Rezolucija američkog kongresa poziva na stvaranje efikasne države

Predstavnički dom američkog Kongresa usvojio je Rezoluciju o BiH u kojoj se ističe potreba da se u našoj zemlji  obave ustavne reforme i naglašava značaj stalnog američkog angažmana u partnerstvu sa EU, saopšteno je danas iz Bošnjačko-američkog savjetodavnog vijeća sa sjedištem u Washingtonu.

– Rezolucijom se poziva na momentalnu i urgentnu ustavnu reformu koja će omogućiti BiH da radi u pravcu stvaranja efikasne i djelotvorne države, sposobne da ispuni domaće i međunarodne obaveze, posebno u vezi sa punim prijemom u EU i NATO – navodi se u saopštenju.

Rezolucija 171 podsjeća da je rat u BiH "bio obilježen agresijom, etničkim čišćenjem i genocidom, koji su zaustavljeni Dejtonskim mirovnim sporazumom“.

Precizira da je "Dejtonski sporazum uključivao mnoge kompromise koji su bili nametnuti potrebom da se sačuvaju ljudski životi, ali koji su otežali napore da se razviju efikasne i efektivne političke institucije“.

Također, ističe da trenutno ustavno uređenje BiH nije ni efikasno ni racionalno te da državne institucije trebaju pojačati efektivnost i demokratičnost da bi zemlja mogla krenuti ka članstvu u Evropskoj uniji.

Kongres SAD-a smatra da ustavna reforma treba promovirati demokratske principe i stvaranje jedinstvenog ekonomskog prostora u BiH.

U rezoluciji se naglašava da bi SAD trebalo da imenuju specijalnog izaslanika za Balkan, koji može da radi u partnerstvu sa EU i političkim liderima i BiH na olakšavanju usvajanja reformi na svim nivoima vlasti i društva, dok u isto vrijeme pomaže političkom napretku u ostalim zemljama balkanskog regiona.

U ovom dokumentu insistira se da treba uložiti snažne napore u BiH i u Haškom tribunalu kako bi pravda bila zadovoljena za žrtve ratnih zločina.

Rezolucijom 171 ne preporučuje se zatvaranje OHR-a dok vijeće za implementaciju mira (PIC) ne zaključi da je reformama u BiH ispunjeno pet ciljeva i dva uslova koje je Vijeće postavilo.

Predstavnički dom u rezoluciji preporučuje da SAD blisko sarađuju sa EU i pruže joj podršku u tranziciji u funkciju specijalnog izaslanika EU po zatvaranju OHR-a, kako bi se osiguralo da specijalni izaslanik EU ima ovlaštenja i instrumente kojima može da efikasno upravlja poslovima u BiH poslije OHR-a.

Rezolucija se poziva i na zaključke Venecijanske komisije o neefikasnosti državnih institucija i njene preporuke za njihovo jačanje.

Ističući da je dominantna namjera rezolucije usklađivanje novog ustava BiH sa standardima definisanim Evropskom poveljom o ljudskim pravima, u saopštenju se navodi da rezolucija ima posebnu težinu, jer je donesena u sedmici koja prethodi posjeti potpredsjednika SAD Josepha Bidena Bosni i Hercegovini.

Rezoluciju koju je juče usvojio Predstavnički dom američkog kongresa predložio je kongresmen Howard Boerman 13. februara.

Haris Silajdžić pozdravio usvajanje rezolucije

Član Predsjedništva BiH Haris Silajdžić pozdravlja Rezoluciju o potrebi za ustavnom reformom u BiH, koja je sinoć jednoglasno usvojena u američkom Kongresu.

Silajdžićevo mišljenje je da usvajanje ove rezolucije, u kombinaciji s predstojećom posjetom američkog potpredsjednika Josepha Bidena BiH, konkretizira planove za snažniji anganžman SAD-a u našoj zemlji te navodi mjere koje moraju biti poduzete radi izgradnje potpuno demokratske i funkcionalne države BiH.

Silajdžić smatra da ova rezolucija šalje ohrabrujuću poruku za BiH te da predstavlja snažnu podršku onim političkim snagama koje se zalažu za izgradnju funkcionalne i potpuno demokratske države BiH.

– Rezolucija zaključuje da je potrebno osigurati precizne kriterije i standarde za jačanje funkcionalnosti države BiH, koje potom treba implementirati kroz ustavnu reformu – saopćeno je iz Silajdžićevog kabineta.

Huskić: Rezolucija ima podršku i Srpskog kluba prijatelja Kongresa

Zastupnik u Parlamentu BiH Adem Huskić pozdravio je rezoluciju "koja poziva na potrebu jačanja države BiH i koja predlaže imenovanje specijalnog izaslanika za Balkan", koju je sinoć usvojio Kongres SAD.

On je zahvalio kongresmenu Howardu Bermanu kao i Klubu prijatelja BiH u Kongresu, istaknuvši da usvojena rezolucija predstavlja mogućnost većeg prisustva SAD u BiH.

