Ramazanski ders

 

Možeš li zamisliti milijarde ljudi koji žive na ovoj Zemlji kako su doskora bili kapljice sjemena u utrobama svojih majki?

Te su kapljice ”porasle” i ”razvile se” u različite organe koji čine čovjeka. Jedna od tih kapljica bio/bila si i ti!

Zamisli samo, ti, uspravno i razumno ljudsko stvorenje, koje radi i razmišlja, hrani se i oblači, učestvuje u društvenim tokovima i utječe na njih. Ti, ljudsko stvorenje koje ima roditelje i prijatelje, imaš svoje ciljeve i stremljenja, sretne trenutke i žalosti…. upravo ti, bio si doskora jedna mala kapljica sjemena!

A prije kapljice nisi bio ništa! Da! Baš ništa!

Upitaj se gdje si i šta si bio prije 100 godina?

‘Zar je to davno bilo kad čovjek nije bio pomena vrijedan?” (Kur'an, 76/1) 

Molim te, razmisli o organima svoga tijela – oni se iz samo jedne kapljice razvijaju do određene granice, a zatim njihov razvoj prestaje. Svaki organ ima svoju precizno određenu veličinu i funkciju i svi zajedno u veličanstvenom skladu i harmoniji čine tijelo čovjeka. Ako bi pojedini organi nastavili da rastu preko mjere, kako bi izgledalo ljudsko tijelo?

Zamisli čovjeka kojem se ruke vuku po zemlji! Ili čovjeka kome je glava veličine jabuke! Ili…!

Pa da li znaš ko je ”programirao” te kapljice da ”rastu” i da se ”razvijaju” do određenih granica i ko je dao da iz samo jedne kapljice izrastu svi ti organi koji čine čovjeka? 

Dozvoli mi da te upitam: Kada bi znao da ćeš oslijepjeti, šta bi dao da sačuvaš svoj vid? Sigurno bi dao sve što imaš!

A kada bi znao da ćeš izgubiti svoje noge, šta bi dao da do toga ne dođe? Sigurno bi dao sve što imaš!

A da li možeš dvaput uzastopno dati sve što imaš?

No, ti nikad i nisi dao ništa, a imaš prije svega dušu i razum, a potom tijelo, imaš oči, uši, ruke, noge, imaš srce, pluća, bubrege i mnoge druge organe čiju funkciju možda i ne znaš, a bez kojih ti je normalan život nemoguć. Međutim, jesi li ikad razmislio ko ti je sve to podario i zašto?

Je li to možda ”majka priroda” koja niti vidi, niti čuje, niti razuma ima? Je li ti ona mogla dati ono što ni sama nema?

Čovjek pored svoga razuma i velikih intelektualnih sposobnosti nije u stanju da upravlja većinom svojih organa od kojih mu zavisi život, organa čiji nepravilan rad uzrokuje mukotrpne bolesti, a često i smrt.

Pogledaj srce koje radi danonoćno bez tvog utjecaja na njegov rad, bez dogovora s tobom, usmjereno je svojoj funkciji i određena mu je uloga i ti nisi u stanju mijenjati zakonitosti po kojima ono radi. Jesi li se ikad upitao ko je to ”naredio” srcu da pumpa krv u sve dijelove tijela i danju i noću?

Jesi li možda ti srcu odredio ulogu, ili tvoji roditelji, ili…?  

Tvoja krv koju pumpa srce je dragocjena tečnost bez koje ne možeš živjeti, ali se u njoj također nalaze štetne tvari koje te mogu ubiti, ako se ne odstrane iz tvog tijela. Međutim, ti imaš bubrege koji prečišćavaju krv izdvajajući iz nje sve štetne materije. Znaš li ko je taj ko ti je prije svega podario bubreg, a potom ga ”podučio” da izdvaja štetnu tvar, a da ostavlja krv da nesmetano teče?       

Jesi li sebi ikada postavio prethodno spomenuta pitanja?

Nekad se upitaš kako su nastale planine, mora i jezera, upitaš se kako je i kojom tehnologijom proizveden neki automobil ili avion, ali kako to da se nikad nisi upitao ko je tebe ”proizveo”?

Ništa od spomenutih stvari nije slučajno nastalo, pa tako ni ti. Odakle dolaziš? Zašto postojiš? 

Pogledaj u sebe i oko sebe, i razmisli! Zar je sve što vidiš moglo postati samo od sebe?

Ništa ne nastaje samo po sebi, nego sve ima svoj uzrok, pa tako i ti imaš svoj uzrok postojanja. Ti imaš Gospodara koji te je stvorio i koji ti je dao da živiš na ovoj Zemlji, Gospodara koji je prauzrok svemu, Boga Jedinog, Uzvišenog.

