Omladinski festival u Kevljanima u organizaciji Most Mira

Dobrotvorna organizacija Most Mira u saradnji sa osnovnim školama iz Omarske i Kozarca te Omladinskim centrima Ljubija i Hambarine, organizovala je  u Kevljanima kulturno umjetnicku manifestaciju – Omladinski Festival koja se odrzala danas (subota 16. maja) sa pocetkom u 12 sati.

Na festivalu je ucestvovalo 350 ucenika iz ovih osnovnih škola.

Od 11. do 15. maja nastavnici i ucenici iz osnovnih škola i omladinskih centara zajedno su sa 25 volontera iz Velike Britanije i 25 domacih volontera iz omladinskih organizacija kao sto je Partnerski Omladinski Pokret – POP, u svakodnevnim radionicama omogucili ucesnicima da izraze svoje jedinstvene i raznolike talente u manjim tematskim grupama gdje su zajednicki pripremali program drame, fotografije, likovne i primjenjene umjetnosti, plesa i muzike koji su izveli pred roditeljima i gostima.

Tema festivala bila je “priroda” sa naglaskom na ocuvanju prirode, a obrazovni sadrzaj radionica je prakticno demonstrirao recikliranje materijala iz svakodnevnog zivota u svrhe drame ili likovne umjetnosti. 

Sve škole ucesnice predano su radile na organizaciji Festivala vec duze od godinu dana a ucenici su svojim likovnim radovima dizajnirali poster za Festival.

Omladinski Festival se bazira na kolaborativno-participativnom modelu rada sa mladim ljudima koji ucestvuju u procesu odlucivanja i kreiranja aktivnosti, njihovoj pripremi i konacnoj izvedbi. 

Participativni metod takodje podrazumjeva da svi ucesnici procesa uce jedni od drugih i imaju jednaku odgovornost za finalni proizvod što stvara uslove za kreativnost, razvoj novog znanja i samopouzdanja.

Realizacija Festivala je rezultat dobre volje i dobrovoljnog rada prosvjetnih radnika i velikog broja predanih volontera.  Rad na festivalu je dobrovoljan i skromna novcana pomoc za troškove organizacije, prevoza i materijala je obezbjedjena kroz dobrotvorne donacije i grantove u Velikoj Britaniji i Bosni i Hercegovini.

 

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.