“Mladost” u akciji… “Stara pilana '08”

 

Kao što smo prošle nedjelje dogovorili,ove sedmice smo se opet sastali u petak da dogovorimo za nedjelju plan rada i meni dana.

Na sastanku je iznešeno par ideja, vezano za rad, ustanovili smo da samo naš rad nije dovoljan da uredimo izletište onako kako smo to zamislili. Prijedlog koji je odmah prihvaćen je da nam je potreban rad bagera na igralištu kako bi ga uspjeli izravnati. Svi su se složili da sutradan jedna ekipa prođe čaršijom, te da prikupi donacije naših sponzora, a da druga razgovara sa našim poduzetnicima, vještim bageristima.

U subotu naveče smo se okupili i podnosili izvještaj.
 
Lista sponzora za ovu akciju igralište, kojima se iskreno zahvaljujemo, je sljedeća:

Str Narcis – tetka Refika 50 km
Sur Neira -50 km
Market A & N – 50 km
Firma MM -50 km
Albatros knjižara- 20 km
Mesnica Dany- 20 km
Hamed Kenjar -10 km
Diskoteka Aqua -15 km
Emir Deumic – 20 euro
Mesnica Gulaš -50 km
Piccadilly -50 km
Grill Ado-20 km
Mesnica Kusuran-10 km
Huse Saleš -50 km
Edita Bajrić -10 km
Esad Bešić -50 km
SUR Nur -20 km
STR Mix  -20 km
Caffe bar Žujan -30 km
Galerija -40 km
Pobrica -50 km
ART -40 km
Vasif Tadžić -50 euro
Švabo -10 km
Isko Mahmuljin -50 km

Ovo je tek prvi krug, jer smo preskočili nekoliko radnji, dobrih ljudi, koji redovno podržavaju naše akcije, i za koje znamo da žele učestvovati, ali koji igrom slučaja nisu bili u svojim radnjama…

Ono, što ne možemo, je proći kraj vas koji želite pomoći ovu akciju, ali ste trenutno nastanjeni u inozemstvu, međutim, dobra volje uvijek pronađe put. Postupak je jednostavan, imate više mogućnosti da donirate za ovu akciju.

Ekipa koja je bila zadužena za prikupljanje ponuda je pričala sa nekoliko bagerista, koji su rekli da će u toku sedmice doći pregledati teren, i reći nam cijenu. Naravno, biramo najpovoljnijeg, i čovjeka koji će osposobiti igralište. Nadamo se da će nam se sljedeće nedjelje taj bager i pridružiti.

Ostatak novca (ako ga bude) biće iskorišten za daljnje uređenje tog igrališta. Pa dokle stignemo, stignemo…

Danas, osvanula nedjelja, a mladi se pripremili za radnu akciju. Prvo sam se iznenadila kad skoro nikog nisam vidjela na dogovorenom mjestu, pomislila sam da je propala akcija, šta ćeš, lijep dan, ljudi idu da se odmore, rade proljetna čišćenja. Ali kad sam stigla na staru pilanu, oni već upalili motorke, rasporedili se.

Šta ću,samo se šutke pridružim hehe.

Šalim se, naravno, dogovorili smo se, gdje će se šta raditi, i tako smo se opet rastrčali po šumi.

Danas smo se fokusirali na paljenje prethodno posječenih kupina, granja i žbunja.

Osim toga, uspjeli smo prokrčiti i obalu Starenice, te čak i krčiti granje s one strane potoka, oko igrališta.

Sunce nas je pratilo cijeli dan…

 

 

 

Klopa danas opet je bio kotlić. Meso je donio naš Lomba, a ostatak smo kupili od našeg ličnog novca, koji skupljamo svake sedmice, nekako se uvijek da po petaka, cenera, i nakupimo za ručka. Žalosno, ali kad nemamo budžet, jer novac od članarine nam ide na knjigovođu,i režije.

Ne možemo se priključiti na budžet Prijedora predviđen za omladinske organizacije, pa se onda sami finansiramo ali bitna je volja, entuzijazam, koji nam svake nedjelje raste…

Da se vratimo na kotlić,ovaj put krompir i ostale sastojke je pripremila Majda.

Kotlić je imao grupu majstora,svako je po dvaput triput promiješao, malo Majda, malo ja, malo Saudina a malo i tetka Refika.

Motorke su radile, mi trčali za njima, čupali, vukli….

I danas je bila vesela graja, uvijek smo se nešto dovikivali, kao što su se mnogi od vas kao djeca igrala u šumi, pa se zanesete, zaboravite  na vrijeme, pa potrči kući prije mraka, da nebi babo galamio .

 

 

Moram da pohvalim naše omladince, znala sam da su vrijedni, ali da ovoliko tog volonterskog duha posjeduju, da su ovako složni i udruženi, me je zapanjilo.

Ista ta lica, u nekom drugom okruženju mi se čine tako hladna, pasivna, nezainteresovana… a ovih dana mislim da smo shvatili važnost ovog udruženja, ovih druženja…

Nije to samo stara pilana…

To smo mi…

 

 

Usput, da vas obavijestim, prostorija udruženja ća biti otvorena svakim radnim danom od 13 do 21 sat, kad nas možete posjetiti.

Takođe, u to vrijeme ćemo puštati radio ozone, sa čestitkama željama i pozdravima.

Do sljedeće nedjelje…

vaši mladi

 

 

 

 

PS.  Pozdrav za Eminu, želja joj je da ovim pokažemo budućnost i opstanak,onako simbolično jednim lijepim gnijezdom

Selam svima, vaša Zilha

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.