Å irenje zarazne žutice stavljeno pod kontrolu

Milica Otković, epidemiolog Higijensko-epidemiološke službe Doma zdravlja u Prijedoru, kazala je jučer da nema novih slučajeva oboljelih od zarazne žutice na području Prijedora, gdje je i zvanično proglašena epidemija ove zarazne bolesti.

– Tri oboljela, a riječ je o djeci uzrasta od tri do sedam godina, članovi su jedne porodice iz Hambarina, naselja kod Prijedora. Četvrti slučaj zarazne žutice registrovan je na području centra grada i riječ je o radno aktivnom pacijentu koji nema nikakve veze s porodicom iz Hambarina. Svi se trenutno nalaze na Infektivnoj klinici KBC-a Banja Luka – naglasila je Otković.

 

Ona je istakla da je riječ o klasičnoj zaraznoj žutici, u narodu poznatijoj kao bolest prljavih ruku, koju uzrokuje virus tipa hepatitis A.

Nezvanično smo saznali da su pod stalnim ljekarskim nadzorom i ostali članovi romske porodice iz Hambarina koji su bili u kontaktu s oboljelima od zarazne žutice.

Preventive radi, i odlazak ostale djece iz ove porodice u područnu školu u Hambarinama “storniran” je do daljnjeg.

Nepotrebna panika

– Praktično, riječ je o “porodičnoj” epidemiji koja je pod potpunom kontrolom higijensko-epidemiološke službe, tako da ne treba praviti bespotrebnu paniku. Ako u međuvremenu ne registrujemo nijedan novi slučaj, epidemija će biti odjavljena u novembru – kazala je Otković.

Dodala je da je posljednja epidemija zarazne žutice u Prijedoru registrirana prije petnaestak godina.

(Avaz)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.