Evropska komisija izrekla rekordnu kaznu Microsoftu

Evropska komisija je Microsoftu odredila kaznu od rekordnih 899 miliona eura zbog prkošenja sankcijama koje su tome softverskom divu nametnute zbog kršenja pravila poštene tržišne utakmice, saopćeno je u srijedu iz Bruxellesa.

Komisijina kazna daleko nadmašuje prvobitno izrečenu kaznu i ukupno iznosi 1,68 milijardi eura – više od kazne izrečene bilo kojoj drugoj kompaniji. Ali, kako je istaknuto iz Komisije, nijedna druga tvrtka nije se do sada oglušila o njezine sankcije.

 

Komisija je presudila da je Microsoft onemogućavao svojim konkurentima pristup informacijama nužnim za interoperabilnost njihovog softvera s operativnim sistemima Windows, prenijele su agencije.

Kako je Microsoft sprečavao pristup informacijama ključnim za ostvarenje te interoperabilnosti, te su kompanije zabilježile pad tržišnih udjela a njihove su proizvode zamjenjivali Microsoftovi.

Nakon kazne iz 2004., u visini 497 miliona eura, Bruxelles je Microsoft u julu 2006. kaznio s dodatnih 280,5 miliona eura zbog nepoštivanja sankcija.

Najnovija odluka se odnosi na kasnije razdoblje, od 21. juna 2006. do 21. oktobra 2007., kada je Microsoft konačno pristao sniziti naknade i omogućiti uvid u tražene informacije.

(FENA)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.