85 miliona KM za porušene džamije?

Sudskim procesom koji se ovih dana intenzivira pred Osnovnim sudom u Banjaluci, Islamska zajednica BiH tražiće od Republike Srpske odštetu od 85 miliona KM za porušenih 14 banjalučkih džamija.

Potvrdio je ovo Esad Hrvačić, pravni zastupnik IZ pred banjalučkim sudom. Sve džamije srušene su tokom 1993.godine, kada na području grada nije bilo borbenih dejstava, i namjera Islamske zajednice je da dokaže krivicu i odgovornost vlast RS za ova rušenja.

 

Prema riječima Hrvačića, sudu je priloženo stotinjak pisanih dokaza a postoji i dosta svjedoka rušenja koji će se pojaviti na suđenju, za koje su održana tek tri ročišta. Materijalna strana presude je bitna ali najbitnija je odgovornost, naglašava on.

‘Ono što je bitnije u ovom postupku osim te materijalne štete jeste da se od strane RS i grada Banjaluka prizna građansko-pravna odgovornost za rušenje 14 džamija u toku 93-će godine, kao i kontinuitet uklanjanja porušenih objekata koji su odvezeni na deponije otpada, te da je to organizovano od strane vlasti’, naglašava Hrvačić.

Dokazi koje posjeduje Islamska zajednica uključuju i brojne dokumente-molbe putem kojih se mole banjalučke ratne vlasti da zaustave rušenje objekata, među kojima su i dva značajna kulturno-historijska objekta svjetskog ranga – džamije Ferhadija i Arnaudija.

Kontraargumenti odbrane svode se na to da je nakon počinjenog rušenja, vlast RS progonila NN osobe, ali da te osobe ni nakon 15 godina nikad nisu otkrivene.
Islamska zajednica zatražila je i vještačenje kako bi dokazala da su na lokalitetima Ramića i Karanovca deponirani ostaci miniranih džamija, te će i nalazi vještaka biti dokazni materijal.

Tužba protiv RS za rušenje džamija pred Osnovnim sudom u Banjaluci, inače, stoji više od pet godina a da sud nije našao za shodno da od 2000-te do danas pokrene postupak. Nakon što je IZ uložila apelaciju Ustavnom sudu BiH, banjalučkom sudu je naloženo da krajem 2006-te pokrene postupak. Novo ročište i vjerovatno nova procjena štete objekata koji su po mnogo čemu bili neprocjenjivi, održaće se u junu ove godine.

(Sarajevo-x)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.