Priča o neuhvatljivom tajnom agentu Jusufu iz Sarajeva!

Već četiri godine traje lov na tajnog agenta iranske obavještajne službe Vevak čije je ime Jusuf. Ovo posljednjih nekoliko dana tvrde beogradski mediji, pozivajući se neke svoje izvore koje ne otkrivaju.

Prema informacijama do kojih je došao list "San" iza cijele te priče stoje srbijanske obavještajne službe, a ona je preko brogradske štampe lansirana kao svojevrsna vrhunska senzacija u stilu najboljih špijunskih romana.

U toj priči se ističe da se iranski agent pod tajnim imenom Jusuf uvukao u sve bh. obavještajne službe i da za njim traga i CIA.

"Međutim, niko ne uspijeva da otkrije njegov pravi identitet", tvrdi se iz Beograda i naglašava da su zbog toga pod sumnjom i neki visoki zvaničnici iz BiH.

"Iranska obavještajna služba Vevak ima u BiH izuzetno jaku infrastrukturu i oslonjena je i na već stvorenu vehabijsku mrežu. U slučaju da Amerika i njeni saveznici napadnu Iran, zadatak te "infrastrukture" je da otvori front u Evropi i to preko Bosne i Hercegovine", kažu beogradske informacija i u njima stoji i to da je CIA već markirala nekoliko sumnjivih osoba koje bi mogle biti tajni agent Jusuf, a koje se u nekim stranim zemljama sastaju sa "posrednicima bliskoistočnih tajnih službi", naročito u Italiji. Zanimljivo je da je donedavni operativac Obavještajno-sigurnosne agencije BiH Predrag Čeranić, koga je visoki predstavnik smijenio, za beogradsku štampu potvrdio djelovanje Vevaka u BiH.

U cijelu priču se odmah uključio i kontroverzni Dževad Galijašević iz Maglaja koji se predstavlja kao ekspert za antiterorizam. Njega je nedavno angažovao kao svog savjetnika Milorad Dodik, premijer Republike Srpske. Galijašević je preko beogradske štampe saopštio da su mnogi bh. obavještajci zavrbovani od strane tajnih službi nekih islamskih zemalja i da im one dobro plaćaju usluge.

Navodno, i Nikola Špirić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH u ponedjeljak na jednom sastanku je rekao da se stiče utisak da bezbjednosne službe u BiH ponekad rade za strance.

Bilo kako bilo, BiH se posljednjih dana pokušava predstaviti kao opasna zemlja puna obavještajaca iz islamskih zemalja što nije nimalo slučajno. Naime, tokom ovog mjeseca Evropska unija će se ozbiljno pozabaviti situacijom u Bosni i Hercegovini – u ponedjeljak je u Briselu sastanak Vijeća ministara EU, zatim slijedi sjednica Vijeća za implementaciju mira u BiH.

Upravo zbog toga, a u režiji Milorada Dodika i njegovih veza u Beogradu, lansirane su priče o neuhvatljivom tajnom agentu Jusufu u Sarajevu i opasnim islamskim teroristima, takozvanim spavačima u cijeloj Bosni i Hercegovini. Istovremeno, to se može posmatrati i kao Dodikov pokušaj podmetanja bh. obavještajnim službama, odnosno sijanjem sumnje u njihove čelnike, a koje su uglavnom završile istragu o njegovim finansijskim i drugim malverzacijama.

(24si)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.