Oružje u kući uhapšenog zbog ratnog zločina

U kući Gordana čurića (40) u prijedorskom naselju Tukovi, koji je uhapšen 14. oktobra zbog sumnje da je počinio ratni zločin na Korićanskim stijenama 1992. godine, policija je pronašla detonatore i izvjesnu količinu municije, saznaju “Nezavisne”.

Pripadnici MUP-a RS, u saradnji s Obavještajno-bezbjednosnom agencijom BiH, sproveli su 19. oktobra akciju na nekoliko lokacija u Prijedoru, među kojima i u čurićevoj kući, tokom koje su otkrili i zaplijenili veću količinu različitih vrsta detonatora i municije.

 

“Radi se o 103 komada upaljača za aktiviranje eksploziva, odnosno o takozvanim formacijskim detonatorima”, saopšteno je juče iz MUP-a RS.

Pripadnici SIPA su 14. oktobra na nekoliko lokacija u prijedorskim naseljima Tukovi i Pećani uhapsili četiri osobe osumnjičene za ratni zločin nad nesrpskim civilima tokom prošlog rata u BiH u avgustu 1992. godine na Korićanskim stijenama na planini Vlašić.

Akcija hapšenja čurića, Ljubiše Četića, Milorada Škrbića (48) i Milorada Radakovića (46), koji su 1992. godine bili pripadnici Interventnog voda prijedorskog CJB-a, uslijedila je po nalogu Tužilaštva BiH.

Svoj četvorici Prijedorčana je nakon hapšenja Sud BiH odredio jednomjesečni pritvor.

Na Korićanskim stjenam 21. avgusta 1992. godine strijeljano je više od 200 osoba, koje su tada izdvojene iz autobusa kojima je stanovništvo bošnjačke i hrvatske nacionalnosti u pratnji policije, Interventnog voda i Vojske RS transportovano iz Prijedora i ondašnjih ratnih logora u tom gradu za Travnik.

U vezi s tim zločinom krajem maja u Prijedoru su uhapšeni i Dušan Janković (58), Damir Ivanković (38), Željko Stojnić (38) i Zoran Babić (40).

Nakon saslušanja u Tužilaštvu BiH iz pritvora su pušteni Babić, koji je stopostotni invalid prikovan za invalidska kolica, i Ivanković.

U pritvoru su ostali Janković i Stojnić.

Za zločin na Korićanskim stijenama pred Haškim tribunalom je na 17 godina zatvora osuđen Darko Mrđa iz Prijedora, koji zatvorsku kaznu izdržava u Španiji.

(Nezavisne)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.