SIPA izuzela dokumente o izgradnji zgrade Vlade

Predstavnici Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) danas su izuzeli određenu dokumentaciju u vezi s izgradnjom zgrade Vlade RS-a, a na osnovu izdalog naloga Suda BiH.

Ministar pravde RS-a Džerard Selman potvrdio je u izjavi novinarima u Banjoj Luci da je na nalog Suda u ponedjeljak bila uložena žalba, jer u Vladi RS-a i dalje smatraju da Tužilaštvo i Sud BiH nisu nadležni za procesuiranje u ovom slučaju.

 

“Posebno nisu nadleženi za procesuiranje po N.N. prijavi kako je navedeno u nalogu”, rekao je Selman.

Potvrdio je i da je primopredaja tražene dokumentacije između predstavnika Ministarstva finansija, Porezne uprave, Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju te Ministarstva saobraćaja i veza i inspektora SIPA-e, a koja je izvršena u kabinetu ministra pravde, bila korektna.

“Predali smo kompletnu dokumentaciju koja je bila tražena po nalogu Suda BiH, a najviše dokumentacije traženo je od Generalnog sekretarijata Vlade RS-a”, pojasnio je entitetski ministar pravde.

Pripadnici SIPA-e će zatim, kako glasi naredba Suda BiH, izuzetu dokumentaciju predati Sudu BiH, a nakon toga je deponovati u svoj depozit i obavijestiti Tužilaštvo da je dokumentacija izuzeta da bi bila predata nadležnom tužiocu koji će dalje postupati po ovom predmetu.

Selman je kao veoma bitnu činjenicu naveo da je u Sudu BiH navedeno da se radi o N.N. izvršiocu krivičnog djela i da podnesena prijava nije glasila ni na određenu instituciju niti bilo koju fizičku osobu koja obavlja bilo koju javnu funkciju u RS-u.

“Iz tih razloga, taj se predmet još nalazi u predistrazi, tj. o tom predmetu još nije otvorena istraga u Tužilaštvu BiH”, rekao je Selman.

U izuzetoj dokumentaciji su ugovori o privatizaciji “Telekoma Srpske”, kada je određen dio objekata (sada zgrada Vlade RS-a) izuzet od privatizacije, do kupoprodajnih ugovora i prijenosa određenih prava za izgradnju Administrativnog centra Vlade RS-a s “Telekoma” prema Vladi, te sva dokumentacija koja se odnosi na izgradnju zgrade Vlade.

Ministar pravde RS-a je još kazao da nema podatak ko je podnio krivičnu prijavu u ovom slučaju te da ih Tužilaštvo BiH nije o tome obavijestilo, pošto je u fazi predistraga.

“Međutim, može se vidjeti iz naredbe Suda da je Tužilaštvo BiH tražilo da se izda protiv N.N. osobe, a zbog krivičnog djela zloupotrebe službenog položaja i ovlaštenja iz člana 347. Krivičnog zakona RS-a”, rekao je Selman koji tvrdi i da je “omaškom ili namjerno navedeno – u javnom sektoru”.

Takvo krivično djelo, dodao je, apsolutno ne postoji u Krivičnom zakonu RS-a i Tužilaštvo i Sud BiH nisu nadležni da postupaju po tom krivičnom djelu, jer su za to nadležna tužilaštva u okviru RS-a, tj. Republičko tužilaštvo, odnosno okružno tužilaštvo u mjestu gdje postoje osnovi da je djelo učinjeno.

“Sve su to razlozi zbog kojih smo mi i uložili žalbu Sudu, ali i stavili prigovor da tužilaštvo nije nadležno za postupak. Ipak, još nismo dobili odgovor na žalbu”, rekao je Selman koji očekuje odgovor u narednim danima.

Nije isključio mogućnost da je u svemu ovome postupajući tužilac zloupotrijebio položaj zbog čega je Vlada donijela odluku da se formira tim koji će proučiti kompletnu situaciju, te ukoliko utvrdi da je postojala zloupotreba, podnijet će krivične prijave protiv učinilaca krivičnih djela, tj.sudija i tužilaca koji su postupali po ovoj krivičnoj prijavi protiv N.N. osoba.

Selman je potvrdio i da je SIPA imala zakonska ovlaštenja da izuzme dokumentaciju, jer je sada, za razliku otprije, imala nalog za to.

“Bez obzira na to što smo smatrali da Sud BiH nije bio nadležan za izdavanje naloga nismo htjeli da ga ne ispoštujemo, jer je apsolutno sva dokumentacija dostupna i dalje ćemo svim postupcima nastojati da dokažemo da Sud i Tužilaštvo nisu nadležni da vode ovaj postupak”, zaključio je ministar pravde RS-a.

Podsjećamo, predsjednik Vlade Republike Srpske (RS) Milorad Dodik izjavio je jučer da je nalog Suda BiH “nezakonit”, a da će Vlada sutra dostaviti određenu dokumentaciju da bi pokazala da nema osnova u spekulacijama o nezakonitim radnjama, naglasivši da će, u isto vrijeme, preduzeti niz zakonitih mjera da odbrani svoj status i dignitet.

 

(FENA)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.