– Bitna je činjenica da je usvajanje ove rezolucije imalo podršku, kako članova Kluba prijatelja BiH, tako i članova Srpskog kluba prijatelja u američkom Kongresu. Ovo je dobar model zajedničkog rada na jačanju naše zemlje – navodi se u Huskićevom saopćenju.

Huskić je istaknuo da je predstojeća posjeta potpredsjednika SAD-a Josepha Bidena BiH izuzetno značajna, osobito jer se realizuje na početku mandata nove američke administracije.

– Ova posjeta kao i nova rezolucija šalju jasan signal da se možemo nadati većem prisustvu SAD u BiH – kazao je Huskić.

Dodik: Nema ulaska u ustavne promjene ako ih bude vodila međunarodna zajednica

Predsjednik Vlade manjeg bh. entiteta Milorad Dodik rekao je da taj entitet neće ulaziti u ustavne promjene ako taj proces bude modifikovao ili vodio bilo ko iz međunarodne zajednice.

Komentarišući Rezoluciju o potrebi za ustavnom reformom u BiH koju je sinoć usvojio američki Kongres, Dodik je rekao da još nije upoznat o njenim detaljima, dodajući da je autonomno pravo svakog parlamenta da donosi dokumente iz svoje nadležnosti.

– Ukoliko je to ohrabrivanje procesa, mi nemamo ništa protiv. Ali, ukoliko je u Rezoluciji naznačeno da će to eventualno biti pod vođstvom međunarodne zajednice, mi smo protiv i u taj proces nećemo ulaziti ukoliko on bude modifikovan ili vođen od bilo koga od međunarodne zajednice – rekao je Dodik novinarima u Banjaluci, nakon sastanka sa delegacijom Evorpske komisije u BiH, koju je predvodio Dimitris Kurkulas.

On je poručio da nema mjesta bilo kakvom likovanju ili tuzi zbog usvajanja Rezolucije "jer je autonomno, regularno i autentično pravo Kongresa da o tome odlučuje".

– Poštujem, naravno, pravo američkog Kongresa da tako nešto donese. Ustavne promjene su naš problem i od nas će zavisiti da li će ih biti ili neće – istakao je Dodik.

On je napomenuo da je takva poruka bila i u svim njegovim razgovorima sa američkim i evropskim predstavnicima i svim ljudima koji su diskutovali o tome, podsjetivši da je visoki predstavnik u BiH Valentin Incko juče rekao da je to stvar koju političari u BiH moraju da završe.

Dodik je dodao da Rezolucija ne bi trebalo da predstavlja zahtjev za proširenje međunarodnog mandata u BiH, a da su za retrogadnu sliku o BiH krivi i mediji koji stalno prave depresivan prikaz.

Šef delegacije Evropske komisije u BiH Kurkulas rekao je da nije vidio Rezoluciju i da nije na njemu da komentariše rezoluciju koju je donio američki Kongres ili parlament bilo koje zemlje.

– Ono što mogu potvrditi jeste da mi, kao Evropska unija, blisko sarađujemo sa SAD i iako ne mogu da govorim u ime SAD, ona je zaista opredijeljena i podržava evropske procese u BiH – rekao je Kurkulas.

 

HDZ 1990 pozdravlja rezoluciju

Hrvatska demokratska zajednica 1990 pozdravila je danas Rezoluciju Kongresa SAD-a o potrebi ustavne reforme u BiH i potrebi snažnog partnerstva SAD-a u tom procesu.

Zalažući se za funkcionalnu državu Bosnu i Hercegovinu, ustrojenu na način da odgovori potrebama svojih građana i naroda kao i uslovima potrebnim za priključenje EU i NATO, HDZ 1990 uporno od osnivanja zagovara potrebu korjenite ustavne reforme BiH.

– Stoga smo koristili svaku priliku, posebno zasjedanja Vijeća za implementaciju mira, kako bi istaknuli da postojeće ustavno uređenje ne može Bosnu i Hercegovinu učiniti funkcionalnom i stabilnom državom. Također smo isticali da pokušaj zadržavanja statusa quo može rezultirati destabilizacijom i daljom dezintegracijom BiH, što ne može biti bez posljedica za širu regiju i Europu. Uz to, nismo nikada propustili priliku istaknuti da je pored domaćeg dijaloga, krucijalna potpora i partnerstvo EU i SAD u ovom procesu – ističe se u priopćenju HDZ-a 1990.

U toj stranci smatraju kako su posebno ohrabreni riječima u Rezoluciji da je "puno uključenje Bosne i Hercegovine u euroatlantske integracije u nacionalnom interesu SAD i važno za stabilizaciju jugoistočne Europe" te da je SAD spremna u partnerstvu s EU pomoći da Bosna i Hercegovina dođe do funkcionalnog državnog uređenja koje će državu osposobiti za ove integracije.

Također, HDZ 1990 podržava inicijativu da SAD imenuje specijalnog izaslanika za Balkan te skori posjet američkog potpredsjednika Joe Bidena našoj zemlji.

(SRNA/FENA/ONASA)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.