Ramazanski ders

 

Možeš li zamisliti milijarde ljudi koji žive na ovoj Zemlji kako su doskora bili kapljice sjemena u utrobama svojih majki?

Te su kapljice ”porasle” i ”razvile se” u različite organe koji čine čovjeka. Jedna od tih kapljica bio/bila si i ti!

Zamisli samo, ti, uspravno i razumno ljudsko stvorenje, koje radi i razmišlja, hrani se i oblači, učestvuje u društvenim tokovima i utječe na njih. Ti, ljudsko stvorenje koje ima roditelje i prijatelje, imaš svoje ciljeve i stremljenja, sretne trenutke i žalosti…. upravo ti, bio si doskora jedna mala kapljica sjemena!

A prije kapljice nisi bio ništa! Da! Baš ništa!

Upitaj se gdje si i šta si bio prije 100 godina?

‘Zar je to davno bilo kad čovjek nije bio pomena vrijedan?” (Kur'an, 76/1) 

Molim te, razmisli o organima svoga tijela – oni se iz samo jedne kapljice razvijaju do određene granice, a zatim njihov razvoj prestaje. Svaki organ ima svoju precizno određenu veličinu i funkciju i svi zajedno u veličanstvenom skladu i harmoniji čine tijelo čovjeka. Ako bi pojedini organi nastavili da rastu preko mjere, kako bi izgledalo ljudsko tijelo?

Zamisli čovjeka kojem se ruke vuku po zemlji! Ili čovjeka kome je glava veličine jabuke! Ili…!

Pa da li znaš ko je ”programirao” te kapljice da ”rastu” i da se ”razvijaju” do određenih granica i ko je dao da iz samo jedne kapljice izrastu svi ti organi koji čine čovjeka? 

Dozvoli mi da te upitam: Kada bi znao da ćeš oslijepjeti, šta bi dao da sačuvaš svoj vid? Sigurno bi dao sve što imaš!

A kada bi znao da ćeš izgubiti svoje noge, šta bi dao da do toga ne dođe? Sigurno bi dao sve što imaš!

A da li možeš dvaput uzastopno dati sve što imaš?

No, ti nikad i nisi dao ništa, a imaš prije svega dušu i razum, a potom tijelo, imaš oči, uši, ruke, noge, imaš srce, pluća, bubrege i mnoge druge organe čiju funkciju možda i ne znaš, a bez kojih ti je normalan život nemoguć. Međutim, jesi li ikad razmislio ko ti je sve to podario i zašto?

Je li to možda ”majka priroda” koja niti vidi, niti čuje, niti razuma ima? Je li ti ona mogla dati ono što ni sama nema?

Čovjek pored svoga razuma i velikih intelektualnih sposobnosti nije u stanju da upravlja većinom svojih organa od kojih mu zavisi život, organa čiji nepravilan rad uzrokuje mukotrpne bolesti, a često i smrt.

Pogledaj srce koje radi danonoćno bez tvog utjecaja na njegov rad, bez dogovora s tobom, usmjereno je svojoj funkciji i određena mu je uloga i ti nisi u stanju mijenjati zakonitosti po kojima ono radi. Jesi li se ikad upitao ko je to ”naredio” srcu da pumpa krv u sve dijelove tijela i danju i noću?

Jesi li možda ti srcu odredio ulogu, ili tvoji roditelji, ili…?  

Tvoja krv koju pumpa srce je dragocjena tečnost bez koje ne možeš živjeti, ali se u njoj također nalaze štetne tvari koje te mogu ubiti, ako se ne odstrane iz tvog tijela. Međutim, ti imaš bubrege koji prečišćavaju krv izdvajajući iz nje sve štetne materije. Znaš li ko je taj ko ti je prije svega podario bubreg, a potom ga ”podučio” da izdvaja štetnu tvar, a da ostavlja krv da nesmetano teče?       

Jesi li sebi ikada postavio prethodno spomenuta pitanja?

Nekad se upitaš kako su nastale planine, mora i jezera, upitaš se kako je i kojom tehnologijom proizveden neki automobil ili avion, ali kako to da se nikad nisi upitao ko je tebe ”proizveo”?

Ništa od spomenutih stvari nije slučajno nastalo, pa tako ni ti. Odakle dolaziš? Zašto postojiš? 

Pogledaj u sebe i oko sebe, i razmisli! Zar je sve što vidiš moglo postati samo od sebe?

Ništa ne nastaje samo po sebi, nego sve ima svoj uzrok, pa tako i ti imaš svoj uzrok postojanja. Ti imaš Gospodara koji te je stvorio i koji ti je dao da živiš na ovoj Zemlji, Gospodara koji je prauzrok svemu, Boga Jedinog, Uzvišenog.

