Mehmedova crkva na Staroj pilani

 

Kozarac je gradic kojeg krasi veliki broj interesantnih kulturno-historijskih spomenika, kako iz osmanskog, austrougarskog, tako i kasnijih razdoblja. Tu je fortifikacijski kompleks Kozaracke tvrdjave sa Kapetanovom kulom i Asker dzamijom (jedina neobnovljena dzamija na podrucju  Kozarca), Mutnicka dzamija sa Kapetanskim mezarjem, Stara pravoslavna crkva, Ukrajinska crkva, u narodu poznatija kao Sarena crkva, Sehidsko turbe i Sehidsko mezarje u Kamicanima.

Pored ovdje navedenih gradjevina, spomenika iz dalje ili blize proslosti, u Kozarcu je na prostoru izletista Stara pilana, do poslijednjeg rata, postojala mala katolicka kapela, u narodu poznata kao Mehmedova crkva.

Veza Kozarcana sa ovom kapelicom proizilazi iz jednog dogadjaja, iz jedne baladicne price s kraja devetnaestog i pocetka dvadesetog stoljeca, kada je prostorom Stare pilane gospodario austrijski industrijalac Carl Schmutzer.

Inace, pilana u podnozju planine Kozare bila je prvi industrijski pogon zapadnjackog tipa na podrucju sadasnje Prijedorske opstine. Sama pilana zaposljavala je oko stotinjak radnika, uglavnom Bosnjaka sa podrucja Kozarca. Medju zaposlenima izdvajao se predradnik Mehmed Kulasic, covjek hedonistickog duha, vjest u gitari i lijepoj bosanskoj pjesmi.

U velikoj bijeloj kuci bavarskog stila, smjestenu tik uz planinsku ljepoticu Starenicu, zivio je C. Schmutzer zajedno sa suprugom i kcerkom, tada vec statisom i lijepom djevojkom. I tako, vremenom, kao sto to biva u najljepsim bosanskim baladama, rodila se, zabranjena i nemoguca, ali nezaustavljiva ljubav izmedju Kozaracanina dilber Mehmeda i lijepe Austrijanke, Schmutzerove kceri. Sevdisali su, ljubakali u tajnosti, vrijeme je prolazilo…

Iz ljubavi tajne, spontane i bolne, rodilo se dijete, koje je u startu, iz razloga patrijarhalnih i bolesnih predrasuda zajednice, bilo osudjeno na kraj. Jednog dana, pred Mutnickom dzamijom, slucajni prolaznik je pronasao mrtvo novorodjence, umotano u novine na njemackom jeziku.

Veoma brzo se saznala sva istina, izbio je skandal, nastala je pometnja u kuci najbogatijih Kozarcana, u domu Schmutzerovih.

Uprzo potom, Schmutzer je svoju nesretnu kcerku, lijepu Mehmedovu Austrijanku, poslao u Austriju a istovremeno nalozio izgradnju kapele, kojom se, vjerovao je, htio iskupiti za svoje grijehe i grijehe svoje mezimice. Mehmed Kulasic, akter ove nesretne ljubavne price, govorilo se, zagrljen melanhonijom i sjetom, ostatak zivota proveo je u svome Kozarcu…

Kozarcani su kasnije poput provjerene legende, ovu pricu predajom cuvali i prenosili a samu kapelicu, spomenik nesretne ljubavi, s razlogom, Mehmedovom nazvali.

Nasa je obaveza da ovu legendu ne prepustimo zaboravu i da je sacuvamo buducoj generaciji. Kozarcani su pokrenuli akciju obnove i rekonstrukcije ovog za nas znacajnog istorijskog objekta. Izabran je Koordinacioni odbor, na celu sa svecenikom Marjanom Stojanovicem, koji je vec uradio dosta aktivnosti u pripremi i realizaciji ovoga projekta obnove Kapele na Staroj pilani.

Do sada se uspjelo, uz podrsku Opstine Prijedor da se ocisti rusevina kapelice te napravi put do nje, i prikupi nesto materijala.

 

Svi oni koji zele da podrze obnovu Kapele na Staroj pilani, mogu to uciniti uplatom na Ziro racun:

BLBABA22
(Nova Banjalucka Banka a.d. Banja Luka)
BKAUATWW
(Bank Austria CA Vienna)

45274233001
Marijan Stojanovic
Branislava Nusica 15
79101 Prijedor
BA395510594527423332

na cemu Vam se u ime novih generacija iskreno zahvaljujemo.

Koordinacioni odbor:
sv. Marjan Stojanovic
Rajkovic Jure
Bajric Zeljko
Kahrimanovic Hamdija
Fazlic Dzemal

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.