Vjekoslavu Vukoviću određen dvodnevni pritvor

Vjekoslavu Vukoviću, pomoćniku ministra sigurnosti BiH za borbu protiv organiziranog kriminala i terorizma, koji je u petak uhapšen u Hrvatskoj, određen je dvodnevni pritvor. Odlučio je ovo istražni sudija u Rijeci nakon što je jučer saslušao Vukovića.

Vukovića hrvatska policija tereti za krivično djelo nabavljanja oružja za izvršenje kaznenog djela. Maksimalna kazna za ovo krivično djelo u Hrvatskoj je tri godine zatvora.

"Moj branjenik je saslušan i negirao je svaku krivicu. Sudija je naložio da se Vuković u policiji zadrži do ponedjeljka kada će biti odlučeno da li će biti pokrenut optužni prijedlog, što je u stvari optužnica za blaže kazneno djelo", kazao je Ljubiša Drageljević, advokat optuženog Vukovića.

Drageljević je kazao da je Vuković zadržan u policiji zbog činjenice da ima bh. pasoš te postoji mogućnost da napusti Hrvatsku i ode u BiH.

"Mom branjeniku se stavlja na teret da je nekad ljetos u Sarajevu posredovao u nabavljanju oružja, a da je znao da će se izvršiti u krivičnom djelu. Policijske sumnje nije potvrdilo odvjetništvo. Radi se o, mogu reći, benignom kaznenom djelu, posebno što nema dokaza", kazao je Drageljević.

Preko svog advokata Vuković je poručio da je "užasnut i osupnut" načinom na koji je uhapšen i "medijskim linčom" koji je uslijedio.

"Jedina povezica mog branjenika jeste da je rođak jednog od ljetos uhapšenih za pokušaj ubistva. Vuković je užasnut načinom na koji je sa njim postupano i svjestan je da mu je, kao čovjeku koji je već godinama u policijskom poslu, uništena karijera", kazao je Drageljević.

Zvanične podatke o ovom slučaju jučer nismo mogli dobiti iz hrvatske policije i odvjetništva.

Hrvatski mediji navode da je Vuković uhapšen zbog sumnji da je umiješan u pokušaj atentata koji se prije tri mjeseca trebao dogoditi u središtu Rijeke. Kao glavni organizatori toga ubojstva uhapšeni su Riječanin Ivan Filipović, inače rođak Vjekoslava Vukovića, i Robert Dragin, koji se trenutno nalazi u zatvoru u Rijeci. Vukovića hrvatska policija navodno sumnjiči za prodaju automatske puške i pištolja Ivanu Filipoviću i Robertu Draginu. Istražitelji imaju sumnje da je sudjelovao i u nabavci same eksplozivne naprave koja je trebala biti podmetnuta pod automobil, a sve to oružje i eksploziv Vuković je dvojici Riječana predao u Sarajevu.

Vjekoslav Vuković uposlen je u Ministarstvu sigurnosti BiH od njegova osnivanja 2003. godine. Šef je Sektora za borbu protiv organizovanog kriminala i terorizma i predsjedavajući Komisije za reviziju odluka o naturalizaciji.

Vjekoslav Vuković ima hrvatsko i bosanskohercegovačko državljanstvo, tako da će, ukoliko dođe do sudskog postupka, biti održan na sudu u Hrvatskoj, kazao je Nikola Sladoje, pomoćnik ministra pravde Bosne i Hercegovine za međunarodnu pravnu pomoć.

Sladoje je istakao da će Ministarstvo pravde BiH pružiti pomoć Vukoviću, ukoliko bude potrebno.

"Nismo zvanično obaviješteni o ovom slučaju. Svakako ćemo se angažovati, ali on je i hrvatski državljanin tako da ga sigurno neće izručiti BiH", kazao je Sladoje.

(Nezavisne)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.