CIK objavio utvrđene rezultate lokalnih izbora

Centralna izborna komisija BiH (CIKBiH) donijela je danas odluku o utvrđivanju rezultata s lokalnih izbora od 5. oktobra.

“Da bi utvrđeni rezultati bili potvrđeni u zakonskom roku od 30 dana, potrebno je pružiti svim učesnicima u izbornom procesu šansu da ulože žalbu na ovu odluku te da mogu zahtijevati ponovno prebrojavanje glasačkih listića na određenim mjestima”, izjavio je na konferenciji za novinare u Sarajevu predsjednik CIKBiH Suad Arnautović.

 

Nakon što se taj proces završi, CIKBiH će tada i potvrditi izborne rezultate koji se objavljuju u Službenom glasniku BiH i drugim službenim glasnicima. Sastavni dio ove odluke je tabelarni prikaz rezultata glasanja koji je objavljen na web stranici CIKBiH.

Arnautović je naveo da se CIK-u u roku od tri dana od objavljivanja utvrđenih rezultata mogu podnijeti zahtjevi za ponovno brojanje glasačkih listića. Taj rok počinje od sutra.

Prema podacima koje je naveo predsjednik CIKBiH, lokalni izbori koštali su 11 miliona KM, od čega je 3,5 osigurano iz budžeta institucija BiH, a ostalo snose lokalne zajednice.

Kada su u pitanju načelnika mjesta, najviše je osvojio SNSD – 39, slijede SDA s 36, SDS 16, HDZBiH 16, SDP devet, SBiH četiri, HDZ1990 tri, te DNS s tri. Ovdje nisu uračunata mjesta koje su pojedine stranke osvojile u koalicijama.

Najviše vijećničkih mandata osvojila je SDA – 537, zatim SNSD 494, SDP 322, SDS 316, HDZBiH 216, SBiH 180 te PDP 148. Najviše glasova birača za općinska vijeća osvojila je SDA 275.065, zatim SNSD 207.896, SDP 193.765…

Odziv birača na nivou BiH od 55,3 posto, ocijenio je Arnautović, bio je u okvirima zadovoljavajućeg, s tim da je u RS-u bio 58,3 posto, u FBiH 53,3, a u Distriktu Brčko 58,7 posto.

Među izabranima je 85,5 posto muškaraca i 14,5 posto žena.

CIKBiH je naredio kontrolno brojanje glasova na 96 biračkih mjesta zbog netačnog sabiranja, općinskim izbornim komisijama (OIK) upućen je 171 prigovor, a OIK su donijele 102 odluke. Na te 102 odluke upućeno je 49 žalbi CIK-u, koji je na njih donio odluke, naveo je predsjednik CIKBiH.

U devet slučajeva CIKBiH je posumnjao na moguća krivična djela i izvještaji su poslani Tužilaštvu BiH. Takvi slučajevi dogodili su se u Derventi, Bosanskom Brodu, Trnovu/FBiH, Doboju (dva slučaja), Vlasenici, Srebrenici, Zenici i Pelagićevu.

U četiri sarajevske gradske općine, iz kojih će se posredno birati Gradsko vijeće Sarajeva, SDA je osvojila 42 mandata, slijede SDP 41, SBiH 12, Naša stranka 10, BPS devet, Stranka penzionera tri, Pokret mladih tri, BOSS dva, SDU-LDS jedan i NSRB jedan.

 

(FENA)

Add comment

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.