Vladini avioni koštaju građane RS-a milione

Predsjednik Demokratske partije (DS) Dragan Čavić ocijenio je danas da Vlada RS-a mora položiti račune građanima povodom utroška velikih novaca poreznih obveznika za subvencioniranje leta aviona austrijske aviokompanije iz Salzburga do Banje Luke.

„Djeluje gotovo nevjerovatno da je Vlada RS-a prošle godine na ime subvencioniranje leta aviona austrijske aviokompanije iz Salzburga ‘Austrodžet’ na liniji Banja Luka-Salzburg-Banja Luka potrošila 1.153.546,47 KM“, rekao je Čavić na pres-konferenciji u Banjoj Luci.

 

On kaže da je taj “bombastično“ najavljeni zajednički projekt Vlade RS-a i austrijskog partnera s kraja 2007. doživio potpuni fijasko, jer je entitetska vlada od maja do oktobra 2008. plaćala let praznog aviona na navedenoj relaciji gotovo 100.000 eura mjesečno privatnoj aviokompaniji iz Salzburga.

Čavić je kritikovao i drugi Vladin “nerentabilan posao“ jer je u vrijeme velike ekonomske i globalne krize odobrila Skupštini javnog preduzeća “Skaj Srpska“, na čijem je čelu premijer Milorad Dodik, da donese odluku o kupovini dva nova putnička dvomotorna aviona vrijednosti do 48 miliona dolara, što po srednjem kursu iznosi 74,7 miliona KM.

“Ako se ima u vidu da na ovaj iznos treba dodati PDV i troškove osposobljavanja ovih aviona za redovnu upotrebu, stručnjaci procjenjuju da će ovo koštati oko 90 miliona KM. U trenutku kada Vlada RS-a javno objavljuje mjere štednje radi ublažavanja efekata globalne krize, istovremeno ne objavljuje da će 90 miliona KM ove godine utrošiti za kupovinu aviona, a svima je poznato da se širom svijeta aviokompanije zatvaraju zbog krize ili ih subvencionišu države vlasnici nacionalnih aviokompanija“, kazao je predsjednik DP-a.

Čavić je dodao da, budući da je evidentno da je Vlada RS-a koristila novac iz Investiciono-razvojne banke (IRB) s računa sredstava privatizacije, ima razloga da se sumnja da se ova sredstva “koriste bez ikakve kontrole i javnog uvida u namjenu i procedure, i da se ogromna sredstva plasiraju iz IRB-a za javnosti potpuno nepoznate namjene“.

On poziva Vladu RS-a i da hitno podnese izvještaj Narodnoj skupštini RS-a o utrošku sredstava od privatizacije s računa u IRB-u, kao i Službu revizije javnog sektora RS-a i glavnog revizora Boška Čeku da što prije izvrše reviziju poslovanja IRB-a s posebnim naglaskom na korištena sredstva od privatizacije dok ih “još ima“.

Demokratska partija smatra da, dodao je Čavić, Vlada RS-a već sada treba pristupiti izradi rebalansa budžeta za 2009. i projektovati budžetsku potrošnju bez bilo kakvih investicija u administrativne objekte, još restriktivnijim mjerama za redukciju troškova, s jasno propisanim mjerama za podsticaje proizvodnje i mjerama za pomoć socijalno najugroženijem stanovništvu.

 

(FENA)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.