u obavezi, da skrenete pažnju odgovornima na naše nezadovoljstvo  kako bi, nadati se, počeli da rade svoj posao.

Od odgovornih tražimo  da učine maksimum da se  situacija poboljša te da javno odgovore na  primjedbe koje iznosimo jer, kao čelni ljudi tijela koje organizira ove najtužnije redovne godišnje skupove nesrpskog stanovništva opštine Prijedor,  razmatramo i mogućnost  da ovogodišnju kolektivnu šehidsku džennazu, sahranu te posljednji ispraćaj identifikovanih civilnih žrtava rata s područja opštine Prijedor do daljnjeg odgodimo.

Ukoliko u skorijoj budućnosti  ne dobijemo kvalitetan odgovor na naše primjedbe, kao znak našeg nezadovoljstva inicirat ćemo peticiju za smjenu svih onih koji su svojim nemarom doprinjeli da i 14 godina nakon potpisivanja „Dejtonskog mirovnog sporazuma“ nismo u situaciji da pronađemo  toliki broj svoje najmilijih i da ih dostojanstveno sahranimo.

Predsjednik Medžlisa IZ-e Prijedor

Musić Sudbin

Predsjednik Medžlisa IZ-e Kozarac   

Kulašić Teufik                       

Dostavljeno:

-Predsjedništvu Bosne i Hercegovine-članovima predsjedništva
-OHR-u – Uredu Visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini, gospodinu Valentinu Inzku
-Rijasetu IZ-e u BiH-Reisu-l-ulemi prof.dr. Mustafi efendiji Ceriću
-Vrhbosanskom nadbiskupu kardinalu Vinku Puljiću
-Institutu za nestale osobe BiH-Kolegijumu direktora
-Tužilaštvo  BiH-Odjel za ratne zločine
-Ministarstvima unutrašnjih poslova Fedracije Bosne i Hercegovine i Republike Srpske- ministrima
– Državnoj agenciji za istrage i zaštitu – SIPA
-ICMP –  Uredu u Bosni i Hercegovini
-ICRC –   Uredu u Bosni i Hercegovini
-Medijima

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.