KOZARAC-Jutarnji trač…

 

U subotu 16. maja, delegacija Kozarcana posjetila je Maglajsku Mjesnu zajednicu Kosova sa kojom je potpisala Sporazum o saradnji i prijateljstvu.

Nasu delegaciju predvodio je Ekrem Hadzic Predsjednik Savjeta MZ Kozarac, zajedno sa suprugom Sadetom, a sacinjavali su je: Mustafa Fazlic, Prdjednik GOVD Kozarac, Fikret Balic, Predsjednik FK Bratstvo, Melkic Muzafera i Sanka Besic, predstavnice “Srcem do mira”  i Nedzad Besic i Zijad Jakupovic, MO SDA Kozarac.

Ono po cemu su Kozarcani vezani za ovo mjesto jeste to da su preko ovoga mosta presli Kozarcani koje su cetnici 92. godine, vozom dovezli do sela Paklenica, koje se nalazi sa druge strane rijeke Bosne.

Ovim putem prosle su stotine nasih sugradjana i prelazak ove rijeke za sve je njih znacio novi pocetak…

Nakon prelaska prognanika, most je srusen, ostali su ostaci koje ne bi bilo lose obiljeziti kao uspomena na 92.

 

 

 

I danas se mogu naci tragovi o prolasku prognanika…

Zajedno sa Enesom sejmenovicem, Predsjednikom MZ Kosova i njegovim kolegama, nasa delagacija posjetila je i Maglaj, gdje ih je docekao nacelnik opstine Maglaj Mehmed Mustabasic.

Kako se u Maglaju taj dan odrzavala turisticka i gastro ponuda “Maglaj 2009”, nasa delegacija bila je u prilici vidjeti zanimljivu prezentaciju gastro ponude kao i turisticke kapacitete ovog podrucja.

Obisli su i centralno spomen obiljezje kao i Islamsku zajednicu, a naravno i nas Mustafa Fazlic iskoristio je ovu priliku kako bi obisao i uspostavio kontakte sa vatrogascima iz Maglaja…

Ukratko, ovom posjetom ostvareno je dosta kontakta sa ljudima koji su izrazili zelju za podrsku nasem mjestu kao i daljnjem jacanju saradnje…

 

 

Nakon obilaska Maglaja, delegacija se ponovo vratila u mjesnu zajednicu Kosova gdje je organizovano i svecano potpisivanje sporazuma o saradnji sa nasom mjesnom zajednicom.

Prije samog potpisivanja sporazuma, prisutnima je prikazan 15 minutni isjeci iz dokumentarnog filma “Moj Kozarac, grade stari” sa kojima je prezentovano nase mjesto. Nakon potpisivanja sporazuma prisutnima se obratio nas predsjednik MZ Kozarac, Ekrem Hadzic, koji je izrazio srecu i zadovoljstvo zbog ovakvih dogadjaja, i da saradnja na bilo kojem polju moze donijeti samo dobro za obe mjesne zajednice, te da se on tome iskreno i nada…

Ovim Sporazumom jednakopravnosti i reciprociteta Mjesne zajednice ugovaraju i podrzavaju saradnju sirih razmjera u oblasti kulture, kulturnog stvaralastva, sporta, privrednih aktivnosti i inicijativa, obrazovanja, umjetnickog stvaralastva, turizma kao i drugim oblicima saradnje. Sporazumne strane smatraju da je direktna saradnja izmedju organa Mjesnih zajednica osnovni oblik saradnje izmedju Mjesnih zajednica.

Navedene Mjesne zajednice ce podsticati saradnju i prijateljske odnose na bazi direktnih i neposrednih kontakata: sportskih ekipa, kulturnih, vjerskih, tradicionalnih i drugih udruzenja, privrednih inicijativa i slicno…

Toliko sto se tice posjete nase delegacije opstini Maglaj kao i potpisivanju Sporazuma o saradnji, a vjerovatno ste vec saznali da je Bratstvo  u nedelju porazeno kod kuce sa 1 : 3 u utakmici protiv ekipe Crvena zemlja iz Nova Ves. Ipak, kako je ovo jedna od najboljih ekipa u ligi, ovaj poraz i ne treba da nas toliko pogadja a nasi momci jos uvijek dobro stoje na tabeli bez opasnosti za ispadanje.

Iako veceras dobro sijeva iznad Kozare i vjetar nanosi crne oblake, ipak za sutra je planirano otvaranje Vodenoga parka, mozda vrijeme i nije najpogodnije za kupanje ali bazen krece sa radom kako bi sto bolje docekao pocetak sezone, a ako cemo mjeriti po vodenom parku, sezona pocinje od sutra…

Toliko za ovaj put, kako grmi, cudi me da jos uvijek imamo struje :)…

 

 

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.