Diskriminacija Bošnjaka i dalje prisutna

Potpredsjednik Stranke demokratske akcije Adil Osmanović izjavio je da je na današnjoj sjednici Regionalnog odbora SDA Bosanske Krajine u Prijedoru konstatovano da je političko-sigurnosna situacija na ovom prostoru  zadovoljavajuća, ali da je i dalje prisutno kršenje Zakona o lokalnoj upravi i samoupravi Republike Srpske (RS) i diskriminacija po radnom osnovu u vezi zapošljavanja Bošnjaka u općinskim i entitetskim institucijama, te javnim preduzećima.

 

– Nema nijedne opštine u RS koja je ozbiljno pristupila implementaciji ovog zakona i samo oni koji žele da opravdaju postojeće stanje,  tvrde da se zbog nižih plata u RS na objavljene konkurse ne prijavljuju Bošnjaci, što nije tačno, jer ih demantuje podatak da se na nedavno  raspisani konkurs Vlade RS, gdje se zaposlilo 30 spremačica, konkurisale i tri  Bošnjakinje sa višom školskom spremom, ali nisu primljene, kazao je Osmanović.

Dodao je da je Uredu visokog predstavnika (OHR) “nekoliko puta skretao pažnju da bi se trebao više pozabaviti pitanjem zapošljavanja nesrpskog stanovništva u RS”.

On je kazao da je na današnjoj sjednici, na kojoj se najviše razgovaralo o pripremama za lokalne izbore, dogovoreno da se provede  akcija preregistracije birača kako bi se birači našli na biračkim spiskovima u opštinama u kojima su živjeli prije izbijanja rata i naveo da će se slične akcije provesti i među bh. građanima, koji žive u inostranstvu.

Komentarišući nesporazume između SDA i Stranke za BiH, Osmanović je kazao da se radi o konceptualnim pristupima u pogledu  reforme policije, te naglasio da je uvjeren da će se i po ovom pitanju doći do najboljih rješenja.

(ONASA)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.