Kozarac School: A Window on Transitional Justice for Returnees

"Kozarac, nekad mjesto s’ vecinskim brojem bosnjackog stanovnistva, sad sastavni dio entiteta Republike Srpske, smatra se jednom od najuspjesnijih povratnickih zajednica u Bosni. Etnicko ciscenje koje je ovo mjesto pogodilo 1992 postepeno se preokrece uspostavljanjem gradskog zivota u ovom mjestu.

U ovom napornom procesu, obrazovanje se nalazi u sredistu borbe za obnovu i priznanje. "

Ovo je dio teksta, clanka, kojeg je objavio Oxford journals na svojoj web stranici. Autor clanka je nasa Sebina Sivac koja trenutno radi antropoloski doktorat u Londonu na temu: Pravljenje poslijeratne zajednice-Kozarac. 

Sebina prati razvoj Kozaracke Osnovne skole od zavrsetka rata tj, povratka do danas.

U tekstu se takodje ukazuje na iskustva povratnika i prepreke na koje oni nailaze u pokusaju da obnove skolsko obrazovanje za djecu u podijeljenoj, i cesto neprijateljskoj, post-ratnoj zajednici.

Clanak ilustruje kako nemarnost lokalnih vlasti, prema specificno povratnickim zajednicama, moze usporiti reformu skolskog obrazovanja i pokusati prenijeti medjunacionalnu podijeljenost na sledecu generaciju umjesto da da doprinos zalaganju za pomirenje.

Na kraju se  zavrsava zakljuckom da je potrebno posvetiti vise paznje prelaznim zakonskim odredbama vezanim za reformu strukture i sadrzaja obrazovnih institucija kako bi se doprinijelo jednom odrzivom pomirenju na nivou zajednica.

Sebina je magistrirala za istrazivaca pri antropoloskom departmentu UCL-a, pri cemu je njen rad o potrebama prezivjelih iz Omarske logora i drugih, da se ti logori priznaju kao vrsta procesa komemoracije i generalno prihvate kao dio proslosti, ocjenjen kao najbolji rad pri departmentu.

Takodje je magistrirala modernu historiju u kojoj je pisala o “Borbi vojnika 17 krajiske brigade da se vrate kuci”

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.