Čamcima do kuće

Stotinak kuća i domaćinstava prijedorskog izbjegličkog naselja Vrbice od preksinoć je pod vodom, a mještani su noć probdjeli pokušavajući da se izbore sa poplavom.

“Sve nam je uništeno. Kiša je neprestano padala, a voda nadire i već nam je prešla kućne pragove i uništila imanja”, kaže Nikola Radonjić, stanovnik ovog naselja, koji dodaje da su poplave u Vrbicama uobičajene s dolaskom prvih većih padavina.

 

On i njegova porodica ne znaju kada im je bilo gore, jer su im ovaj put nabujala rječica Miloševica i podzemne vode na kojima leže Vrbice uništile i svinjac i kokošinjac.

“Ostali smo bez svega, kao što u vrijeme nadiranja voda najmanje četiri puta godišnje inače ostajemo”, tvrde mještani Vrbica koji juče nisu mogli da bez čamaca, koji su im ustupili prijedorski vatrogasci, izađu iz svojih poplavljenih kuća.

Posljednja poplava u ovom naselju zabilježena je jesenas kada je pod vodom bilo oko 80 domaćinstava.

“Sada je situacija daleko komplikovanija, jer su nabujala Miloševica i podzemne vode na nekim mjestima prodrle tako da vodostaj u blizini nekih kuća iznosi i do dva metra. Cijelu proteklu noć, a i tokom današnjeg dana smo na terenu. Stanovništvu pomažemo da spase ono što se spasiti da. Evakuisali smo u par navrata i ljude i stoku. Ako kiša nastavi padati biće još većih problema”, rekao je juče Mile Međed, komandir prijedorske TVI, koji rukovodi i Vatrogasnom jedinicom za spasavanje u vodi i pod vodom.

Tri ekipe vatrogasaca juče su pokušavale da pomognu stanovništvu Vrbica.

“Situacija je dramatična. Najugroženijima donosimo kanistre sa pitkom vodom, a do kuća im dopremamo hljeb i ostale prehrambene artikle. Morali smo i da neke stanovnike i djecu uz pomoć čamaca evakuišemo kako bismo otišli do ljekara”, dodaje Međed.

Stanovnici Vrbica su ogorčeni jer iako godinama lokalne vlasti upozoravaju na probleme koje im predstavljaju učestale poplave – ništa se u suštini nije promijenilo. Kažu da je opština Prijedor u par navrata intervenisala izgradnjom nasipa oko Miloševice i produbljivanjem njenog korita, ali su vodene bujice naglo prodrle rušeći brane pred sobom. Problem su otpadne vode i začepljena kanalizacija, koje su se pomiješale sa nadirućim podzemnim vodama, pa se u Vrbicama nakon povlačenja vode plaše i zaraze.

“Svjesni smo da je ovo dugogodišnji problem mještana, ali bez trajnog rješenja regulacije toka Miloševice i saniranja podzemnih voda koji tokom poplava nadiru pomaka neće biti”, kazao je Draško čenadija, stručni saradnik u prijedorskom Odsjeku civilne zaštite.

(Nezavisne)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.