Mejakiću i drugima 63 godine zatvora

Željko Mejakić osuđen je na 21, Momčilo Gruban na 11, a Duško Knežević na 31 godinu zatvora za zločine protiv čovječnosti u logorima “Omarska” i “Keraterm” u Prijedoru. Presudu je juče u Sudu BiH u ime Vijeća izrekao sudija Šaban Maksumić, koji je kazao da Sud odluku temelji na činjenicama i dokazima.

“Optuženi su imali mogućnost da spriječe dešavanja u logoru, da spriječe ulazak drugih osoba koje su dolazile u neslužbene posjete. Optuženi nisu učinili ništa da spriječe ubistva, maltretiranja i silovanja”, kazao je, između ostalog, sudija Maksumić. On je dodao je je Sud našao uporište u činjenicama koje su ranije utvrđene u Međunarodnom sudu za bivšu Jugoslaviju u Hagu.

 

Prema navodima optužnice Tužilaštva BiH, Mejakić i drugi su od aprila do decembra 1992. godine, u okviru širokog i sistematičnog napada na nesrpsko stanovništvo na području Prijedora, direktno učestvovali u sistematskom zarobljavanju nesrpskih civila i njihovom zatvaranju u logore “Omarska”, “Keraterm” i “Trnopolje”. Mejakić je obavljao funkciju komandanta logora “Omarska”, Gruban je bio komandir smjene straže u ovom logoru, a Knežević nije obavljao nikakvu formalnu funkciju u logoru “Keraterm”, ali je redovno ulazio u logor i vršio ubistva i premlaćivanja.

Prije dva mjeseca Dušan Fuštar, jedan od optuženih u ovom predmetu, osuđen je na devet godina zatvora nakon sklapanja sporazuma, ali je iz pritvora pušten 26. maja. Mejakiću, Grubanu i Kneževiću jučerašnjim izricanjem presude pritvor je produžen do daljeg.

Ovaj predmet je Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju ustupio vlastima BiH. Oni su 9. maja 2006. godine iz Ševeningena prebačeni u pritvorsku jedinicu Suda BiH.

 

Jučerašnje izricanje presude Mejakiću i drugima pratio je veliki broj Prijedorčana, koji su preživjeli kazamate “Omarske” i “Keraterma”. Oni su juče u Sarajevo prevashodno došli kako bi pred zgradom Suda i Tužilaštva BiH održali mirne proteste zbog puštanja na slobodu Dušana Fuštara, te tri osobe osumnjičene za zločine na Korićanskim stijenama.

“Za nerad direktno optužujemo tužiteljicu Slavicu Terzić, tužioca Milorada Barašina i tužioca Pitera Kida. Ovo što oni rade je direktan šamar žrtvama i njihovim porodicama”, kazao je Edin Ramulić.

Sebiha Turkanović u prijedorskim logorima provela je 176 dana. Jedna je od pet žena koje su bile ostavljene u “Omarskoj” za strijeljanje.

“Bila sam u ‘Omarskoj’, a onda sam prebačena u ‘Keraterm’ i u druge logore. Sa mnom u logoru bila je i moja unuka koja je tada imala tri i po godine. Bila sam svjedok u Hagu, a danas sam došla da vidim kako će osuditi čovjeka koji je kriv zato što sam silovana bezbroj puta i za mnoga ubistva”, kazala je Turkanovićeva.

Nezavisne

 

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.