KOZARAC-Jutarnji trač…

 

Obicno, kada se susretnemo sa poznanikom, prva pitanja koja postavimo jesu: kako si i sta se radi?

Na prvo pitanje odgovorimo ko iz topa: dobro je, elhamdulillah, a na ono drugo u prvi mah i ne znamo odgovoriti… Kako nas je manjina onih koji imaju stalni posao, tesko je odmah naci pravi odgovor i reci sta se radi, pogotovo iz razloga sto nam se besmisleno ucini da odgovorimo da nista ne radimo…

Tako i ja svaki put kada krenem pisati Jutarnji trac, zastanem na samom pocetku u nedoumici o cemu pisati, a svakako je da se uvijek nesto desava, pitanje je samo koliko se to cini zanimljivim da bi se istaklo u ovom tekstu…

Prije nekoliko dana u Kozarcu je boravio nas Ilijaz Zenkic, sigurno jedan od najpoznatijih kozarackih biznismena koji zivi i radi u Americi.

Za mene licno, a vjerujem i za sam Kozarac, jako je bitno da ovakvi ljudi, poput naseg Ilijaza, ne zaboravljaju svoje rodno mjesto, jer upravo oni takvi, uspjesni u svijetu, garancija su buducnosti nase carsije.

Nazalost, zbog obaveza, Zenkic nije mogao duze da ostane u Kozarcu, tako da smo imali priliku kratko razgovarati, tek toliko vremena koliko je dovoljno da se pojede jedna kvrgusa u pizzerii Leonardo, ali i to malo razgovora sa njim i njegova izrazena zelja da  pomogne Kozarcu i Kozarcanima dovoljno je bilo da insan dobije optimisticniji pogled u zivotu i da mu ojaca zelja za daljnjom borbom kako bi zivot u Kozarcu bio laksi i potpuniji…

Jedna od nasih 13 ljepotica, Kalatska dzamija, iako je u potpunosti obnovljena jos uvijek nije imala i svoje zvanicno svecano otvorenje.

Razloga za to svakako ima vise, a jedan od njih jeste nedovrsenost poslova oko uredjenja dvorista dzamije i dzematske kuce.

Ipak, od kako je u ovaj dzemat dosao ef. Sulejman, dosta toga se ponovo pokrenulo, kako bi se konacno odradili svi poslovi i moglo organizovati svecanost otvorenja dzamije.

Kao i uvijek, jedan od nedostataka jesu finansije ali ipak nadati se da ce dzematlije imati snage i volje da zavrse sve poslove. Mada se otvorenje nije planiralo da se organizuje ove godine, sasvim je sigurno da se to nece ni desiti, ali ono sto bi svakako trebalo biti jeste da se ova dzamija otvori iduce godine, jer ostalo je malo nedovrsenog posla, malo, pogotovo u odnosu na ono koliko se do sada uspjelo uraditi…

Ovom prilikom ja bih apelovao na dzematlije Kalate, kao i sve ljude dobre volje, da se odazovu na poziv dzematskog odbora i daju ucesce u ovoj akciji kako bi dogodine, uz Allahovu pomoc, imali svecanost koja dolikuje ovom, jednom od najvecih dzemata naseg Medzlisa…

 

 

Koalicija za REKOM u saradnji sa Udruženjem Prijedorčanki ”Izvor” organizovala je 13.maja u hotelu “Prijedor” u Prijedoru, Konsultacije sa predstavnicima civilnog društva o osnivanju  Regionalne komisije za utvrđivanje činjenica o ratnim zločinima i drugim teškim povredama ljudskih prava u bivšoj Jugoslaviji (REKOM).

Skup je otvorio Edin Ramulic a na Konsultacijama je učestvovalo 30 aktivista civilnog društva sa ovoga podrucja, i omladinskih grupa, od kojih je jedan broj pristupio Koaliciji.

Koalicija za osnivanje REKOM sprovodi konsultativni proces u okviru civilnog društva u državama nasljednicama bivše SFRJ o osnivanju zvaničnog, nezavisnog, regionalnog istražnog tjela sa mandatom da utvrdi i javno saopšti činjenice o počinjenim ratnim zločinima i drugim teškim povredama ljudskih prava u oružanim sukobima u bivšoj Jugoslaviji.

Cilj konsultativnog procesa je dobijanje podrške civilnog društva i formiranje modela REKOM-a na osnovu prijedloga učesnika u konsultativnom procesu. Tokom procesa Koalicija za REKOM pokrenuće intenzivnu medijsku kampanju i prikupiti milion potpisa građana post-jugoslovenskih država koji podržavaju inicijativu za osnivanje REKOM.

Prijedlog modela REKOM i milion potpisa građana biće predati nacionalnim vladama u regiji sa zahtjevom da zajedničkom odlukom osnuju REKOM.
 


