Haris Silajdžić: “Važna nam je koalicija sa SDA!”

Lider Stranke BiH Haris Silajdžić rekao je jučer da je za njegovu stranku važna koalicija sa SDA. On kaže da građani u BiH očekuju od te koalicije da ozbiljno radi prije svega kada je u pitanju BiH, ali i interesi građana.

Ovaj odgovor dobili smo na pitanje kako komentariše zahtjeve vrhu SDA da preispita odnos sa Silajdžićevom strankom ako poslanici SBiH u državnom Parlamentu podrže zakone o reformi policije u obliku u kojem su prošli prvo čitanje u oba doma. Lavinu je pokrenula SDA iz RS, pridružili su se stranački odbori Unsko-sanskog kantona, Posavine…, piše dnevni list “San”.

 

Iako je iz SNSD nekoliko puta nakon prve parlamentarne rasprave najavljeno da neće prihvatiti nikakve amandmane na sporne zakone, SBiH je svoje prijedloge izmjena tekstova pripremila.

“Prijedlog SBiH koji je osnovan na “Mostarskoj deklaraciji” znači da ćemo poći u evropske integracije, ovoga puta ozbiljno, a znači da se ne cementira postojeće stanje. Po meni, to su dva plusa. Dobivamo potpis, idemo u integracije sa EU, a sa druge strane ostavljamo otvoreno pitanje lokalnog nivoa, zbog toga što se SBiH ne slaže sa entitetskim policijama i sa stanjem koje je sada prisutno. SBiH je podnijela prijedlog koji je zasnovan na “Mostarskoj deklaraciji””, kaže Silajdžić.

Silajdžić ponavlja da je prijedlog dobar i baziran na onome što su stranački lideri potpisali.

“Ono što smo potpisali, to je u našem prijedlogu i on osigurava da se ne zakiva postojeće stanje, da se ne unose entitetske policije u novi državni zakon. To je bitno. Uz to, nadam se da ćemo dobiti potpis sa EU koji nam je bitan”, kaže Silajdžić.

Lider SBiH, međutim, ne komentariše najave iz SNSD-a da nikakvi amandmani na policijske zakone neće proći.

Haris Silajdžić smatra da je BiH potreban antikorupcioni tim OHR-a zbog toga što je pravosuđe ili opterećeno ili postavljeno na osnovama koje ne osiguravaju provođenje nekih postupaka.

“Nama je potreban i vrhovni sud BiH, dakle, kompletan pravosudni sistem. Ovo sam govorio i prije deset godina. Mi iz SBiH smo 1997. i 1998. godine insistirali da imamo prvo privatizaciju na državnom nivou, te da nam je potrebna reforma pravosudnog sistema kako bi on bio efikasan. Potreban nam je vrhovni sud BiH, pravosudni sistem, ali isto tako, bar u ovom periodu, i antikorupcioni tim za koji vam u ovom trenutku ne mogu reći da li je osnovan ili nije i na koji način. Bez obzira na to, slažem se da nam treba”, kaže Silajdžić, piše “San”.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.