Bilo jednom u Holandiji…

Jedna od najnezahvalnijih stvari koje se pribojava svako ko organizuje bilo kakvu manifestaciju je da odziv bude los. Mislim da isto vrijedi, mozda i malo vise, u slucaju da organizujes koncert na kojem izvodjaci nastupaju bez nadoknade. Time je i radost i zadovoljstvo vece, kada isti uspije. Kada vidis da su i gosti i oni sto su se znojili pjevajuci i svirajuci zadovoljni. Tako je bilo i sinoc u Dorstu.

Prvi put smo u ovom mjestu i ovoj sali, tako da nismo znali ni koliko ima mjesta ni koliki ce biti odziv. Bilo kako bilo, odlicno je pocelo. Tako (Senad Fazlic) se ponudio da prodaje karte i time rijesio mozda najvazniji ‘problem’. Ubrzo se iz Njemacke pojavio i Salko i krenule su i diskusije na ulazu. O NGI, o logorasima, Memorijalni centar Omarska, o forum i svim silnim debatama i verbalnim napadima uz zakljucak da smo, kao i uvijek, nejedinstveni.

Na srecu, nismo bili na forumu ni na sastanku, tako da su se uz Emira Blazevica, koji je otvorio vece, teske teme zaboravile, a zasvirala nasa muzika. Skoro od samog pocetka, pridruzilo nam se i par Holandjana koji su, nenaviknuti na nase (ponekad preglasne) zvuke harmonike i bas, stoicki pijuckali pivo i pratili i mlado i staro kako se znoji ispred podijuma igrajuci sve dok muzika ne stane.

Ovaj gospodin (Gerard) je poznavao i koju rijec bosanskog jer je duze vrijeme radio na ‘baustellama’ u Minhenu, pa tako znao i Halida Beslica (ciji cd jos ima) i bosanske obicaje i muziku.

Po njegovim reakcijama, vidjelo se da ovo selo odavno nije vidjelo dobru festu.

Prije Enesovog dolaska (koji je iz opravdanih razloga) malo kasnio, par pjesama je otpjevao i nas Fujke. Iako dosta sporo, sala se malo po malo i napunila do 11 sati.

 

Prije izvlacenja binga, iskoristio sam pauzu i rekao par rijeci o cilju koncerta i namjeni novca koji je sinoc prikupljen, tj. upoznao prisutne sa Fondom Solidarnosti. Posto ovo nije bio prvi put da Enes i Emir pjevaju u dobrotvorne svrhe i saradjuju sa Optimistima, iskoristio sam priliku i obojici urucio zahvalnicu za dosadasnji rad i ucesce na koncertu sinoc. Nisam mogao izostaviti ni Taku, a sigurno ne i naseg Ferida, koji je za Optimiste, a time i za nas Kozarac ucinio jako puno. Iako sam bio namjerio, a i najavio, nisam pricao o novoosnovanoj Stranci za Kozarac. Glavni razlog je bio sto mi se ucinilo da se za ovo vece i druzenje ipak ne bi trebalo potezati teske politicke teme. Ono sto jesam trebao uraditi (a u brzini zaboravio) je pozvati sve prisutne da se registruju za predstojece izbore i glasaju. Nadam se da vecina cita ove redove i da ce to i uciniti.

Tako, Midho i Ferid su, kao i prosli puta, organizovali i bingo, a prikupljeni novac ide za nase FK “Bratstvo”. Iako je bilo primjedbi zbog nacina izvlacenja J, i ova tombola je prosla veselo i zivo, a za nezavisnost pri izvlacenju glavne nagrade pobrinuo se najposteniji medju Mujagicima, Kiko 🙂

Koncert je trajao do pola 2 i po onom sto sam cuo i vidio, mislim da su svi bili zadovoljni.

Ovom prilikom zelim jos jednom da se zahvalim Feridu, Enesu i Emiru, Harisu i Senadu Trnjaninu, kao i kozarackom zetu Emilu Kekicu i Jasmini za pomoc pri organizaciji i odlicne cevape.

Prikupljeni novac bice uskoro urucen u Kozarcu, Amiru efendiji Mahicu.

Nadam se da cemo se sljedece godine (a mozda i krajem ove) okupiti u jos vecem broju.

 

Bilo mi je drago vidjeti dosta gostiju iz Prijedora, a i iz drugih krajeva. Vjerujem da ce se sljedeceg puta pojaviti i jos vise Kozarcana, jer znam da nas u Holandiji i okolini ima da napunimo 10 onakvih sala (i da mnogi cekaju napolju i traze karte po duploj cijeni, kao na vaznijim utakmicama ;))

Napravio sam dosta fotografija, tako da ce se sinocnja atmosfera ubrzo moci vidjeti i na foto albumu.

Selam Kozarac

Satko Mujagic
OPTIMISTI 2004

Add comment

BLISTAVI DOM – Vaša sigurnost i povjerenje su naš emanet!

Highlight option

Turn on the "highlight" option for any widget, to get an alternative styling like this. You can change the colors for highlighted widgets in the theme options. See more examples below.

Advertisement

Small ads

Flickr

  • Chihoko ##
  • Chihoko #
  • Chihoko
  • Chihoko
  • rebel
  • Fashion
  • All about Stanley
  • no way out
  • blue screen

Social Widget

Collaboratively harness market-driven processes whereas resource-leveling internal or "organic" sources.

ThemeForest

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.