KONFERENCIJA U OKTOBRU, U AUGUSTU JAVNA TRIBINA

Inicijativni odbor za osnivanje fondacije ”Memorijalni centar Omarska” odlučio je da se međunarodna konferencija posvećena logoru Omarska umjesto 4. augusta održi 25. oktobra. Prvobitno planirani termin u augustu nije bio najbolje rješenje jer u vrijeme godišnjih odmora veoma je teško obezbjediti učešće međunarodnih eksperata na polju uspostave memorijala.

4. augusta u Prijedoru će biti održana javna tribina na kojoj će zainteresiranima biti predočeni planovi za uspostavu memorijala i biti predstavljena buduća fondacija ”Memorijalni centar Omarska”.

Inicijativni odbor održao je sastanke 14.06. u Kozarcu i 24.06. u Prijedoru. Odlučeno je da se izabere poseban tim od tri osobe koji će osmisliti dnevni red i predložiti učesnike konferencije, posebno one koji će na konferenciji imati svoje prezentacije.

Članovi inicijativnog odbora i organizacije koje podržavaju njegov rad izvršit će sve organizacijske pripreme i obezbjediti finansiranje oktobarske konferencije, kao i javne tribine koja će se održati 4. augusta. U međuvremenu će delegacija sastavljena od članova inicijativnog odbora održati sastanke sa predstavnicima Mittal rudnika, a potom i sa načelnikom opštine Prijedor i drugim zvaničnicima koji bi mogli biti bitni za uspostavu memorijala.

Sastanak sa predstavnicima Mittal rudnika će se održati u narednih nekoliko dana a predstavnici inicijativnog odbora će pored dogovora za posjetu 6. augusta kompleksu bivšeg logora, upravi rudnika ponuditi informaciju o aktivnostima i planovima odbora na uspostavi memorijala te zatražiti od njih da memorijalni kompleks uvrste u budući regulacioni plan za Omarsku čije usvajanje predstoji krajem godine. Mittal rudnicima će biti ponuđeno da budu sponzori za konferenciju u oktobru, a za njih je predviđeno i jedno mjesto u upravnom odboru buduće fondacije.

Inicijativni odbor za osnivanje fondacije ”Memorijalni centar Omarska” formiran je u maju ovd godine i njegov rad podržavaju i njegove članove čine predstavnici Udruženja logoraša Prijedor ‘92, Udruženja logoraša Kozarac, Udruženja Prijedorčanki ”Izvor” , Udruženja ”Srcem do mira”, Fondacije ”Optimisti 2004” i Savjeta mjesne zajednice Kozarac.

Inicijativni odbor
za osnivanje fondacije
”Memorijalni centar Omarska”

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.