Tači upozorava srbijanske vlasti

Kosovski premijer Hašim Tači upozorio je danas Srbiju da zaboravi na svaku pomisao da kontroliše dijelove Kosova.

– Razumijemo i poštujemo mirne reakcije garantovane zakonom, ali nećemo dozvoliti da teritorijalni integritet Kosova bude ugrožen, rekao je Tači novinarima u Račku.

 

U selu Račak 15. januara 1999. godine pronađena su tijela 45 Albanaca za čije su ubistvo optužene srpske snage bezbjednosti. Taj događaj je presudno uticao na donošenje odluke o NATO bombardovanju Jugoslavije iste godine.

Tači je ukazao da je “u stalnom kontaktu sa NATO kako bi spriječio svakoga da pipne makar i pedalj teritorije Kosova”.

Nezavisnost Kosova proglašena je 17. februara. Srbi na sjeveru Kosova od tada svakodnevno protestvuju zbog proglašenja nezavisnosti, koju odbacuju kao nelegitimnu.

Istovremeno, zamjenik kosovskog premijera Hajredin Kuči pozvao je Srbiju da smiri etničke tenzije i prestane sa izazivanjem kosovskih vlasti.

– Tražimo od srpske vlade da zauzme drugačiji pristup budućnosti Kosova i da gradi dobre odnose sa Kosovom, a ne da izaziva ili povećava tenzije”, rekao je Kuči.

Kuči je ukazao da će kosovske vlasti “imati razumijevanja” za mirne proteste, ali je upozorio na slučaj da se demonstracije pretvore u nasilje.

 

(ONASA)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.