Učesnici konsultacija složili su se da REKOM treba da utvrđuje činjenice o počinjenim ratnim zločinima i drugim teškim povredama ljudskih prava tokom i u kontekstu oružanih sukoba u bivšoj Jugoslaviji. Na osnovu utvrđenih činjenica naučnici će moći da utvrde i objasne uzroke oružanih sukoba u nekadašnjoj SFRJ.

Karakteristicno za sve post-jugoslovenske države je da društvena klima još uvek nije povoljna za zvanično utvrđivanje i javno saopštavanje činjenica o ratnim zločinima. U društvima regije činjenice o počinjenim zločinima se prećutkuju i poriču, odgovornost za počinjene zločine se odbacuje a žrtvama se manipuliše. Uloga civilnog društva je da aktivno učestvuje u oblikovanju društva senzibilnog za patnje žrtava, kao i da zahteva utvrđivanje odgovornosti za počinioce ratnih zločina.

Učesnici konsultacija predložili su da istražni rad REKOM polazi od činjenica koje su utvrđene pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju. Osim toga, prikupljanje podataka o zločinima, uzimanje izjava od žrtava, članova porodica žrtava i svjedoka treba da se odvija po prethodno utvrđenoj metodologiji.

Javno svjedočenje žrtava i članova porodica žrtava je preporučeni oblik rada REKOM, imajući u vidu potrebu žrtava da govore o svojim iskustvima i da njihova patnja bude javno i zvanično priznata. U radu REKOM-a treba da učestvuju i stručnjaci socioloških, psiholoških, pravnih i drugih nauka, pored aktivista civilnog sektora. Za kredibilitet REKOM-a važno je da članovi komisije, koji rukovode radom i predstavljaju REKOM, budu pojedinci i pojedinke koji uživaju povjerenje svih zajednica u regiji.
 
Učesnici konsultacija predložili su da se u konsultativni proces aktivnije uključe omladinska udruženja. Takođe, učesnici smatraju da je važno organizovati javna slušanja žrtava i na lokalnom nivou, čime se žrtvama pruža šira platforma za kazivanje sopstvenog iskustva a društvu otvara mogućnost da čuje priče žrtava, suoči se sa istinom o nasilnoj prošlosti i uspostavi odnos empatije i solidarnosti prema stradalim.

U cetvrtak, 14.05.2009.godine u Osnovnoj skoli “Kozarac”, organizovano je svecano doniranje knjiga Fondacije za bibliotecku djelatnost i Fondacije za izdavastvo, koji su za nasu biblioteku donirali 1400 primjeraka knjiga.

Svecanoj dodjeli prisustvovao je ministar kulture i sporta u Vladi Federacije BiH, gospodin Gavrilo Grahovac, koji je u svome obracanju zamolio predstavnike Opstine Prijedor da sto prije zavrse obnovu ambulante u Kozarcu, za sto je Vlada Federacije vec dala znatna sredstva, kako bi se sadasnja ambulanta iselila iz Osnovne skole “Kozarac” i oslobodila prostor za biblioteku.

Ministar je izrazio nadu da ce se to ubrzo desiti te zelju da ponovo dodje u Kozarac na otvorenje biblioteke, te konkretno obecao pomoc i u nabavci jednog racunara za biblioteku.

 

Nacelnik Marko Pavic, bio je sprijecen da prisustvuje ovoj svecanosti ali je tu bila prisutna delegacije ispred Opstine sa dr. Azrom Pasalic Predsjednicom Skupstine opstine Prijedor, pored njih prisutni su bili i mnogi drugi kulturni, javni i politicki radnici, a ucenici nase osnovne skole su, za ovu priliku, pripremili i izveli prigodan program…

Poceli su i radovi na izgradnji industriske zone , sa ciljem da se izgradi skup moderne poslovne infrastrukture te iste komercijalizuje i učini dostupnim subjektima i potencijalnim ulagačima. Ovaj projekt će omogućiti stvaranje uslova za dugoročan ekonomski razvoj sjeverozapadnog regiona BIH, u vidu povećanja proizvodnje, podsticaja zapošljavanju i nizom ekonomskih i drugih beneficija.

O ovome smo do sada jednom nesto malo pisali, a danas sam otisao i na lice mjesta da vidim dokle su odmakli radovi na izgradnji puta za buducu poslovnu zonu WOCO koju rade nasi Mesici. Kao sto se vidi, poslovi idu dobrim tempom a na ovome poslu ukljuceno je i nekoliko nasih prevoznika sa kamionima.

 

Nadam se da cu u skorijoj buducnosti ovdje uslikati i prve hale, sto ce biti pokazatelj boljeg zivota na ovim prostorima, do tada, ostaje mi jos za kraj da kazem:

 

“Dobro je, elhamdulillah, zivi se, radi…”

 

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.