Tihić: Za napredak zemlje u kojoj neće biti poraženih

 

Predsjednik SDA Sulejman Tihić izjavio je danas da je protiv bošnjačke i muslimanske BiH i da je potrebno nastaviti proces dogovora i kompromisa koji znači evropsku budućnost i napredak zemlje u kojoj neće biti poraženih.

Tihić smatra da OHR mora ostati u BiH kako bi završio proces implementacije Dejtonskog sporazuma, ali da nije za to da OHR radi posao domaćih političara koji moraju sami da nađu rješenja.

On je izrazio očekivanje da će potpredsjednik SAD DŽozef Bajden i visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Havijer Solana predstojećom posjetom Sarajevu pomoći implementaciju Dejtonskog sporazuma i podstaći ustavnu refiormu.

Tihić očekuje da će Bajden i Solana prenijeti poruke SAD i EU ne samo kada je u pitanju BiH, već i cijeli region.

Gostujući u programu televizije OBN, Tihić je rekao da lik i djelo svakog lidera, pa tako i nekadašnjeg lidera SDA Alije Izetbegovića može bolje da sačuva neko drugi u odnosu na njegovog sina ili srodnika.

On je naglasio da je sve vrijeme slijedio put Alije Izetbegovića i da njegov lik i djelo on lično može bolje da sačuva u političkom smislu od sina Bakira Izetbegovića.

Na pitanje da li će SDA biti radikalizovana ukoliko predsjednik stranke postane Bakir Izetbegović, Tihić je rekao da zna samo u kom pravcu će voditi stranku ako pobijedi.

“Moja politika je politika kontinuiteta i promjena”, istakao je Tihić.

Prema njegovom mišljenju, nakon izbora u stranci, 26. maja, neće doći do podjela.

Dodavši da je izborna kampanja u granicama korektnosti, Tihić je istakao da će sve učiniti da sačuva jedinstvo stranke.

Komentarišući odluku pravosudnih organa Srbije o pokretanju istrage protiv više lica iz BiH, osumnjičenih za ratne zločine u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu, maja 1992. godine, Tihić je rekao da ako postoji zločin i ako su ga počinili državljani BiH onda, prema svim međunarodnim pravilima, njima treba suditi u mjestu izvršenja krivičnog djela.

“To je politički motivisan proces”, tvrdi Tihić ocijenivši da nema nikakvog pravnog osnova da im se sudi u drugoj zemlji.

On smatra da na taj način Srbija, kako je rekao, prihvata tezu da su oni ovdje vodili nekakav rat.

(Srna)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.