Saopštenje za javnost udruženja logoraša “Prijedor92”

S obzirom da smo u sredstvima javnog informisanja doznali da je u Sarajevu dana 23.03.2008. godine održana Skupština saveza logoraša BiH, te da je na istoj donešena Odluka o formiranju Fondacije za izgradnju Memorijalnog obiljezja zrtvama torture u BiH te da se doslo na ideju da isti bude izgradjen u Omarskoj, uvrijeđeni i poniženi činjenicom da na navedenu skupštinu nismo pozvani barem u svojstvu posmatrača, koristimo priliku da se ovim putem obratimo svome članstvu, ali i rukovodstvu Saveza udruženja logoraša BiH!

Udruženje logoraša "Prijedor92" okuplja upravo preživjele logoraše logora Omarska, ali i ostalih najzloglasnijih logora na prostoru manjeg BiH entiteta i shodno tome, a i radi respekta prema ljudima koje zastupamo, smatramo kontraproduktivnim i veoma ružnim, ne obavijestiti upravu našeg udruženja o održavanju skupštine.Isto tako smatramo da se i o inicijativi o formiranju memorijalnog centra u Omarskoj, u najmanju ruku trebalo posavjetovati kako sa nama tako i udrugama koje su i prije nas bili inicijatori i odradjivali ogroman posao oko širenja istine o dešavanjima u opštini Prijedor i njenom okruzenju,kao sto je Udruzenje Prijedorcanki "Izvor", ili Nevladina organizacija "OPTIMISTI 2004" iz Holandije! Ako ništa, onda je bilo potrebno barem informisati nas, ukoliko nas rukovodstvo Saveza ne smatra mjerodavnim za ucesce u  formiranje ovakve Fondacije!

Osim toga smatramo da je ova inicijativa došla u veoma nezgodno vrijeme i da će se ovakvim postupcima Saveza, slučaj oko formiranja Fondacije za izgradnju memorijala u Omarskoj pretvoriti u jedno veoma krupno političko pitanje koje ovakvoj ideji ali i zeljama prezivjelih logoraša logora Omarska, medju kojima su upravo najbrojniji bili naši članovi, samo moze nauditi!

Nase Udruzenje se nikad nebi htjelo spustiti na nivo onih koji ovih dana pokrecu inicijativu o podizanju ogromnog krsta iznad Sarajeva! Ovakvim postupkom sirom su otvorena vrata koriscenja jedne tako ozbiljne inicijative u dnevno-politicke svrhe, sto se u vecini slucajeva pokazalo samo kontraproduktivnim.

Odgovorno tvrdimo da nakon našeg zadnjeg susreta sa upravom Mitalla, pred organizaciju posjete logoru u Omarskoj 5.avgusta prosle godine, niko ni iz Saveza ni iz drugih udruzenja ovog tipa osim nas i pokretaca inicijative za Memorijalni centar u Omarskoj, nije obavio razgovor sa rukovodstvom Mitalla , a svima je vrlo dobro poznat stav kako lokalne tako i entitetske vlasti po ovom problemu oko kojeg se dosad Savez logorasa BiH najmanje bavio!

 S poštovanjem,

 
UDRUZENJE LOGORASA "PRIJEDOR 92"

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.