FOND SOLIDARNOSTI

FOND SOLIDARNOSTI

Bismillahir-rahmanir-rahim

Hvala Allahu Gospodaru svjetova. Salavat neka je na Resuli-ekrema Muhammeda a.s., na njegov rod i ashabe.

Salavat i selam neka je i dušama naših šehida.

”Najbolji čovjek je onaj koji ljudima koristi.” (hadis)

 

 

Es-selamu ‘alejkum!

Prateći diskusije na forumu a koje se tiču Fonda solidarnosti osjećam potrebu da se javim i da iznesem svoja zapažanja.

Prije svega želim se zahvaliti svima Vama koji ste imali učešća u Fondu. Volio bih da ste bili u prilici izravno osjetiti radost onih do kojih je Vaša pomoć došla. Malo je stvari koje čovjeka mogu učiniti toliko sretnim kao što je osjećaj da si drugima od koristi.

Fond solidarnosti je, hvala Allahu, zaživio i mogu reći da se rezultati koji su putem njega ostvareni već primjećuju. Naši sugrađani su imali sluha za potrebama ovakve vrste fonda, pa nije izostala materijalna podrška bez koje danas ne bi mogli govoriti o realizovanom.

Želio bih Vas upoznati, barem površinski, o onome šta je urađeno. Nažalost, morat ću ovaj put govoriti napamet, jer mi tačni podaci nisu pri ruci, ako gdje budem pogriješio ili budem šta zaboravio, halalite, nije namjerno, a ubrzo cemo ih ovdje iznijeti…

Na račun Fonda uplaćeno je nešto više od 21 000 KM (podaci su od februara 2008.).

Od navedenog se uradilo sljedeće:

–    podjeljeno je oko 70 prehrambenih paketa (svaki u vrijednosti od oko 100 KM) najugroženijim stanovnicima Kozarca
–    dodjeljeno je pet stipendija (u novcu-5 260 KM)
–    kupljena kompletna zimska odjeća i obuća za petero siromašne djece koja idu u osnovnu školu
–    sve školske knjige za jedno dijete koje pohađa 7. razred
–    šparet na drva za jednu samohranu majku
–    uplaćena hrana u školi za 15 djece čiji roditelji nisu u stanju da im svaki dan daju barem pola KM za sendvič.

Sav prikupljeni novac nije potrošen.

Imali smo, svakako, i molbi na koje nismo udovoljili jer smo bili mišljenja da nisu za pomoći. U skorije vrijeme planiramo obaviti još jednu podjelu namjernica za najugroženije.
   
Ono o čemu ću, od ovog trena, pokušati i naglas razmišljati jeste ideja da se u nekom budućem vremenu pored novčanog davanja počne organizovati prikupljanje odjeće i obuće koju neko želi dati jer mu ne treba, a drugom bi mogla biti od koristi. Za realizaciju ove ideje morat će se imati i adekvatne prostorije koje za sada Islamska zajednica nema, ali planirana izgradnja Islamskog centra u Kozarcu će moći ukomponirati prostor i za tu namjenu.

Pored navedenog, mislim da akcija pomoći u buduće može biti i za šire područje, jer ako Fond zaživi u onom intenzitetu u kojem bi trebao da zaživi potrebni sa područja Kozarca će biti, ako Bog da, u potpunosti zadovoljeni svim potrebama.

Želio bih reći i to da Fond solidarnosti želi suradnju sa svim isto-namjenskim organizacijama. Već su uspostavljene čvrste veze sa HO Jetimi i sa Optimistima. Mi im se i ovom prilikom zahvaljujemo na saradnji i srdačnoj pomoći koju nam pružaju, kao i kozarac.ba.  Što nas više ima veće su mogućnosti da nam veći broj ljudi priđe i pridruži nam se u najplemenitijim namjerama.

Što se tiče prijedloga da se akcija proširi na više država, mi je podržavamo. Samo treba pronaći rješenje kako to i realizovati. Možda bi jedno od rješenja bilo i to da jedan broj blokova proslijedimo našim ljudima koji žive u dijaspori.

Jedno želim da zapamtite, a to je: Fond solidarnosti je fond sviju nas!

Stoga, nam upućujte sve Vaše prijedloge, sugestije, pa i eventualne kritike da bismo bili još plodotvorniji i uspješniji, a sve u želji da drugima budemo od koristi.

Es-selamu ‘alejkum!

Uz dužno poštovanje, glavni imam:

Amir ef. Mahić

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.