Danas se obilježava Svjetski meteorološki dan

Danas se obilježava Svjetski meteorološki dan

Danas se obilježava Svjetski meteorološki dan Svjetski meteorološki dan, 23. mart, ove je godine posvećen temi “Vrijeme, klima i zrak koji dišemo”.

Onečišćenje zraka u prosjeku prerano odnosi dva miliona života, a životni se vijek skraćuje za osam mjeseci i smanjuje se kvaliteta života, upozorava Svjetska zdravstvena organizacija.

 

Porast broja stanovnika, povećana potrošnja energije i industrijski razvoj te onečišćenje zraka u posljednjih su nekoliko desetljeća ostavili posljedice na zdravlje ljudi.

Astma, srčane bolesti i rak pluća, primjerice, u neposrednoj su vezi s onečišćenim zrakom koji udišemo. Onečišćen zrak negativno utječe na svjetsko gospodarstvo, sigurnost izvora vode i hrane te održivi razvoj tako što šteti biljkama, usjevima i ekosistemima.

Tim izazovima Svjetska meteorološka organizacija odgovorila je programima vezanim uz kvalitetu zraka, a provode ih nacionalne meteorološke i hidrološke službe. U mnogim zemljama pokrenuti su projekti koji poboljšavaju prognoze vezane uz onečišćenje zraka i sprječavaju učinak tog onečišćenja. 

Svjetski meteorološki dan, 23. marta, obilježava se kao spomen na dan kada je 1950. godine stupila na snagu Konvencija na temelju koje je Svjetska meteorološka organizacija postala specijalizirana agencija Ujedinjenih naroda zamijenivši dotadašnju Međunarodnu meteorološku organizaciju čiji korijeni sežu u davnu godinu 1873.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.