Sutra je smak svijeta

Najskuplji naučni eksperiment u Evropskom centru za nuklearna istraživanja (CERN) u Ženevi, koji mnogi kritičari nazivaju mogućim početkom smaka svijeta počinje sutra.

Duboko pod zemljom bit će pušten u pogon ogromni LHC aparat za ubrzavanje hadronskih čestica, a ovim eksperimentom se žele otkriti tajne svemira.

U 27 kilometara dugom tunelu na granici između Francuske i Švicarske naučnici će pokušati vještački stvoriti uslove koji su postojali neposredno prije Velikog praska, odnosno stvaranja svemira.

U tu svrhu koristit će se mreža od 60.000 kompjutera koji će analizirati sve što se događa dok se u ubrzivaču sudaraju protoni. Projekat je koštao 10 milijardi dolara, ali će podataka biti tako mnogo da će im pomoći brojni naučni centri širom planete kojima će slati podatke.

Ono što predstavlja problem je nastanak minijaturnih crnih rupa zbog kojih je stanovništvo u panici da bi mogle prerasti u veće, koje će u sljedeće četiri godine apsorbirati svu okolnu materiju, odnosno progutati cijelu planetu.

U izvještaju naučnika CERN-a ipak je istaknuto da razloga za brigu nema jer će udari protona biti toliko mali da neće imati moć da naškode čovječanstvu.

Upućena je i tužba Evropskom sudu za ljudska prava pod optužbom da ovaj eksperiment krši osnovna prava na život ljudi. Sud je ovu tužbu odbio.

I dalje postoji bojazan od stvaranja nepoznatih jedinjenja koje bi, hipotetički, uništile Zemlju kao po scenariju o Sudnjem danu. Kritičari upozoravaju da nije dovoljno izračunat rizik koji prati eksperiment i podsjećaju na to da je bio prolongiran nekoliko puta, a prvi put nakon eksplozije jednog od 9.300 magneta, nakon čega je cijela jedinica bila evakuirana.

 

(Sarajevo-x)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.