Silajdžić osudio spaljivanje džamije

Član Predsjedništva BiH Haris Silajdžić osudio je danas spaljivanje džamije u Fazlagića Kuli kod Gacka te pozvao sve domaće i međunarodne institucije da adekvatno reaguju u skladu sa svim svojim nadležnostima.

“Ovaj gnusan čin se ne smije ignorisati, kao što je to puno puta bio slučaj u sličnim situacijama, i počinioci ovaj put moraju biti pronađeni i kažnjeni”, navodi Silajdžić u saopćenju za javnost.

 

Mišljenja je da atak na bilo koju bogomolju zaslužuje osudu kada god se desi, ali šalje posebno opasnu poruku kada se organizira u vrijeme kada se vjernici pripremaju da obilježe svoj praznik.

“Paljenje džamije noć uoči najvećeg muslimanskog vjerskog praznika Kurban-bajrama predstavlja direktan atak na povratak i nedvosmisleno upozorava povratnike da su nepoželjni. Iako neposredni počinioci ovog zločina moraju biti konkretno kažnjeni, činjenica je da su oni ohrabreni i konstantnim izjednačavanjem snaga koje su i u najtežim vremenima štitile sve vjerske objekte i snaga koje pokušavaju legalizirati politiku onih koji su bogomolje rušili”, zaključio je Silajdžić.

 

(FENA)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.