Vatrogasni dom?

 

Prije nekih dva mjeseca, objavljena je informacija o prodaji poslovnih prostora  kojima raspolaze Opstina Prijedor, medju kojima su se nasli i poslovni prostori koji se nalaze u poludevastiranoj zgradi na ulazu u carsiju, (zgrada vise osnovne skole, gdje se prije rata nalazila prodavnica, apoteka i brijacki salon,).

Ova informacija izazvala je i odredjene reakcije nekih nasih clanova Savjeta MZ Kozarac, koji su u prvi mah zakazali hitan sastanak Savjeta sa predstavnicima Vatrogasnog drustva Kozarac, iz razloga sto su mislili  da ta zgrada pripada buducem Vatrogasnom domu…

 

 

 

Na ovome sastanku Mustafa Fazlic, Predsjednik UO Vatrogasnog drustva Kozarac, upoznao je clanove i predsjednika Savjeta o dosadasnjim aktivnostima drustva po ovome pitanju, te im objasnio da je po dogovoru sa Opstinom Vatrogsnom drustvu pripada samo zemljiste iza zgrade, koje je planirano za izgradnju vatrogasnog doma, dok je zgrada ostala na raspolaganju Opstini.

Nakon ovoga objasnjenja, zakljuceno je da vatrogasci nastave sa daljnjim aktivnostima u rjesavanju pitanja vatrogasnog doma, a da Savjet MZ Kozarac, trazi od Nacelnika da dio sredstava od prodaje ovih objekata koji se nalaze na podrucju nase Mjesne zajednice, dodijeli  Kozarcu, i da je to jedino sto se moze traziti…

Da malo pojasnimo, nakon izlaska opstinske strucne komisije, ustanovljeno je da predmetni objekat nije u tolikoj mjeri devastiran da sanacija nema smisla te u tom kontekstu njegovo rusenja nema ekonomske opravdanosti  a pogotovo iz razloga sto postoje obaveze prema vlasnicima stanova i poslovnih prostora.

Zbog toga su vatrogasci i pristali samo na zemljiste iza zgrade, jer su cijenili da ce lakse izgraditi sam dom, nego novi objekat zajedno sa poslovnim prostorima i stanovima.

Sto se tice lokacije Vatrogasnog doma i dalje sudbine postojeceg stambeno-poslovnog objekta, vazno je istaci da je predlozena lokacija ranije usaglasena sa predstavnicima vatrogasnog drustva Kozarac te da plansko rjesenje za ovu lokaciju omogucava planske potrebe ovog drustva uz zadrzavanje od strane Opstine spomenuti stambeno-poslovni objekat

Nedugo nakon ovog ovoga sastanka u posjetu Kozarcu dolazi i sam nacelnik koji je obećao je da će lokalna zajednica odmah izdvojiti 10.000 KM, polovinu sredstava koja su potrebna za uvođenje grijanja u novoizgrađenu fiskulturnu salu nase škole .

Obećanja su uslijedila nakon razgovora sa Muhidinom Šarićem, direktorom Osnovne škole “Kozarac”, medjutim niko od predstavnika MZ Kozarac nije upitao sta ce biti sa srestvima od prodaje poslovnih prostora koje je, prije ce biti, dosao da pregleda…

Niko nije ni spomenuo predizborne ucjene za obnovu bolnice, a sto je zacudjujuce, niko nije reagovao na njegovu izjavu:” Do kraja godine opremit ćemo ono što je predviđeno projektom porodične medicine u Kozarcu, a sa Savjetom MZ naći i rješenja o višku prostora u kojem će, izvjesno je, biti smješteno Dobrovoljno vatrogasno društvo iz Kozarca”

Po Pavicu, najnormalnije bi bilo da se Vatrogasni dom nalazi zajedno sa Ambulantom??

Ono sto je cinjenica jeste da u vremenskom periodu od 16.03.2007.godine do danas, na podrucju opstine Prijedor jedinica Vatrogasnog drustva Kozarac, imala 72 uspjesne intervencije.

Vatrogasno drustvo Kozarac nema svoj vatrogasni dom. Raspoloziva licna i skupna vatrogasna tehnika-oprema i vatrogasci, trenutno su locirani na tri lokacije. Ovo rjesenje je privremenog karaktera i ne omogucava kvalitetne uslove za rad drustva i jedinice.

U augustu 2006. godine vatrogasci su se obratili nacelniku opstine Prijedor sa zahtijevom za prijem radi upoznavanja sa problemima sa kojima se susrece Vatrogasno drustvo Kozarac i iznalazenja nacina rjesavanja istih.

Rezultat odrzanog sastanka sa Nacelnikom je dopis u kojem se kaze da je tokom aktivnosti na izradi Prednacrta izmjene i dopune Regulacionog plana Kozarac-centar, na prijedlog savjeta plana iznadjena lokacija za izgradnju novog vatrogasnog doma prema dogovoru sa predstavnicima Vatrogasnog drustva Kozarac.

Lokacija koja je iznadjena nalazi se u ulici M.Tita (glavna ulica). U dopisu je receno da je organizacija i planirana gradnja na ovome zemljistu, koja je u vlasnistvu opstine Prijedor usaglasena sa predstavnicima Vatrogasnog drustva.

Planski akt Izmjena i dopuna regulacionog plana Kozarac-centar (Sl. glasnik opstine prijedor br.9/7) je usvojen na Skupstini opstine Prijedor u kom je predvidjena izgradnja vatrogasnog doma na lokaciji koja je ranije usaglasena.

Zbog ovoga je cudno da nacelnik ne zna da je regulacionim planom vec odredjena lokacija za vatrogasni dom te da ce ceka od Opstine da se udovolji zahtjevu Vatrogasnog drustva Kozarac za izdavanje urbanisticko tehnickih uslova za izgradnju vatrogasnog doma.

Problem smjestajnog prostora vatrogasne tehnike i opreme je sve izrazeniji. Vatrogasna vozila sa opremom sada su garazirana u jednoj hali u privatnom vlasnistvu i ni sami vatrogasci ne znaju koliko dugo ce ih moci koristiti. Problem je izrazen pogotovo u zimskom periodu.

Na kraju price, vatrogascima predstoji daljnja borba da dobiju ono sto je vec dogovoreno, a kako to biva kod nas, izgleda da ce borba biti duga i neizvjesna… Za sad vatrogascima ostaje da cekaju da se u opstini formira Skupstina i da vlast krene s radom, postoji i nada u jaci angazman nasih predstavnika u Skupstini Opstine u rjesavanju ovoga problema…

Nama ostaje pitanje, trebaju li nam vatrogasci i da li je potrebno da se zapali komsijina kuca pa da sebi postavimo ovo pitanje?

 

 

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.