Kozarac.ba

Tihić: Za napredak zemlje u kojoj neće biti poraženih

 

Predsjednik SDA Sulejman Tihić izjavio je danas da je protiv bošnjačke i muslimanske BiH i da je potrebno nastaviti proces dogovora i kompromisa koji znači evropsku budućnost i napredak zemlje u kojoj neće biti poraženih.

Tihić smatra da OHR mora ostati u BiH kako bi završio proces implementacije Dejtonskog sporazuma, ali da nije za to da OHR radi posao domaćih političara koji moraju sami da nađu rješenja.

On je izrazio očekivanje da će potpredsjednik SAD DŽozef Bajden i visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Havijer Solana predstojećom posjetom Sarajevu pomoći implementaciju Dejtonskog sporazuma i podstaći ustavnu refiormu.

Tihić očekuje da će Bajden i Solana prenijeti poruke SAD i EU ne samo kada je u pitanju BiH, već i cijeli region.

Gostujući u programu televizije OBN, Tihić je rekao da lik i djelo svakog lidera, pa tako i nekadašnjeg lidera SDA Alije Izetbegovića može bolje da sačuva neko drugi u odnosu na njegovog sina ili srodnika.

On je naglasio da je sve vrijeme slijedio put Alije Izetbegovića i da njegov lik i djelo on lično može bolje da sačuva u političkom smislu od sina Bakira Izetbegovića.

Na pitanje da li će SDA biti radikalizovana ukoliko predsjednik stranke postane Bakir Izetbegović, Tihić je rekao da zna samo u kom pravcu će voditi stranku ako pobijedi.

“Moja politika je politika kontinuiteta i promjena”, istakao je Tihić.

Prema njegovom mišljenju, nakon izbora u stranci, 26. maja, neće doći do podjela.

Dodavši da je izborna kampanja u granicama korektnosti, Tihić je istakao da će sve učiniti da sačuva jedinstvo stranke.

Komentarišući odluku pravosudnih organa Srbije o pokretanju istrage protiv više lica iz BiH, osumnjičenih za ratne zločine u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu, maja 1992. godine, Tihić je rekao da ako postoji zločin i ako su ga počinili državljani BiH onda, prema svim međunarodnim pravilima, njima treba suditi u mjestu izvršenja krivičnog djela.

“To je politički motivisan proces”, tvrdi Tihić ocijenivši da nema nikakvog pravnog osnova da im se sudi u drugoj zemlji.

On smatra da na taj način Srbija, kako je rekao, prihvata tezu da su oni ovdje vodili nekakav rat.

(Srna)

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.