Jednomjesečni pritvor osumnjičenima za zločin na Korićanskim stijenama

Sud BiH u Sarajevu donio je u srijedu rješenje o određivanju jednomjesečnog pritvora osumnjičenim Gordanu čuriću, Miloradu Radakoviću zvanom “Srbo”, Miloradu Škrbiću i Ljubiši Četiću. Pritvor prema ovom rješenju može trajati do 14. novembra.

Gordan čurić, Milorad Radaković, zvani “Srbo”, Milorad Škrbić i Ljubiša Četić su osumnjičeni za krivično djelo zločin protiv čovječnosti.

 

U rješenju za određivanje pritvora između ostalog se navodi da postoji osnovana sumnja da su oni u svojstvu pripadnika interventnog voda policije Prijedor 21. augusta 1992. godine obezbjeđivali provođenje konvoja autobusa i kamiona u kojima je bilo više od 1.200 civila bošnjačke i hrvatske nacionalnosti iz banjalučke regije.

Tokom kretanja konvoja prema općini Travnik, od civila su, navodno, oduzimani novac, zlato i druge dragocjenosti.

Prilikom zaustavljanja konvoja pored rijeke Ilomske, na planini Vlašić je izvršena selekcija više od 200 vojno sposobnih muškaraca.

Pripradnici interventnog voda su učestvovali u izdvajanju muškaraca te njihovom sprovođenju do lokacije zvane Korićanske stijene na planini Vlašić. Na toj lokaciji naređeno im je da kleknu na rub ceste okrenuti prema provaliji, a zatim su usmrćeni pucnjima iz automatskog oružja.

Nakon što su tijela pala u provaliju, na njih su bacane granate i pucano je. Na taj način je ubijeno više od 200 civila muškaraca.

Sud je nakon razmatranja podnesenog dokaznog materijala utvrdio da postoji osnovana sumnja da su osumnjičeni počinili krivično djelo koje im se stavlja na teret.

Sud je odredio pritvor smatrajući da će osumnjičeni, ukoliko ostanu na slobodi, uticati na svjedoke i saučesnike i na taj način ometati tok krivičnog postupka.

S obzirom na težinu djela za koje su osumnjičeni te uzimajući u obzir teške posljedice koje je navedeni zločin nanio žrtvama i njihovim porodicama, Sud je osumnjičenima odredio pritvor smatrajući da bi njihovo puštanje na slobodu uznemirilo javnost, što bi moglo dovesti do narušavanja javnog reda, saopćeno je u četvrtak iz Suda BiH.

 

(FENA)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.