JA SAM LOGORAÅ  IZ OMARSKE!

Kao što smo i najavili  Satko Mujagić gostovao je u emisiji De leugen regeert (Laž vlada) sa Peter Tetteroo, novinarom koji je za svoj film o Sjevernoj Koreji 2001 dobio čak i Emmy Award. Tetteroo se branio činjenicama kako je sve vrijeme od 1991. godine pa sve do danas, izostajala ljudska slika Srba i kako su oni cijelo vrijeme bili ocrtani kao agresori i zlikovci.

Ipak je priznao da nikada ne bi stao u odbranu onih koji su počinili svirepe zločine poput onih u Srebrenici, ali da po njemu žurnalisti ipak treba da budu objektivni i da prikažu sliku i druge strane.

Iako nije dobio dosta vremena da iznese svoj stav, Satko mu je na svojevrstan način objasnio da na prvobitnoj slici nije riječ o Omarskoj, već o Trnopolju, i da je i Trnopolje i te kako bio koncentracioni logor.

Ovo nije samo potvrđeno pred Međunarodnim sudom za pravdu, već i kaznama koje su mnogi zlikovci dobili za počinjena zlodjela u logorima oko Prijedora i Kozarca.

Pored ovog on je naveo i to da su mnogi ljudi, kao i sam on, ostali u životu baš zahvaljujući hrabrosti žurnalista koji su napravili reportažu o tim srpskim kazamatima. (Na slici Satko iz logora Omarska u ljeto 1992)

U emisiju se iz Libana uključio i Harald Doornbos, novinar koji priča bosanski-srpsko-hrvatski, i koji je za vrijeme ratova u bivšoj Jugoslaviji često boravio na terenu. On je naglasio da cijeni Tetteroo-a, ali da se u ovom slučaju ne slaže sa njim. Prema njemu, Srbi su sami krvi što se ovako piše o njima i što se stvara ovakva slika o njima, jer kako kaže i sam je dobio ‘devet’ puta batine od njih, i kako kaže kako će onda i pored zlodjela koja su počinili moći da očekuju da se pozitivno piše o njima. Pored ovoga, još gore prema njemu bila je srpska priča o njihovoj istoriji i njihova tvrdnja kako su Srbi najbolji na svijetu. Sam tvrdi da je tada radije volio da ga izmarišu, jer kako kaže to bi barem trajalo kraće, nego slušanje priče koju je čuo doslovno hiljadu puta.

Tetteroo je rekao da su Srbi i njemu držali pušku na čelu, ali da čovjek i pored emocija mora da ostane objektivan. Ipak je na kraju emisije priznao da je pogriješio u činjenici upoređenja Trnopolja i Omarske sa situacijom koja je sada na Kosovu, i da i on ne ‘gotivi Srbe’, ali da kao novinar treba biti objektivan.

Bilo kako bilo Satko je pokazao da se širenje dezinformacija o srbo-četničkim zločinima, ne može tolerirati, i upriličio tome da se holandski novinari slijedeći put dobro preispitaju o čemu pišu, jer se njihova pisana riječ ovdje dobro prati.

Satko je dao dobar primjer svim Bosancima da se i istina o srbo-četničkim zločinima ne smije zaboraviti, a druge upozorio da se takvi fakti ne smiju brisati ili prepravljati.

Bravo Satko!

(burek.blogger)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.