Desavanja u St.Louisu

Pise: Amir Karadzic

St.Louis pocinje da u stvarnom smislu rijeci nosi naziv najveceg Bosansko Hercegovackog grada izvan Bosne i Hercegovine. Mnogo tog se desava u St. Louisu da je ponedad veoma tesko se odluciti sta objaviti a sta izostaviti, pa podjimo redom:

Pocetkom oktobra odrzan je peti tradicionalni Bosansko Hercegovacki festival. Predivno oktobarsko vrijeme izmamilo je u park nase sugradjane,  koji su imali priliku da uz bogat program stvarno uzivaju u jednoj vrhunskoj manaifestaciji. Procjene su da je bilo blizu pet hiljada posjetilaca.

Izlozba o Prijedoru pod nazivom :”Prijedor zivoti proistekli iz Bosansko Hercegovackog genocida” je bila ponovo u centru paznje.

Naime 24og Oktobra ova izlozba je otvorena na Fontbonne University uz prisustvo: univerzitetskih profesora, clanova nase komune i radnika pomenutog univerziteta. U veoma kratkom vermeskom periodu ova izlozba je dozivjela cetiri premjerna otvaranja sto je svakao veliki uspjeh. Izlozba ostaje otvorena na Fontbonnu sve do Aprila iduce godine a onda se seli u zgradu Ujedinjenih Nacija i Capitol Hill u Wasington DC.

Vec sljedeceg dana tj. 25og Oktobra ponovo desavanja vezana za Prijedorsku opstinu.Ovog puta selimo u banket salu restorana Grbic u kojoj je odrzano tradicionalno vece stanovnika Prijedorske opstine.

Jos jednom su se sastali prijedorcani i kao uvijek bilo je mnogo muzike plesa i dobre hrane i tombola sa bogatim nagrdama.  Za muzicki dio program bili su zaduzeni AZO BAND i SINAN.Iznenadjenje veceri su bili Armin Dzafic i jos jedna gospodja koji su poneseni  ljepotom druzenja se popeli na binu i otpjevali par pjesama .

Posebno osvjezenje u programu je bio folklor iz Chicaga tj. KUD “ BOSNA”. Cista petica za njihov nastup, koreografija pod rukovodstom Mirzeta Dzubura je dovedena do profesionalizma. Mirzetov plesni ansambl je najbolji ambasador nase Bosansko Hercogavacke kulturne bastine i mi trebamo biti ponosni da imamo jedan takav folklor.

Pored nas iz prijedorske opstine gosti na pomenutoj veceri su bili: Congressman Russ Carnahan sa Sandrom Jakovljevic, Senator Harry Kennedy, Bob Burns kao predstavnik Claire McCkaskill, Joan Barry.

Prijedorcani su se izuzetno srdacno zahvali svim gostima a posebno onima koji su podrzali rad Udruzenja Stanovnika Opstine Prijedor od samog pocetka, i tokom veceri su im dodjeljene plakete u znak priznanja za njihov rad.

Prije nego zavrsim izvjestaj sa ove veceri moram da kazem da je hrana i gostoprimstvo osoblja restoran Grbic bilo na tradicionalno visokom nivou.

Udruzenje se zahvaljuje: Vlasnicima Grila Biser, zatim Restoranima: Edi’s , Berix i Grbic, frizerskim radnjama Bilja i Fata i Corporaciji Pepsi  na njihovim donacijam za tombolu. Posebno priznjaje trgovini Dragulj Bosne  i vlasniku te radnje mladom prijedorcaninu E. Suljanovicu.

 

Film o Kozarcu

Nedelja bi trebala biti dan odmora, medjutim kultuna desavanja u St.Louisu su toliko gusta da su mnogi taj odmor preinacili iz pasivnog u aktivni odmor. Zadnji dan vikenda tj 26ti Oktobar je obiljezilo gostovanje novinara i publiciste Ed Harriman.

Taj covjek koji je od prvih dana agresije na nasu drzavu pomagao da istina o nasim stradanjima dodje na prve strane svjetskih casopisa.

Ed Harriman je i autor filma pod nazivom: Grad Zvani Kozarac, pa je povodom nejgovog gostovanja u St.Louisu u prepunoj sali amfiteatra Fontbonne fakulteta prikazan njegov film.

Uzdisaji i suze u ocima prisutnih kozarcana ali i ostalih bile su samo jos jedan dokaz koliko se ova tragedija urezala u sjecanja onih koji su prezivjeli ovaj masakr.

 

 

 

 

Poslije filma je odrzana javna tribina, a gosti tribune su bili : Azra Blazevic, Ed Harriman i Resad Kulenovic.

Izvrsno organizovan skup i za ovo se posebno moramo zahvaliti prof Dr. Ben More sa Fontborne university i Udruzenju Stanovnika Opstine Prijedor. Svakako ne smijemo zaboraviti ni vise nego dobro simultano prevodjenje Alema Hadzica iz udruzenja Prijedorcana. 

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.