OTVORENO PISMO profesora Nihada Forića

Odkad je svijeta i vijeka, istina i neistina su nezaobilazne filozofske, sociološke i psihološke pojmovne kategorije. Kojoj svrsi služe, tako se koriste. Međutim, za bolje razumjevanje, neophodno je pojasniti da istina i neistina nisu tako jednostavne pojmovne kategorije.

Prije svega osnovni elementi svake ove kategorije su drugačiji. Ciljevi istine i neistine su suprotni. Cilj istine je prikaz stvarnog stanja na osnovu provjerljivih činjenica, dok se neistina služi teško provjerljivim, tj. lažnim informacijama kao činjenicama.

 

Kako mi nije želja, a ni namjera da se na ovom mjestu upuštam u dublje analiziranje, ovih pojmovnih kategorija, na kraju ovog kratkog osvrta važno je vidjeti kome i čemu služe “istina i neistina”.

“Istina” treba većini građana, jer njenim razumjevanjem ne žive u zabludi i znaju šta im je činiti.

(Ako)? “Ne istina”, treba pojedincima i njihovim oligarmijama, jer teško dostupnim i skrivenim informacijama, a posebno namjerama, lakše upravljaju i vladaju većinom. (Tako)!

Čitajući razne komentare koji se odnose na saopštenje za javnost, koje je dao NGI, 28.01.2009. god. lako je prepoznati, ko i zašto reaguje, za ili protiv. Ali to je svačije neotuđivo pravo.

Međutim, nekorektno je izokretati činjenice, kako bi se stvorio prostor za konfrontirenje sa neistomišljenicima, a na taj način krivicu za nerad i loše rezultate prebaciti na druge.

Problemi u Kozarcu su se gomilali desetak godina, kako su rješavani kroz poziciju i opoziciju u vlasti u Prijedoru, znamo. Ko je kriv za to? Možda NGI – Kozarac?

Ni prvi rođendan nije doživjela, a neki bi je već umorili. Je li to moralno, pošteno?

Malo poštovanja bar prema građanima, koji su imali pravo i na izborima glasali po svome.

NGI – Kozarac nije uoči izbora dijelio nikakve pakete, lažnu nadu i obećanja.

NGI – Kozarac je ponudio jasnu “VIZIJU BUDUČEG KOZARCA”, rad i borbu za njenu realizaciju, ono što je u interesu većine Kozarčana. Bujrum svim dobronamjernim, koji žele pomoći.

Iz spomenutog, saopštenja za javnost, jasno je vidljivo kakvom “klimom” stvorenom u Kozarcu smo bili potaknuti, da kao odbornici NGI – Kozarac u poziciji, tražimo odgovore na aktuelna pitanja od odgovornih u opštini Prijedor. To je naše pravo i obaveza u ime građana Kozarca.

Odgovore na pitanja koja smo postavili mjerodavnim smo u vidu saopštenja iznijeli u javnost.

Bilo kakvih skrivenih razgovora, pitanja i namjera nije bilo, a što nam se uporno i zlonamjerno, srećom, od pojedinaca podmeće.

Što je istina ili neistina procjenite sami.

Kako se često u komentarima spominje moje ime, osjećam potrebu za kratki osvrt na to.

Određeni broj onih koji svašta pišu me uglavnom i ne poznaju, kako ni moje obrazovno – stručne, životne i druge reference. A svašta pišu! Neka, nije problem.

Određeni animozitet pojedinaca prema meni, Nihadu Foriću, i NGI-u se nastoji prenositi dalje i na naše sugrađane. Razlozi i metode su prozirni, kao i ciljevi.

Informiranosti radi, neupućenima!

Ja sam 1999 – 2000 god. izvršio povrat porodične imovine u Kozarcu.

Od 1996 god. do 2005 god. sam živio i radio u Sarajevu, ali istovremeno stvarao preduslove za povratak na svoje, gradnja kuće, podizanje voćnjaka, ali bez ikakvih donacija.

2006/07 na zboru građana MZ Kozarac sam izabran za člana Savjeta MZ Kozarac, te na istom zboru građana potaknuo pitanje obnove ambulante Kozarac i ponudio način rješavanja tog gorućeg problema.

Odmah sam zatražio od tadašnjeg sekretara MZ Kozarac gosp. H. Pidića da Savjetu MZ dostavi postojeću projektno – tehničku dokumentaciju ambulante, sa kojom bi smo krenuli u akciju.

Članovi Savjeta MZ Kozarac, E. Hadžić, N. Bešić i M. Mešić i N. Forić su nekoliko puta posjetili u Sarajevu institucije i pojedince koji mogu pomoči.

Incijalna sredstva od 120.000 KM je osiguralo Federalno ministarstvo za izbjeglice i raseljena lica zahvaljujući lobiranju navedene grupe, a ne SDA kako ističe Dr. Z. Škerić.

Ostale aktivnosti, oko pozivanja odgovornih iz RS i Federacije na radne sastanke bile su aktivnosti Savjeta MZ Kozarac.

Manipulirajući, nastoji se prikazati drugačije. Sredstva kojim raspolažu ministarstva i ministri, te ostale institucije nisu stranačka. Valjda je to bar jasno.

O uvjetnoj, ultimativnoj podršci za mjesto Predsjednika Skupštine opštine Prijedor nebi ovom prilikom.

Ne spominje Dr. Škerić, NGI – Kozarac ni u kom pozitivnom smislu, bez obzira na aktivnosti u zemlji i inostranstvu oko registracije u biračke spiskove i registracije za ambulantu porodične medicine itd.

Proziva nas “dušebrižnicima i prosvjetiteljima” u pežorativnom kontekstu. Nismo ni u čije ime pregovarali, već tražili zvaničan odgovor nadležnih, a na to imamo pravo, ali i obavezu.

Kako reče Dr. Škerić?!

Evo melo (ne) istine, iz mog ugla! Vi procjenite!

Bez obzira, šta ko mislio ili pisao, ja mu halalim, a Bog neka prašta!

 

Selam i pozdrav svima

prof. Nihad Forić

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.