Sve što vidimo na Njegovu veličinu upućuje, sav sklad Njegovog stvaranja govori nam o veličanstvu Njegovom.  Kada vidiš kvalitetan proizvod ili kakav sofisticirani uređaj, diviš se, kako njemu, tako još više njegovom proizvođaču. Preko tog proizvoda ili uređaja spoznaješ sposobnosti, znanje i veličanstvenost njegovog proizvođača. Međutim, jesi li se ikada zadivio Stvoritelju nebesa i Zemlje, Stvoritelju čovjeka?

Kakvo li je tek Njegovo znanje i kako li su tek uzvišena Njegova svojstva i sposobnosti? 

Svaki proizvod ima svoju svrhu i ništa nije bez cilja i namjene proizvedeno. Pitaš li se kada, je li nas Gospodar stvorio bez cilja i na ovoj nas Zemlji bez upute ostavio?

Svaki proizvođač na svoj proizvod obavezno stavi uputstvo za korištenje kako bi kupci znali da ga na pravi način upotrijebe i da ga ne pokvare. Uzvišeni Gospodar poslao je nama ljudima, iz Svoje milosti, uputstvo i to po najčasnijim i najmoralnijim pojedincima iz ljudskog roda u čiju iskrenost niko ne sumnja, a čije je biografije historija vjerno sačuvala. To su poslanici i vjerovjesnici koji su nam od Gospodara donijeli uputstvo, Božije knjige u kojima je uputa za ljude, a koje niko neće pročitati a da neće shvatiti da su od Gospodara svih svjetova. Preko njih, poučio nas je da je cilj našeg bivstvovanja na Zemlji robovanje Gospodaru Uzvišenom: ‘‘A džinne i ljude stvorio sam samo da Meni robuju” (Kur'an, 51/56). Poučio nas je kako da se koristimo svime što nam je dao, počevši od našeg razuma i tijela, preko svega ostalog što je na Zemlji i nebesima stvorio.

Posljednja Božija objava, posljednja časna knjiga koja je derogirala prijašnje objave i koja važi do Sudnjega dana, a koja je uputa svim ljudima bez obzira na naciju i boju kože, jeste Kur'an.

Kur'an je objavljen posljednjem Božijem poslaniku i vjerovjesniku Muhammedu, s.a.v.s., i on nas uči kako da na najljepši način provedemo život na ovome svijetu i kako da se adekvatno pripremimo za život koji dolazi poslije smrti.

”Onome ko radi dobra djela, bio muškarac ili žena, a vjernik je, Mi ćemo dati da proživi lijep život i doista ćemo ih nagraditi boljom nagradom nego što su zaslužili” (Kur'an, 16/97); ”A onaj ko okrene glavu od Knjige Moje, taj će teškim životom živjeti” (Kur'an, 20/124).

A da li si ti ikada otvorio i čitao Kur'an?

Jesi li ikada otvorio tu knjigu da vidiš šta ti tvoj Stvoritelj i Stvoritelj nebesa i Zemlje poručuje?

Zamisli samo, Onaj koji te stvorio i oblik ti dao, Onaj koji te ”programirao”, obraća ti se i daje ti savjete i upute!

Ta činjenica mora da te potakne da dođeš do jednog primjerka Kur'ana i da pođeš čitati, i nedvojbeno ćeš se uvjeriti da je to govor Gospodara koji stvara, stvara čovjeka od ugruška.   

”Allah uzima duše u času njihove smrti, a i onih koji spavaju, pa zadržava one kojima je odredio da umru, a ostavlja one druge do roka određenog. To su, zaista, dokazi za one koji razmišljaju.” (Kur'an, 39/42)

Da, ti ćeš umrijeti, možda već noćas. A zatim?

Tvoj Gospodar Allah stvorio te je iz samo jedne kapljice koja prije toga nije bila ništa, pa je On dao da ona ”poraste” i da se iz nje razvije tvoje tijelo. A On će to tijelo, nakon tvoje smrti, ponovo proživjeti i sa dušom ga spojiti i ti ćeš se pred Njim na Velikom danu obreti. 

”Zar čovjek misli da će sam sebi prepušten biti, da neće odgovarati? Zar nije bio kap sjemena koje se ubaci, zatim ugrušak kome On onda razmjer odredi i skladnim mu lik učini, i od njega dvije vrste, muškarca i ženu, stvori, i zar Taj nije moćan da mrtve oživi?” (Kur'an, 75/36-40)  

”Svako živo biće će smrt okusiti! I samo na Sudnjem danu dobit ćete u potpunosti ono što ste svojim djelima zaradili, i ko bude od Vatre udaljen i u Džennet uveden – taj je uspio; a život na ovom svijetu je samo varljivo naslađivanje.” (Kur'an, 3/185)  

Ko me stvorio? Zašto postojim? Kuda idem? Gdje je kraj? Kako da uspijem?

Odgovori su u Kur'anu i ništa te ne košta da ih potražiš, zato, ne oklijevaj!  

(minber.ba)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.