Ledena kiša okovala BiH

Ledena kiša koja već dva dana pada širom BiH prouzrokovala je brojne probleme, a najkritičniji su kolaps u saobraćaju i sve veći broj građana koji se javljaju sa lomovima i uganućima zbog poledice. U Auto-moto klubu BiH kazali su da je odvijanje saobraćaja u većini krajeva u zemlji otežano, te da se vozačima savjetuje da voze vrlo oprezno.

“Dežurne ekipe posule su kolovoze solju, ali ipak savjetujemo maksimalno opreznu vožnju, a vozače molimo da vožnju prilagode uslovima i stanju na putevima”, kazali su u Savezu.

 

 

Oni su dodali da je poledica moguća i na svim dionicama preko planinskih prevoja, kao i na lokalnim putnim pravcima koji su slabije održavani.

U Auto-moto savezu RS kažu da ekipe na terenu pokušavaju da obezbijede kolovoz za sigurniju vožnju i kako bi se spriječili zastoji.

“Cijeli dan smo primali pozive vozača koji su se najviše žalili na dionicu puta Sarajevo – Foča – Tjentište, ali u svakom slučaju vozači moraju da budu oprezni, kao i da ne voze bez obavezne zimske opreme”, kazali su u Auto-moto savezu.

Ahmed čipa, portparol Komunalnog preduzeća “Rad” iz Sarajeva, kazao je da ni posipanje soli ne može puno pomoći u otklanjanju poledice uzrokovane ledenom kišom.

”Jedini spas za izbjegavanje nesreća zbog tankog i nevidljivog sloja leda je da građani budu dodatno oprezni, a da vozači ne voze brže od 40 kilometara na čas”, kazao je čipa.

On je dodao da su zimske službe 24 časa na terenu zbog ledene kiše koja je veoma opasna meteorološka pojava.

Ledena kiša je uzrokovala probleme ne samo na saobraćajnicama, nego i na trotoarima, pa je povećan broj pacijenata sa lomovima, uganućima i ostalim povredama usljed padova zbog poledice.

Helena Lučić, dežurna sestra u Službi hitne pomoći u Bijeljini, kazala je da su juče imali 80 intervencija i da se uglavnom radilo o lomovima.

“Skoro sve intervencije koje smo imali bili su lomovi, najčešće kod starijih osoba koje se teže kreću i usljed poledice češće padaju”, kazala je Lučićeva.

U Domu zdravlja u Drvaru kazali su da je ljekarsku pomoć zbog pada na poledici juče prije podne zatražilo desetak građana.

Oni su istakli da su medicinsku pomoć zatražili pacijenti sa povrijeđenim ekstremitetima, prelomima potkoljenice, uganućima i iščašenjem skočnog zgloba.

U Službi hitne pomoći u Tuzli takođe je zabilježen povećan broj pacijenata sa lomovima i uganućima ekstremiteta zadobijenim prilikom pada na klizavim ulicama, a slična situacija je i u Sanskom Mostu.

Hajrudin Jakupović, ljekar u Domu zdravlja Sanski Most, kazao je da je sve veći broj osoba koje se javljaju žaleći se na povrede kao što su lomovi ekstremiteta i uganuća, a najveći broj povrijeđenih su starije osobe ili djeca.

U sarajevsku Službu hitne pomoći juče ujutro se javilo devet pacijenata sa lomovima, dok su u Centru urgentne medicine Kliničkog centra kazali da su u utorak poslijepodne imali 28 pacijenata koji su povrede zadobili zbog poledice.

Zora Novaković, ljekar u Službi hitne pomoći u banjalučkom Domu zdravlja, kazala je da su u ovu službu tokom noći sa utorka na srijedu primili tri pacijenta sa lomovima.

“Najviše se pacijenata javilo sa posjekotinama glave ili zbog jakih udaraca u glavu koje su zadobili usljed padova”, kazala je Novakovićeva.

Ljekari upozoravaju, posebno starije osobe, da ne izlaze na ulicu bez velike potrebe, a nadležne pozivaju da uklone led ispred svojih radnji, preduzeća i ustanova.

Meteorolozi potvrđuju da će ledena kiša padati još danas, te da se sutra u pojedinim krajevima može očekivati susnježica i snijeg.

U Federalnom hidrometeorološkom zavodu “MeteoBiH” kazali su da je razlog za poledicu hladno tlo, koje ledi padavine.

“Iako su temperature porasle za nekoliko stepeni, tlo se još nije zagrijalo zbog snježnog prekrivača, te ono ledi kišu”, kazali su u Zavodu.

Nebojša Kuštrinović, član Instituta za klimatske promjene BiH, kazao je da su ovakve padavine prouzrokovane dolaskom toplijeg talasa sa Mediterana koji je zagrijao više predjele i stvorio oblak, dok su niži predjeli ostali hladni.

 

On je dodao da će u petak i subotu doći do ponovnog pada temperature.

Kuštrinović je potvrdio da će, prema prognozama, cijeli januar biti hladniji od višegodišnjeg prosjeka.

(Nezavisne)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.