PROBUDIMO SE!!!

 

SMIJEMO LI BITI PASIVNI NA DEŠAVANJA OKO NAS

Piše: Sade Alić,
Gost-urednik kozarac.ba

Želja mi je da što prije počnem sa intervjuima sa našim poznatijim i vodećim ličnostima u Kozarcu ali bih isto tako želio u ovim pripremama za te intervjue da se te ličnosti upoznaju sa ovim pisanjima i pogledima i to ne u ovim “udarnim” tekstovima nego i na forumima na ovoj našoj stranici kozarac.ba.

Vjerovatno ste se zapitali što to više Švabo ne postavlja slike u svojim tekstovima naše Mutničke džamije u Kozarcu. Vjerovatno ima više razloga ali ja znam jedan za sigurno, i to mi Švabo ne treba govoriti. Švabo je prije svega vjernik i ovakvi prizori teško mu padaju. Ja sam ubijeđen da Švabu tjera vjera da bude aktivista pa onda sve drugo. Pogledajte slike i biti će Vam jasno.

Ako čitate vjersku literaturu i praktikujete vjeru onda nemožete ostati ravnodušni nego prosto morate biti aktivni. Imamo i druge vrste aktivista a njih na aktivizam tjera nešto drugo: patriotizam, ljubav prema svome i svojoj domovini, njihovo obrazovanje ili posao s kojim se bave, te aktiviste iz komunističkog doba koji prosto moraju biti aktivni jer su to navikli (takvi često prave i najveće greške jer nemogu shvatiti gore navedene aktiviste i još češće oni su uzroci problema – ali ako su takvi iskreno prigrli vjeru onda su jedni od najboljih), pa onda imate aktiviste zbog svog ega (ono ja sam ja) i one najgore koji su aktivni da bi nešto ušičarili.

Ne bih da svom bratu Švabi pravim probleme i dole napisano je na moju sopstvenu odgovornost ali je sramota da kraj džamije – ljepotice imamo bazen i te ne bilo kakav nego ogroman i čini mi se da je nazvan olimpijski. Neznam ko su vlasni(k)ci i vjerovatno da znam ja bih se, na neki način, sada ustručavao ovo pisati (sasvim iskreno), ali su ti vlasni(k)ci, ipak pogriješili.

Gdje god ste u svijetu ili u BiH čućete komentar kako u prelijepom gradu Kozarcu imamo ogroman bazen uz samu džamiju i neumjesne šale na naš račun (čak šta više i sami ih izmišljamo). Nije opravdanje ograda, jednostavno to ne ide jedno uz drugo i po fotografijama čini mi se da je jedan dio bazena i na mezarlucima. Bojim se da ćemo jednog dana pred Uzvišenim Gospodarom svi biti pitani šta smo uradili da se takvo nešto ne desi.

Šta danas uraditi ako se svi složimo u tome da tom bazenu nije mjesto tu?

Ne možemo Bog zna što jer smo zakasnili, kao što kasnimo i u drugim aktivnostima ali možemo konačno početi organizovati se, a one koji žive i rade u Kozarcu opomenuti, ovdje mislim na dijasporu jer ne smije se više šutjeti i biti samo turista u svom gradu i u svojoj sopstvenoj kući.

Opravdano sam dobio kritiku za Udruženje Kozarčana u Čikagu: “Šta je to Udruženje Kozarčana u Čikagu ikada zahtjevalo, tražilo, bunilo se, predlagalo kao Udruženje!”

Slegnuh ramenima u ime svih Kozarčana u Čikagu, jer dolazim do zaključka da je Udruženje Kozarčana u Čikagu veoma jaka organizacija koja ni sama nije svjesna svoje jačine.

Ne volim ovu riječ dijaspora, kao ni svi vi, jer smo mi silom prilika u inostranstvu i ne bih Kozarac bio ovako izgrađen niti to što jeste da nas nije briga i da jednog dana ne razmišljamo da se vratimo.

Imamo primjere u dijaspori iz kojih možemo i moramo učiti iz naših ili drugih zajednica, da postoje načini kako nekog biznismena ili čak političara opomenuti. Gazda, političar ili bilo ko, ko je od neke važnosti za zajednicu uradi nešto što nije u koristi te zajednice i onda ga (ih) svi ili velika večina bojkotuju i za mjesec dana taj neko zatvara biznis ili ga ponovo otvara ali on je sada sasvim drugi čovjek – pa makar se i pretvarao – koji podržava i osluškuje svoju zajednicu koja mu onda izađe, i to vrlo rado i draga srca u susret.

Nesmijemo biti pasivni.

OPOMENA, za one koji pameti imaju, je ovaj barjak na Kozaračkom Kamenu koji je tu i postavljen da se zna ko je “gazda”.

Valjda su to naši skontali i moraju biti svjesni činjenice da nisu oni samo biznismeni i “gazde” u Kozarcu nego oni mnogo više predstavljaju i znače za Kozarac. Oni su vrlo često obraz Kozarca u cijeloj BiH i ako hoćete i u inostranstvu.

Nadam se da smo se razumjeli i da neće biti zamjeranja a ako ga bude neka bude na moj račun a nikako na ovu našu stranicu.

 

Ne znam da li je iko o tome javno progovorio ali u našem Kozarcu sada pored Pravoslavne crkve imamo i Manastir. Kozarčani su odvajkada bili ponosni što u Kozarcu imamo Pravoslavnu crkvu i dva i pol Srbina koji žive u Kozarcu i nikada nam nije smetala ali novoizgrađeni Manastir je malo previše, još ako znamo da je sagrađen na Bošnjačkoj zemlji koja je poklonjena za crkvu od naše jedne najpoznatije familije u Kozarcu.

Ne smeta ona nama, zato i nema komentara ali zar nije bolje da je Manastir bio izgrađen među našim komšijama u Radivojcima koji imaju svoju crkvu i svoje groblje a crkvu koja je desetljećima u Kozarcu ostavili da bude ono što i jest – naša Kozaračka crkva.

 

 

Ako se orušila i bilo je potrebno popravljati sigurno bi se našlo dosta Bošnjaka koji bi, pored komšija Srba koji pripadaju tom džamatu (pardon) toj crkvi rado pomogli. Ovako na svaki pravoslavni praznik u Kozarcu su sve neke nepoznate ličnosti, boga pitaj odakle, s jednim jedinim ciljem a to je, zna se, neka ružna poruka Bošnjacima ??? kao što to čini i zastava na našem Kozaračkom Kamenu.

Problem je, nije domaće, previše je.

Zato, probudimo se, ne budimo pasivni i iskoristimo svu svoju snagu i moć u projektima vezanim za regiju Kozarca.

Evo i konkretnog prijedloga, zadatka.

Zgrada iza svih onih koiska nije ni taknuta i u kojoj su doskora “živjeli” srbijanski cigani koji su organizovano prosili po Kozarcu. Ako je ova zgrada društveno vlasništvo hajdemo mi kao dijaspora da napravimo projekat za tu zgradu i zajedno sa našim stalnim povratnicima odradimo jedan koristan projekat. Šta bi moglo tu da bude, hajdemo prodiskutovati ovdje, naći najbolja riješenja i krenuti u akciju.

P.S. Da nebih sve nekako bilo sivo da javimo da je u Kozarcu nekoliko dana boravio Čerkez u restoranu Neira. Kiša i susnježica nisu spriječili mnogobrojne goste da budu u Neiri i uživaju u pjevanju i muzici našeg Čerkeza.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.