“Recite NE političarima koji podstiču zaborav”

Udruženje “Žena – žrtva rata”, Savez logoraša BiH i druge nevladine organizacije i stotine pojedinaca putem e-maila, dale su podršku organizatorima potpisa peticije protiv političara koji podstiču “zaborav”.

Od 10. do 11. januara ove godine na području Bosansko podrinjskog kantona (Goražde) i Kantona Sarajevo (Stari Grad, Centar, Novo Sarajevo, Novi Grad, Ilidža, Hadžići, Vogošća, Ilijaš i Trnovo), a od 12. do 31. janaura ove godine na području FBiH, Distrikta Brčko i RS-u, ova udruženja počet će prikupljati potpise za peticiju protiv političara koji zahtjevaju da zaboravimo genocid i da u buduće “centralno mjesto u bosansko-bošnjačkoj politici ne zauzima filozofija žrtve, priča o agresiji, genocidu, ratnim zločinima i nepravdi počinjenoj u BiH i prema Bošnjacima”.

 

Termin “filozofija žrtve” je uvredljiv i apsolutno neprihvatljiv za nas žrtve, jer mi nismo “filozofija” nego činjenica kao i naša žrtva. Ovakvim izjavama smo šokirani i ogorčeni! Naša žrtva nije prošlost nego sadašnjost ali i budućnost. Sa njom se dostojanstveno nosimo, spremni smo pružiti i ruku pomirenja ali najprije se od nas mora zatražiti – oprost koji ni trinaest godina od rata još nije zatražen, a gotovo svakodnevno doživljavamo provokacije i poniženja. Svima bi trebalo biti jasno da je neophodno suočavanje s prošlosti da bi se stvarala budućnost i da bi došlo do pomirenja u našoj domovini.

Naši političari, koji po nalogu međunarodnih dužnosnika i raznih ambasadora, nama žele reći kako “filozofija žrtve” treba postati prošlost u bošnjačkoj politici, pristaju na strategiju “prošlost se treba staviti u ladicu” i “svi smo jednako krivi” čime se stvaraju uvjeti za nova neprijateljstva.

Ako su međunarodni dužnosnici pronašli u bošnjačkim političarima sluge za takvu svoju politiku, u nama, žrtvama, za takav projekt ne mogu imati potporu. Ovdje se dogodio genocid, i etničko čišćenje, mi ćemo o tome govoriti uvijek kada za to budemo imali potrebu, o tome neće odlučivati ni naši političari kao ni međunarodna zajednica koja nas je ostavila kada nam je bila potrebna i to s embargom, navodi se u saopćenju.

-Danas nemaju moralno pravo tražiti, od nas ali i od naših političara, da ne govore o genocidu. Uz to uspješno su sveli rat u BiH samo na Srebrenicu, koja je samo najmasovnije stratište Bošnjaka. Kada su spomenuti genocid u Prijedoru, Višegradu. Vlasenici i brojnim drugim općinama u kojima je ubijeno više hiljada Bošnjaka. Jesu li svi ti ubijeni Bošnjaci filozofija!? Jesu li preko 25 hiljada silovanih žena ali i muškaraca, 652 logora i 55.000 logoraša-filozofija?

Potpišite peticiju – recite NE političarima i velikosrpskim poltronima koji zahtjevuju da zaboravimo genocid i da u buduće “centralno mjesto u bosansko-bošnjačkoj politici ne zauzima filozofija žrtve, priča o agresiji, genocidu, ratnim zločinima i nepravdi počinjenim u BiH i prema Bošnjacima, navodi se u saopćenju Udruženja “Žena – žrtva rata” i Saveza logoraša BiH.

 

(FENA)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.