Hrvatska na koljenima: Francuska prvak svijeta

 

Hrvatska je poražena u finalu Svjetskog prvenstva. Francuzi su bili bolji, jači, kreativniji i zasluženo osvojili zlato rezultatom 24:19. Dugo je trajala igra živaca, nadmetanje dvije najbolje svjetske rukometne ekipe. Francuska je izdržala, Hrvatska nije.

“Kauboji” su bili u igri do 45. minute, koja je označila početak kraja. Između 45. i 55. minute Hrvatska nije uspjela poslati niti jednu loptu iza leđa Thierryja Omeyera i zlatna medalja koju su hrvatski rukometaši već vidjeli oko svojih vratova postala je samo nedostižna čežnja. Hrvatska prvenstvo završava sa srebrom, Francuska je zasluženo osvojila zlato. Treća je to zlatna medalja Francuza na svjetskim prvenstvima; naslovom svjetskog prvaka “pijetlovi” su se okrunili 1995. i 2001. godine. Francuzima tako nedostaje samo još jedan naslov svjetskog prvaka da se izjednače s Šveđanima i Rumunjima, jedinim ekipama koje su četiri puta osvajale svjetsko prvenstvo. Najuspješnija momčad u povijesti svjetskih prvenstava i dalje je Švedska s ukupno 11 medalja.

Najbolji strijelac je bio Michael Guigou sa 10 pogodaka (iz 12 pokušaja). Daniel Narcisse je pogodio svih šest šuteva, dok je Thierry Omeyer sjajno branio tijekom cijelog drugog poluvremena. Strijelci su za Hrvatsku bili: Čupić 6 pogodaka, Lacković 4, Šprem 3, Duvnjak i Vori po 2, Balić i Metličić 1.

Bila je to igra obrana. Hrvatskih 3-2-1 protiv francuskih 5-1, a obje su izgledale neprobojno. Prvi gol susreta postigao je iz sedmerca Ivan Čupić, ali Francuzi su odmah izjednačili nakon što je isključen Petar Metličić, a zatim i poveli golom Guigoua sa sedam metara.

S terena izašli “krvavih koljena”

Hrvatska je do vodstva 5:4 došla zahvaljujući dva pogotka Šprema, ali kod prilike da se odvojimo na plus dva Voriju je sviran prekršaj u napadu, te su Francuzi ponovo izjednačili zahvaljujući Guigouvom preciznom izvođenju sedmeraca. U 16. minuti utakmice isključen je Didier Dinart i bila je to velika prilika da Hrvatska slomi Francuze, ali s igračem više zabio je samo Lacković.

Šprem je prokockao dva zicera s krila, a u francuskom se napadu probudio Narcisse, čiji su skok šutevi bili nerješiva enigma za Mirka Alilovića. U 22. minuti Petar Metličić zaradio je već drugo isključenje, što je ozbiljno uzdrmalo hrvatsku obranu. Srećom, Nikola Karabatić nije briljirao. Prvo ime “tricolora” uputilo je prema Aliloviću nekoliko isforsiranih šuteva, da bi u 28. minuti zaradio isključenje pri rezultatu 11:10 nakon četvrtog Čupićevog pogotka.

No, ni ovoga puta nije Hrvatska uspjela stvoriti sigurnije vodstvo. Narcisse je u 29. minuti visoko skočio i lansirao loptu ravno pod prečku, da bi Čupić još jednom prevario Omeyera izvrsno izvedenim sedmercem za 12:11 i tako postavio rezultat s kojim su rukometaši otišli na odmor.

Početkom drugog poluvremena Lacković je pogodio za 13:11 i konačno odveo Hrvatsku na plus dva, što je bila najveća prednost dotadašnjeg tijeka utakmice. No, Francuzi su odmah preokrenuli i s tri uzastopna pogotka Guigoua došli do vodstva 14:13. Krenula je nova igra živaca koja je trajala do 45. minute i Čupićevog sedmerca za 18:18.

Idući gol čekali smo punih pet minuta, strijelac je bio opet Guigou, opet sa sedam metara. Hrvatska je svoj idući pogodak zabila tek u 55. minuti; strijelac za 21:19 bio je Blaženko Lacković. No, bilo je jasno da se igra Hrvatske raspala, da u napadu nema ideje i da je Thierry Omeyer zaključao svoja vrata. Za 22:19 pogodio je Luc Abalo, Lino Červar pozvao time-out, ali više se ništa nije moglo. Danski suci uzeli su Hrvatskoj još jednu loptu, a Fernandez je odveo Francuze na plus četiri u 59. minuti i pokrenuo veliko slavlje “tricolora”. Hrvatski su “krvnici” ujedinili naslov olimpijskih i svjetskih rukometnih prvaka. Svi su očekivali “Lijepu našu”, ali Svjetsko rukometno prvenstvo u Hrvatskoj ipak je završeno “Marseljezom”.

(Index/kz.ba)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.