Zašto napadaju kandidate Naše stranke

Danas je u Sarajevu održana konferencija za štampu Naše stranke na kojoj su Bojan Bajić, Danis Tanović i Dennis Gratz govorili o fizičkim napadima na kandidate Naše stranke i prijetnjama kandidatima i kandidatkinjama Naše stranke u pojedinim opštinama.

Povod konferenciju za štampu između ostalog bio je i fizički napad na Mladena Grahovca, kandidata Naše stranke za načelnika Prijedora. Pored toga, kandidati i kandidatkinje Naše stranke u Varešu, Travniku i Stocu suočavaju se s javnim prijetnjama da će ostati bez posla ukoliko nastave sa svojim političkim angažmanom u Našoj stranci.

 

Bojan Bajić, predsjednik Naše stranke, istakao je da se kandidati i kandidatkinje Naše stranke suočavaju s prijetnjama i napadima upravo zbog toga „jer Naša stranka ne pristaje na postojeće odnose među političkim partijama, jer kandidati i kandidatkinje Naše stranke ljudima donose novi vid politike, koji obavezno podrazumijeva poziv na dijalog, pomirenje i saradnju, što političkim partijama na vlasti nikako ne odgovara jer narušava stanje političkog konflikta kojeg upravo one proizvode.“

Podpredsjednik stranke Danis Tanović skrenuo je pažnju na činjenicu da „Naša stranka hoće da od Bosne i Hercegovine napravi istinsko demokratsko društvo, a vladajuće političke partije im umjesto argumentima i dijalogom odgovaraju klasičnom upotrebom sile“. Tanović, između ostalog, naglašava da se kandidati i kandidatkinje Naše stranke „u predizbornoj kampanju ne koriste takvim sredstvima i ne pristaju na postojeći način političke komunikacije“, te da će Naša stranka sve učiniti kako bi osobe koje napadaju kandidate i kandidatkinje Naše stranke odgovarale za to što su učinile.

Kandidat za načelnika općine Centar i član Izvršnog odbora Naše stranke, Dennis Gratz, upozorio je na „tipologiju općina u kojima je došlo do napada, jer su upravo te sredine (Vareš, Travnik, Stolac i Prijedor) mjesta u kojima vladajuće političke stranke godinama održavaju međunacionalnu podijeljenost i šire strah među građanima i građankama, a Naša stranka sa svojom multietničnošću i politikom dijaloga se nikako ne uklapa u takve odnose“. Sve to potvrđuje, kako kaže Gratz, „da je Naša stranka u ovom trenutku, ustvari, jedina istinska opoziciona stranka u Bosni i Hercegovini.“

 

(Sarajevo-x)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.