Mjestani kozaracke regije o gradnji cementare

 

Mjestani Kozarca, Kamicana, Kevljana, Trnopolja i Kozaruse zahtijevaju od ministra privrede RS Slobodana Puhalca da im pojasni sve o ugovoru o 30-godisnjoj koncesiji kamenoloma Drenovaca, koji je Vlada RS potpisala sa Spanskom kompanijom “Arikam” koja u izgradnju buduce cementare namjerava uloziti 192 miliona eura.

“Nama nije problem cementara nego koncesija koja obuhvata 172 hektara. Eksploataciju krecnjaka pratile bi svakodnevne detonacije, sto mi necemo dozvoliti”, kazao je Nedzad Besic, sekretar Savjeta Mjesne zajednice Kozarac, i naglasio da mjestani kozaracke regije nisu protiv razvoja Prijedora. Porucuje da nece biti protesta sve dok cekaju Puhalicev odgovor.

“Ako je Vlada RS odlucila da posao uradi na stetu Prijedorcana, ovaj prostor cemo, ako treba, braniti i svojim zivotima”, kazao je Besic, koji ce sa zahtijevom mjestana upoznati i visokog predstavnika Valentina Incka.

Marko Pavic, nacelnik prijedora, smatra da je rijec o politanskim, a ne realnim argumentima “koje protura grupica neupucenih, koji hoce da sprijece buduca zaposljavanja”.

Zinajda Hosic, poslanik SDA u Narodnoj skupstini RS, izjavila je da je na zahtijev Kozarcana Puhalcu postavila poslanicko pitanje o izgradnji cementare i da odgovor ocekuje iduceg mjeseca.

 

(Avaz)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.