Ronnie i Donnie-Najstariji sijamski blizanci

Ronnie i Donnie Galyon iz Daytona u Ohiju najstariji su sijamski blizanci na svjetu. Pedesetsedmogidišnji blizanci koji su pravo medicinsko čudo odlučili su svoju neobičnu priču podijeliti sa drugima, jer im kako kažu ne ostaje još puno života.

Kada su Ronnie i Donnie rođeni spojeni na predjelu torza, niko nije mogao povjerovati da će uspjeti preživjeti nekoliko dana, a kamoli tolike godine. Njihov svaki dan je borba s koordinacijom najjednostavnijih dnevnih aktivnosti.

 

Ipak, odnos dvojice najstarijih sijamskih blizanaca je prepun ljubavi i poštovanja.

Ronniejev i Donniejev mlađi brat Jim je u intervjuu za The Sun kazao:” Imaju četiri ruke i četiri noge, te su godinama nastojali uskladiti koordinaciju, neprestano su vježbali. Njihova povezanost graniči sa telepatijom, njihove misli su jako povezane. To sve je zaista nevjerovatno”, dodajući da kada se briju uopšte im nije potrebno ogledalo jer briju jedan drugoga.

Sijamski blizanci jednom mjesečno odlaze u svoj omiljeni restoran gdje ih tretiraju kao dva odvojena čovjeka. Svaki od njih ima svoje stvari i to im je veoma bitno jer na taj način očuvavaju svoj identitet.

Naučili su da obavljaju i kućne poslove, a s obzirom da se Donnie plaši mraka, Ronnie ga zagrli kako bi mu umanjio strah noću.

No, ponekad se i posvađaju. Najčešće se raspravljaju zbog TV programa, glasnoće zvuka i tome sličnim stvarima.

“Nekada se toliko posvađaju da danima ne pričaju, a najgore je što ne mogu otići svako u svoju sobu”, kaže Jim.

“Njihov cijeli život je kompromis”, kazao je njihov doktor Glenn Kwiat.

Oni ne mogu biti očevi niti mogu imati djevojke. Iako imaju dva scra, odvojena pluća i stomak, Ronnie i Donnie imaju jedan polni organ.

Kada su rođeni ovi sijamskii blizanci doktori su bili ubijeđeni da Ronnie neće preživjeti, no oni su ipak uspjeli izdržati najkritičniji period.

Kada su porasli njihov otac bi ih stavio u prikolicu, te naplaćivao ulaz ljudima koji su željeli da ih vide. Tim novcem Donniejev i Ronniejev otac uzdržavao je još devetero djece.

Danas ovi sijamski blizanci pate od skolioze i artritisa. Ronnie i Donnie vjerojatno neće poživjeti još dugo.

 

(Sarajevo-x)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.