Sve što vidimo na Njegovu veličinu upućuje, sav sklad Njegovog stvaranja govori nam o veličanstvu Njegovom.  Kada vidiš kvalitetan proizvod ili kakav sofisticirani uređaj, diviš se, kako njemu, tako još više njegovom proizvođaču. Preko tog proizvoda ili uređaja spoznaješ sposobnosti, znanje i veličanstvenost njegovog proizvođača. Međutim, jesi li se ikada zadivio Stvoritelju nebesa i Zemlje, Stvoritelju čovjeka?

Kakvo li je tek Njegovo znanje i kako li su tek uzvišena Njegova svojstva i sposobnosti? 

Svaki proizvod ima svoju svrhu i ništa nije bez cilja i namjene proizvedeno. Pitaš li se kada, je li nas Gospodar stvorio bez cilja i na ovoj nas Zemlji bez upute ostavio?

Svaki proizvođač na svoj proizvod obavezno stavi uputstvo za korištenje kako bi kupci znali da ga na pravi način upotrijebe i da ga ne pokvare. Uzvišeni Gospodar poslao je nama ljudima, iz Svoje milosti, uputstvo i to po najčasnijim i najmoralnijim pojedincima iz ljudskog roda u čiju iskrenost niko ne sumnja, a čije je biografije historija vjerno sačuvala. To su poslanici i vjerovjesnici koji su nam od Gospodara donijeli uputstvo, Božije knjige u kojima je uputa za ljude, a koje niko neće pročitati a da neće shvatiti da su od Gospodara svih svjetova. Preko njih, poučio nas je da je cilj našeg bivstvovanja na Zemlji robovanje Gospodaru Uzvišenom: ‘‘A džinne i ljude stvorio sam samo da Meni robuju” (Kur'an, 51/56). Poučio nas je kako da se koristimo svime što nam je dao, počevši od našeg razuma i tijela, preko svega ostalog što je na Zemlji i nebesima stvorio.

Posljednja Božija objava, posljednja časna knjiga koja je derogirala prijašnje objave i koja važi do Sudnjega dana, a koja je uputa svim ljudima bez obzira na naciju i boju kože, jeste Kur'an.

Kur'an je objavljen posljednjem Božijem poslaniku i vjerovjesniku Muhammedu, s.a.v.s., i on nas uči kako da na najljepši način provedemo život na ovome svijetu i kako da se adekvatno pripremimo za život koji dolazi poslije smrti.

”Onome ko radi dobra djela, bio muškarac ili žena, a vjernik je, Mi ćemo dati da proživi lijep život i doista ćemo ih nagraditi boljom nagradom nego što su zaslužili” (Kur'an, 16/97); ”A onaj ko okrene glavu od Knjige Moje, taj će teškim životom živjeti” (Kur'an, 20/124).

A da li si ti ikada otvorio i čitao Kur'an?

Jesi li ikada otvorio tu knjigu da vidiš šta ti tvoj Stvoritelj i Stvoritelj nebesa i Zemlje poručuje?

Zamisli samo, Onaj koji te stvorio i oblik ti dao, Onaj koji te ”programirao”, obraća ti se i daje ti savjete i upute!

Ta činjenica mora da te potakne da dođeš do jednog primjerka Kur'ana i da pođeš čitati, i nedvojbeno ćeš se uvjeriti da je to govor Gospodara koji stvara, stvara čovjeka od ugruška.   

”Allah uzima duše u času njihove smrti, a i onih koji spavaju, pa zadržava one kojima je odredio da umru, a ostavlja one druge do roka određenog. To su, zaista, dokazi za one koji razmišljaju.” (Kur'an, 39/42)

Da, ti ćeš umrijeti, možda već noćas. A zatim?

Tvoj Gospodar Allah stvorio te je iz samo jedne kapljice koja prije toga nije bila ništa, pa je On dao da ona ”poraste” i da se iz nje razvije tvoje tijelo. A On će to tijelo, nakon tvoje smrti, ponovo proživjeti i sa dušom ga spojiti i ti ćeš se pred Njim na Velikom danu obreti. 

”Zar čovjek misli da će sam sebi prepušten biti, da neće odgovarati? Zar nije bio kap sjemena koje se ubaci, zatim ugrušak kome On onda razmjer odredi i skladnim mu lik učini, i od njega dvije vrste, muškarca i ženu, stvori, i zar Taj nije moćan da mrtve oživi?” (Kur'an, 75/36-40)  

”Svako živo biće će smrt okusiti! I samo na Sudnjem danu dobit ćete u potpunosti ono što ste svojim djelima zaradili, i ko bude od Vatre udaljen i u Džennet uveden – taj je uspio; a život na ovom svijetu je samo varljivo naslađivanje.” (Kur'an, 3/185)  

Ko me stvorio? Zašto postojim? Kuda idem? Gdje je kraj? Kako da uspijem?

Odgovori su u Kur'anu i ništa te ne košta da ih potražiš, zato, ne oklijevaj!  

(minber.ba)

Add comment

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.