Rezolucija – zaštita od negacije

Predsjednik Vlade Republike Srpske Milorad Dodik rekao je u Briselu da rezolucija  Narodne skupštine jasno  i precizno izražava stav većine građana RS da je neprihvatljiva negacija Srpske koja dolazi iz Sarajeva.             

Dodik je nakon jučerašnje sjednice Upravnog odbora Savjeta za provođenje mira u BiH izjavio Srni da je o statusu OHR-a zastupao poznati stav da ostanak OHR-a u BiH ide na teret autoriteta međunarodne zajednice.

 

Prema njegovim riječima, i članovi Savjeta za provođenje mira su u kominikeu ukazali na neke probleme i pitanja, kao što je imovina, koji nisu “dejtonskog karaktera i ne predstavljaju obavezu OHR-a”. 

– Ja sam u obraćanju rekao da će bonska ovlaštenja,  ukoliko se budu primijenila u bilo kom obliku, definitivno pokazati nemogućnost funkcionisanja čitavog tog sistema i međunarodne zajednice, dodao je Dodik.

On je podsjetio da RS, zbog samoproglašenja nezavisnosti Kosova, prolazi kroz veoma težak period koji zahtijeva potpuni mir i bezbjednost, u čemu se i uspjelo.

Dodik je u Briselu ponovio da će podržati zakone koji omogućavaju reformu policije i time ispunjavanje  uslova  za potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju BiH sa EU.

– Za nas je važno da ta reforma ne zadire  u status i položaj policije RS, smatramo da je to pitanje već završeno na političkom nivou i radujemo se činjenici da će BiH potpisati Sporazum, rekao je on Dodik.

Dodik je rekao da u Briselu nije bilo saglasnosti  o pitanju reforme policije –  SDA je potpuno odbila reformu, a Stranka za BiH je tražila neke amandmane u vezi sa reformom.

– To je, gotovo, nemoguće. Ukoliko se ulože jedni amandmani, onda se mogu uložiti i drugi amandmani i dolazi do nemogućnosti usvajanja zakone o reformi policije. Zato ovo pitanje u Parlamentarnoj skupštini BiH treba  postaviti po sistemu žuzmi ili ostavi, zaključio je premijer RS Milorad Dodik  u izjavi Srni iz Brisela.

 

(Srna)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.