KONFERENCIJA U OKTOBRU, U AUGUSTU JAVNA TRIBINA

Inicijativni odbor za osnivanje fondacije ”Memorijalni centar Omarska” odlučio je da se međunarodna konferencija posvećena logoru Omarska umjesto 4. augusta održi 25. oktobra. Prvobitno planirani termin u augustu nije bio najbolje rješenje jer u vrijeme godišnjih odmora veoma je teško obezbjediti učešće međunarodnih eksperata na polju uspostave memorijala.

4. augusta u Prijedoru će biti održana javna tribina na kojoj će zainteresiranima biti predočeni planovi za uspostavu memorijala i biti predstavljena buduća fondacija ”Memorijalni centar Omarska”.

Inicijativni odbor održao je sastanke 14.06. u Kozarcu i 24.06. u Prijedoru. Odlučeno je da se izabere poseban tim od tri osobe koji će osmisliti dnevni red i predložiti učesnike konferencije, posebno one koji će na konferenciji imati svoje prezentacije.

Članovi inicijativnog odbora i organizacije koje podržavaju njegov rad izvršit će sve organizacijske pripreme i obezbjediti finansiranje oktobarske konferencije, kao i javne tribine koja će se održati 4. augusta. U međuvremenu će delegacija sastavljena od članova inicijativnog odbora održati sastanke sa predstavnicima Mittal rudnika, a potom i sa načelnikom opštine Prijedor i drugim zvaničnicima koji bi mogli biti bitni za uspostavu memorijala.

Sastanak sa predstavnicima Mittal rudnika će se održati u narednih nekoliko dana a predstavnici inicijativnog odbora će pored dogovora za posjetu 6. augusta kompleksu bivšeg logora, upravi rudnika ponuditi informaciju o aktivnostima i planovima odbora na uspostavi memorijala te zatražiti od njih da memorijalni kompleks uvrste u budući regulacioni plan za Omarsku čije usvajanje predstoji krajem godine. Mittal rudnicima će biti ponuđeno da budu sponzori za konferenciju u oktobru, a za njih je predviđeno i jedno mjesto u upravnom odboru buduće fondacije.

Inicijativni odbor za osnivanje fondacije ”Memorijalni centar Omarska” formiran je u maju ovd godine i njegov rad podržavaju i njegove članove čine predstavnici Udruženja logoraša Prijedor ‘92, Udruženja logoraša Kozarac, Udruženja Prijedorčanki ”Izvor” , Udruženja ”Srcem do mira”, Fondacije ”Optimisti 2004” i Savjeta mjesne zajednice Kozarac.

Inicijativni odbor
za osnivanje fondacije
”Memorijalni centar Omarska”

Add comment

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.