Saopstenje za javnost NGI-Kozarac

Obzirom da se izvjesno vrijeme u javnosti, a posebno među građanima na području Kozarca šire razne informacije, koje na izvjestan način uznemiravaju naše sugrađane, a polazeći od uloge i obaveza koje NGI – Kozarac ima na našem području, predsjednik stranke, Nihad Forić i predsjednik Glavnog odbora g-đa. Zinajda Mahmuljin su 27.01.2009. godine obavili vrlo iscrpne i konstruktivne razgovore sa načelnikom opštine Prijedor, gosp. Markom Pavićem, predsjednicom opštinske Skupštine gđom. dr. Azrom Pašalić, te direktorom Doma zdravlja Prijedor, dr. Miodragovićem.

Goruće pitanje, svakodnevno prisutno u javnosti, završetak radova i stavljanje u funkciju ambulante porodične medicine u Kozarcu, bilo je na dnevnom redu sa sva tri sagovornika. Iskazana je dobra volja, spremnost i obaveza da se to prioritetno pitanje riješi do 01.07.2009. god.

Ambulanta porodične medicine u Kozarcu će raditi u dvije smjene sa dežurstvom preko vikenda, sa tri tima doktora i pratećeg osoblja.

Sa isturenim timom u Trnopolju, dakle četiri tima doktora, ambulanta Kozarac bi imala grupnu medicinsku praksu, što bi zadovoljilo potrebe naših sugrađana.

Kako još nije istekao krajnji rok prijava za ambulantu porodične medicine Kozarac, molimo naše sugrađane, posebno u inozemstvu, da to što prije učine putem interneta, telefona ili na drugi način, kako kako bi se stvorili preduslovi za tri tima doktora.

Pitanje funkcioniranja Hitne pomoći, koja djeluje pri Domu zdravlja Prijedor bilo je dominantno u razgovoru sa dr. Miodragovićem i dr. Pašalić.

Dezinformacije i neistine, koje su se u posljednje vrijeme širile, te uznemiravale dio građana Kozarca, a odnose se na obavezu korištenja isturenog odjeljenja Hitne pomoći u Omarskoj pokazale su se netačne. Svi građani Kozarca mogu koristiti službu Hitne pomoći u Prijedoru prema vlastitim potrebama.

Pitanje izgradnje spomen obilježja u centru Kozarca bilo je aktuelno u razgovoru sa načelnikom općine gosp. M. Pavićem.

Gosp. M. Pavić je naglasio da idejno rješenje spomen obilježja treba biti usklađeno sa urbanističko tehničkim uslovima, te da drugih prepreka za njegovu izgradnju nebi smjelo biti.

U razgovoru sa načelnikom općine posebno smo istakli goruća pitanja građana Kevljana, asvaltiranje puta i izgradnja Društvenog doma.

Načelnik, M. Pavić je naglasio da je asvaltiranje puta od 2 km jedan od prioritetnih putnih dionica, a za koji je potrebno oko 500. 000 KM, te se traži pomoč stranih donatora.

Društveni dom u Kevljanima će biti saniran i doveden u funkciju tokom ove godine, obzirom da su već osigurana sredstva u iznosu od 30. 000 KM te da će opština osigurati najmanje još 30. 000 KM, odnosno koliko bude potrebno.

Na dnevnom redu našlo se i pitanje izgradnje puta Kozaruša – Mahmuljini – Patrija.

Načelnik gosp. M. Pavić je dao podršku i saglasnost da se može početi i sa realizacijom tog projekta, na način koji je uobičajen, tj. uz ravnopravno učešće Općine i zainteresiranih građana tog područja.

Pored navedenih, razgovaralo se i o kadrovskim pitanjima i zapošljavanju naših sugrađana.

Iz svega navedenog može se zaključiti da su razgovori predstavnika NGI – Kozarac sa najvišim i najodgovornijim opštinskim funkcionerima bili konstruktivni, ta da će imati za posljedicu konkretne rezultate.

Ovim putem im želimo zahvaliti na razumjevanju i iskazanoj podršci za rješavanje, kako navedenih tako i u buduće otvorenih pitanja.

(ngi-kozarac)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.