Kozarac.ba

JA SAM LOGORAÅ  IZ OMARSKE!

Kao što smo i najavili  Satko Mujagić gostovao je u emisiji De leugen regeert (Laž vlada) sa Peter Tetteroo, novinarom koji je za svoj film o Sjevernoj Koreji 2001 dobio čak i Emmy Award. Tetteroo se branio činjenicama kako je sve vrijeme od 1991. godine pa sve do danas, izostajala ljudska slika Srba i kako su oni cijelo vrijeme bili ocrtani kao agresori i zlikovci.

Ipak je priznao da nikada ne bi stao u odbranu onih koji su počinili svirepe zločine poput onih u Srebrenici, ali da po njemu žurnalisti ipak treba da budu objektivni i da prikažu sliku i druge strane.

Iako nije dobio dosta vremena da iznese svoj stav, Satko mu je na svojevrstan način objasnio da na prvobitnoj slici nije riječ o Omarskoj, već o Trnopolju, i da je i Trnopolje i te kako bio koncentracioni logor.

Ovo nije samo potvrđeno pred Međunarodnim sudom za pravdu, već i kaznama koje su mnogi zlikovci dobili za počinjena zlodjela u logorima oko Prijedora i Kozarca.

Pored ovog on je naveo i to da su mnogi ljudi, kao i sam on, ostali u životu baš zahvaljujući hrabrosti žurnalista koji su napravili reportažu o tim srpskim kazamatima. (Na slici Satko iz logora Omarska u ljeto 1992)

U emisiju se iz Libana uključio i Harald Doornbos, novinar koji priča bosanski-srpsko-hrvatski, i koji je za vrijeme ratova u bivšoj Jugoslaviji često boravio na terenu. On je naglasio da cijeni Tetteroo-a, ali da se u ovom slučaju ne slaže sa njim. Prema njemu, Srbi su sami krvi što se ovako piše o njima i što se stvara ovakva slika o njima, jer kako kaže i sam je dobio ‘devet’ puta batine od njih, i kako kaže kako će onda i pored zlodjela koja su počinili moći da očekuju da se pozitivno piše o njima. Pored ovoga, još gore prema njemu bila je srpska priča o njihovoj istoriji i njihova tvrdnja kako su Srbi najbolji na svijetu. Sam tvrdi da je tada radije volio da ga izmarišu, jer kako kaže to bi barem trajalo kraće, nego slušanje priče koju je čuo doslovno hiljadu puta.

Tetteroo je rekao da su Srbi i njemu držali pušku na čelu, ali da čovjek i pored emocija mora da ostane objektivan. Ipak je na kraju emisije priznao da je pogriješio u činjenici upoređenja Trnopolja i Omarske sa situacijom koja je sada na Kosovu, i da i on ne ‘gotivi Srbe’, ali da kao novinar treba biti objektivan.

Bilo kako bilo Satko je pokazao da se širenje dezinformacija o srbo-četničkim zločinima, ne može tolerirati, i upriličio tome da se holandski novinari slijedeći put dobro preispitaju o čemu pišu, jer se njihova pisana riječ ovdje dobro prati.

Satko je dao dobar primjer svim Bosancima da se i istina o srbo-četničkim zločinima ne smije zaboraviti, a druge upozorio da se takvi fakti ne smiju brisati ili prepravljati.

Bravo Satko!

(burek.blogger)

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.